Ласло Вегел: Голови и аутоголови

Француски десно оријентисани филозофи су 2006. године обзнанили да мултикултурализам разара дух заједнице, доводи до гетоизације и сегрегације, стварајући затворене етничке и верске заједнице, и да због тога у једној држави може да егзистира само један систем вредности. Мултикултурализам је мртав!

Хистерија недоумица
Српска напредна странка, акцентујући свој захтев да се распишу превремени избори, организовала је масовни митинг у Београду на којем је Томислав Николић, лидер странке, објавио да започиње штрајк глађу, штавише, и жеђи. Јавност се додатно поларизује, напетости расту, али грађани су и даље у недоумици. Ванредне изборе траже и они који нису сигурни коме ће на њима дати своје глас. Полако, али сасвим сигурно ескалира хистерија недоумица. Наколико дана касније Николић је објавио да штрајк глађу наставља ускршњим постом, а потом ће да размисли шта ће и како ће даље. Штрајк се претворио у пост, али напетости у јавном животу су остале. У међувремену основан је Нови отпор, организација која намерава да настави дело старог Отпора, оног који се супротставио Милошевићу, наглашавајући да од тадашњих обећања ништа није остварено. Према мишљању лидера старог Отпора – који су у међувремену постали професионални политичари – за тим нема никакве потребе. Београдски писац Драган Великић, у својој колумни у НИН-у констатује да је Србија болесно друштво. Вероватно јесте, размишљам, али у деведесетим годинама знали смо име те болести, данас је пак та болест безимена и свако је назива по свом нахођењу.


Бискупи протестују
У Србији би обично дошло до свеопштег негодовања кад год би хашки суд Уједињених нација осудио на дугогодишњу казну затвора неког српског генерала за злочине почињене на територији некадашње Југославије. Исти тај суд сад је изрекао казну затвора у трајању од 24 године Анти Готовини, националном хероју хрватске деснице. Овога пута је талас огорченог негодовања запљуснуо Хрватску. Председница хрватске владе Јадранка Косор држи да је пресуда неприхватљива. Хрватска бискупска конференција сматра да је она увреда за хрватски народ. Бискупи, свештеници и монаси моле се у црквама за Готовину. Све је то било очекивано. На моје изненађење, међутим, пресуда је поделила и мађарску јавност. Провладин дневни лист Мађар Хирлап осуђеног генерала назива великаном нашег доба. Такође провладин недељник Демократа је већ после хапшења Анте Готовине објавио овакав наслов: „Напред Готовина! Живела слобода!“ Опозициони Непсабадшаг сматра да је пресуда праведна.


Национални радикали
У Финској је на парламентраним изборима победила Национална коалиција, странка десног центра (20 одсто), али право изненађење је продор партије каракетристичног назива: Прави Финци. За њих је гласало 19 одсто бирача, пет пута више него на претходним изборима. У Француској екстремно десичарска странка Марине Ле Пен угрожава и позиције Николе Саркозија која на политичкој палети заузма место на десном центру. У Европи смо сведоци јачања национализма државно-националне провенијенције. Настала је посве нова ситуација: странке десног центра су до сада зазирале од левице, али сад екстремна десница насрће на традиционалне западно-конзервативне народњачке партије. То се први пут дешава после Другог светског рата. Овај процес, међутим, има дугу предисторију, и теоријски је већ образложен 2006. године, током европске расправе о смрти мултикултурализма. Али партије су је инструментализовале тек прошле и претпрошле године. Француски десно оријентисани филозофи су 2006. године обзнанили да мултикултурализам разара дух заједнице, доводи до гетоизације и сегрегације, стварајући затворене етничке и верске заједнице, и да због тога у једној држави може да егзистира само један систем вредности. Мултикултурализам је мртав! Расправа је испровоцирана исламом, али је у њој било и видљивих рефлекса страхова националних држава од глобализације, а касније и од светске економске кризе. У западним земљама се манифестовала у страху од имиграната, док је у Источно-средњој Европи посткомунистички национализам наглашавао опасност од „хипертрофије” права националних мањина. Томе је још допринела и историјска траума овог поднебља – узајамна страховања малих држава. У бившим социјалистичким земљама национална десница је поздравила западну тезу о смрти мултикултурализма, јер је политичким и интелектуалним елитама већ дозлогрдило да – док здушно раде на уобличавању и јачању националног идентитета – западни форуми непрестано инсистирају на обезбеђивању права националних, верских и сексуалних мањина.


Роми одлазе на одмор
У селу Ђенђешпата у Мађарској, атмосфера је била, на велики петак, веома напета. Десничарска група Ведере (Одбрамбена снага) организовала је камп за обуку својих чланова, укључујући и обуку гађања ватреним оружјем у непосредној близини тамошњег ромског насеља. Према првим вестима Роми су у страху од сукоба с десничарима побегли из својих домова. Али државни секретар Золтан Балог је демантовао ту вест: нема ни говора о томе, Роми су кренули на викенд у оближње, познато одмаралиште у Чилеберцу. Петер Сијарто, портпарол председниак владе је пак рекао да су измишљотине потурене врсти да „о исељавању из нагле потребе, из нужде, под притиском, или било чему сличном”. И он има информацију да се ромаска деца и жене одмарају у Чилеберцу. Представник поменуте десничарске организације, обучен а камуфлажну униформу, изјавио је да се они спремају на „одбрану домовине”, и да они младе људе „обучавају борбеним вештинама на терену, одбрамбеним вештинама, руковању пешадијским наоружањем, гађању, војничкој борби прса у прса, ноћним борбеним дејствима, и разним другим одбрамбено-борбеним наукама”. Велику пажњу посвећују, надаље „духовном развитку, репрезентовању мађарских вредности”. Дора Дуро, чланица мађарског парламента из редова десничарске партије Јобик (Деснији) оградила се у име своје странке од Ведереа, и напоменула да конци ове организације воде до Фидеса. Уједно је објавила да је Габор Вона, лидер Јобика, позвао премијера Виктора Орбана на јавну расправу. А да би тема била: ромско питање. Тог послеподнева власти су ухапсиле осморицу униформисаних чланова Ведереа. Министар за унутрашње послове Шандор Пинтер био је лично на лицу места, Роми су га дочекали с олакшањем, с аплаузом. Дакле, није се ипак радило о безазленом празничном одмору Рома. У то мало село на истоку земље сјатили су се и страни дописници. Б92 објављује вест да „мађарски нацисти прогањају Роме”. Сутра ће о томе да бруји и сва европска штампа. Почињу ускршњи празници.
Злослутни рај детињства
На Ускрс читам Пилинског. Коначно неко проговара о „тамном рају детињства”. Ја сам више склон да помишљам на онај злослутни рај детињства, у којем се крију корени свих наших каснијих посртања, грехова и патњи.

Jedno mišljenje na „Ласло Вегел: Голови и аутоголови

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s