Гледање у грах(овца)

„Где сте у историји видели један једини пример да је једна империја сама себи скраћивала уши, у корист друге империје?“
пегепет

Пише: Драгослав ПавковУправо Русија (СССР) је пример скраћивања сопствених ушију у корист непријатеља. Одмах да се оградим, ово је само моје лично мишљење, изведено на основу доступних информација.

Да ли икоме „седа у памет“ (СМ у Хагу 😉 ) да једна озбиљна служба попут Комитета Государствене Безопасности , служба која је успешно водила хладни рат више од тридесет година, једног дана из чиста мира  дигне руке од себе, од државе коју штити – и препусти иницијативу непријатељу?
Тај КГБ и ГРУ на вези су држале  хиљаде сарадника и „пријатеља“ по целом свету укључујући и људе из врха ФБИ и ЦИА. Да подсетим, бивши шеф аналитике ФБИ још увек робија у Левенворту због кривичног дела велеиздаје у корист СССР-а. Хероја Совјетског савеза пуковника Кима Филбија да не помињем…
Дакле, има ли логике да тако моћна машинерија (која је у време Андропова а пре њега Брежњева да не идемо даље у историју – била једна сасвим солидна држава у држави, која је давала атест политичарима када се кандидују за функције) одједном допусти да на чело КПСССР-а дође човек попут Горбачова? И све остало што је уследило…

Моје мишљење је да у питању мора да буде велики новац; нико без велике муке не мења своја уверења (комунистичка која су утемељена у једној озбиљној грани философије нарочито не). Да би се десило нешто слично – онај ко је предмет „спина“ морао би да има јак разлог за то: Уцена или огроман туђ новац.
Није ми реално да је било који од шефова КГБ могао бити уцењен нечим што они који су га довели на чело Службе већ нису знали, и то много пре конкуренције… Јер „то“ функционише овако:
Кандидат за оперативца Службе најпре мора бити препознат и препоручен од битних људи који су већ „унутра“… Затим, када му „приђу“, сам о себи мора да напише све што мисли да би Службу могло да занима; ово је посебно важно, јер је у питању психолошки моменат: Кандидату је част да је уопште „препознат од Службе“ као потенцијал. Он има велику амбицију да се људима који о пријему одлучују допадне, па о себи и другима пише и оно што га нико не пита. 
После тога, преко мреже сарадника у државним органима и органима локалне самоуправе Служба проверава да ли је све што је кандидат написао тачно… Ако се испостави да је реч о митоману, патолошком лажову или непријатељу – Служба повлачи потезе у складу с тим о чему је реч; у сваком случају, ништа добро за таквог кандидата, а нарочито не добро за онога ко га је предложио за ангажман.
Коначно, од оперативца који се смрзава у некој вукојебини док снима људе који се крешу или краду гориво из службених кола до начелника одељења, управе, Службе, дуг је, трновит и опасан пут кога највећи број запослених никад и не покуша да пређе.
Док је то тако функционисало, службе су успешно радиле свој посао.

Онда је дошла „гла́сность, перестройка…“ и отварање према западу; политичари и чланови њихових породица су почели да путују, обичан свет, ситни шверцери који продају све за „чрвену“ ступају у контакте са сарадницима непријатељских служби, Службе то више не могу да контролишу (због разних врста протекције и интервенција „одгоре“) и руководиоци су почели да се уклапају.
Сваки оперативац Служби који је држао до себе постао је најмање двоструки, често и троструки агент… Параноја је завладала, свако је сумњао у свакога…
Двоструки и троструки агенти „запада“ схватили су како је крајње време да почну да раде за себе. Пензија са орденом Хероја СССР-а им више није била гаранција за било шта, чак ни да ће им неко уступити место у градском превозу.
Свако од њих током каријере на неки начин се замерио људима који изненада постају веома моћни… 
Држава коју су и сами довели до руба пропасти више неће моћи да им гарантује ни личну безбедност, а камоли привилегије које су до тада уживали…
И онда су одлучили да се посвете згртању новца којим све то могу да купе. Девет од десет (ако не и свих десет) руских олигарха су бивши припадници тајних служби.
То нема никакве везе са љубављу и мржњом, комунизмом или демократијом, то има везе с чињеницом да је „гласност“ направила пукотину у систему совјетске безбедности која се свакодневно све више ширила на штету комунизма као идеологије и совјетског друштва као модела.
Када је пао СССР, све остало комунистичко срушило се као кула од карата. Бивши оперативци и начелници управа КГБ-а постали су врхунски сарадници непријатељских служби у замену за аболицију од прогона и САВ НОВАЦ КОЈИ МОГУ ДА ПРОНАЂУ И ЗАДРЖЕ. А он се (као што је у целом свету уобичајено) налазио на стотинама тајних рачуна за које су знали само људи из врха Службе, Партије, и њиме су могли да расаполажу сасвим конкретни људи, спремни на све.

А генерал Граховац би морао да почне да пише дуже текстове у којима објашњава оно што је њему као и некима од нас одувек јасно, или да иде на пецање к’о сваки пристојан пензионер.

13 mišljenja na „Гледање у грах(овца)

 1. твоје мишљење је логично, али и генералово је.. наиме по мом мишљењу а и личним (новинарским не у службама) искуствима исувише је система у тој самопродаји..ајд да мало параноишем