Драгослав Павков: Рапсодија у плавом

ситни лопов је само „школовање“ на путу до разбојничких крађа, провала, изнуде отмица и озбиљног криминалног „бизниса“. Они лоповчићи који због непажње и допадну ћорке, тамо имају прилику да упознају момке који су им узори, који су „само тренутно“ спречени да се препусте ужицима одметничког живота, просто речено, клинци из затвора излазе гори него што су у њега ушли.

возачу ГСБ се вероватно не свиђа да по сео дан стиска кочницу иако зна да ће убрзо морати да поново крене… Као што се ни пастиру не допада да му овце свакодневно траже храну иако их је јуче баш лепо нахранио…
Тако и полиција; нико их није пендреком терао да изаберу ту професију која је повезана са јурцањем за прекршиоцима закона, њиховим привођењем и пуштањем по наредби тужиоца или суда. 

ако се којим случајем деси да неки стручњаци пенолози утврде како је мера батинања од стране стручне особе најефикаснија казна – немам ништа против. Али нека је неко релевантан пропише и потпише, како бисмо знали коме да дигнемо споменик ако нам стопа криминалитета падне, ли кога да пљујемо ако се она повећа.
radoznalac
А баш нам је добро кренуло; клинац добије од тате полицајца демодирани телефон, кога да се не би бламирао пред ортацима одлучи да прода… Међутим, ни на крај памети му није пало да прегледа фајлове сачуване у меморији телефона, тако да је купац добио и снимак полицајаца који се иживљавају тј. уче памети младог Рома. Неко је неком снимак пребацивао, неко други га је поставио на ноторни ЈуТјуб и пукла је брука. Министар и његов спин-тим су експресно сазвали конференцију за медије, новинари и полиција су пронашли неког Ганија и његову породицу, блицеви су севали пар дана, синдикат полиције је издао оштро саопштење, а министар Дачић, шампион политичке коректности и маркетинга се извинио малтретираном момку, његовој породици и србијанској јавности…
Многи конзументи медијских садржаја су оставили своје коментаре на овај случај, по старом српском обичају – они су ишли од подршке полицији „која нема другог начина да лопуже научи памети…“ до огорчених грађана који тврде да полиција мора да поступа у оквиру закона и својих овлаштења. Наравно, као коментатор и грађанин земље за коју се залажем да коначно постане либерална и демократска – на страни сам ових других; полиција мора да поступа стриктно по закону. А одговарајући законе треба да предложе и донесу политичари.
У земљи у којој се годишње промени, стави ван снаге и донесе много нових закона, ником релевантном није пало на памет да се позабави тзв. „ситним крађама“.
Према мојим сазнањима, Данијел Стојановић је један од хиљада момака који за живот и провод зарађују управо ситним крађама. Да не копам по интернету тражећи тачну цифру до које се крађа квалификује као ситна, мислим да је реч о 15 000 – 16 000 рсд; дакле, ко се у самоуслузи за вечерашњу журку „снабде“ пићем и клопом у вредности десет хиљадарки, чак и ако га на изласку ухвате проћи ће необјашњиво јефтино… А за мање, власнику се не исплати ни да зове полицију. Ствар је у томе, што и поред материјалних доказа, видео снимка, заплењене робе коју је лопов украо, изјаве о признању, власник а ни полиција лопову не могу баш ништа. После завршеног преткривичног поступка, полиција обавештава оштећеног како је оперативним радом дошла до сазнања да је „…осумњичени извршио кривично дело ситне крађе, које се не гони по службеној дужности те се оштећени упућује да своја права оствари приватном тужбом за надокнаду штете…“ У пракси, то иде тако да оштећени мора да ангажује адвоката који ће му написати тужбу и појавити се на претресу. То кошта минимално 100 еврића, колика је заправо вредност спора; наравно, закон дозвољава могућност да оштећени трошкове поступка наплати од окривљеног, под условом да он има могућности да их плати. У пракси се то никад не дешава, јер свако под милим богом може да прибави потврду да није порески обвезник, да не поседује покретну или непокретну имовину, да живи у заједничком домаћинству са свим Кинезима из новобеоградских „блокова“ – што му је огромна олакшавајућа околност: Мора да ситно крадуцка како би прехранио огромну породицу… Значи, оштећени нема могућност да наплати одштету, држава нема могућност да лопова одучи од крађе… Проблем је у томе што се на начин како се данас ради, међу Србљима и грађанима ствара утисак како је „крадуцкање“ нешто сасвим уобичајено, прихватљиво, малте-не нормално – занат као и сваки други.
То наравно није истина, ситни лопов је само „школовање“ на путу до разбојничких крађа, провала, изнуде отмица и озбиљног криминалног „бизниса“. Они лоповчићи који због непажње и допадну ћорке, тамо имају прилику да упознају момке који су им узори, који су „само тренутно“ спречени да се препусте ужицима одметничког живота, просто речено, клинци из затвора излазе гори него што су у њега ушли.
Полиција све то види, али по закону може једино да гледа и хапси; одлуке доносе други, који ту службу гледају као Алајбегову сламу. Они, које је народ „изабрао“ да воде државу. А они су често због својих маркетиншких потреба спречени да доносе одговарајуће законе па због тога у онај празан простор који ситног лопова дели од озбиљног криминалца тј. мафијаша упадају полицајци који би хтели да свој посао раде поштено. Конкретно, они извршиоца кривичног дела ситне крађе могу да приведу, идентификују и пусте. Једино страх од полицијских батина потенцијалне лопове спречава да изврше ситну крађу. У сваком граду зна се који полицајац је „незгодан“ па и лопови често прате распоред смена тих људи; да не „падне“ када је тај незгодни у смени…
Међутим, полицији ма колико била оправдано фрустрирана, ово друштво није дало мандат да преваспитава било кога; њихово право и обавеза је да преступнике приводе и пријављују надлежном тужилаштву или приватно оштећеном – и да их пуштају. Живот је такав. Неправедан али такав. И оном возачу ГСБ се вероватно не свиђа да по сео дан стиска кочницу иако зна да ће убрзо морати да поново крене… Као што се ни пастиру не допада да му овце свакодневно траже храну иако их је јуче баш лепо нахранио…
Тако и полиција; нико их није пендреком терао да изаберу ту професију која је повезана са јурцањем за прекршиоцима закона, њиховим привођењем и пуштањем по наредби тужиоца или суда.
Њихов синдикат, уместо да пише јетка и бескорисна политички обојена саопштења треба да предложи нове прописе који би полицији и судовима за прекршаје дали нове могућности да превентивно делују. Рецимо, обавезна казна друштвено корисног рада за извршиоца ситне крађе без обзира на вредност украденог предмета; па да балавац док му се друштво брчка на мору или на Ади празни контејнере са смећем. Или да чисти Јужну Мораву… Или да цепа дрва пензионерима, било шта што му неће донети „углед“ жестоког момка, хероја са незнам каквог асфалта и симпатије спонзоруша. Јер, сваком се може десити да се случајно потуче, да учествује у саобраћајној незгоди, да изгуби посао па не може да плати рачун за Инфостан… Али, не може се случајно постати лопов; за то је потребан одређени ментални склоп, породична традиција, недостатак личног поштења и карактера.
Значи, држава и њени органи који су једини овлашћени да спроводе мере репресије су дужни да таквим појединцима загорчају живот; ако се којим случајем деси да неки стручњаци пенолози утврде како је мера батинања од стране стручне особе најефикаснија казна – немам ништа против. Али нека је неко релевантан пропише и потпише, како бисмо знали коме да дигнемо споменик ако нам стопа криминалитета падне, ли кога да пљујемо ако се она повећа. Да свако ради свој посао. Полиција није стручна, позвана ни плаћена да се бави педагошким радом. За тако нешто у држави постоје институције и пандурски синдикат треба њих да прозива због нерада, уместо што напада министра Дачића за једино добро што је учинио током ове године. Дакле, „У памет се браћо полицајци…“ па ће и вицева о вама бити мање.

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s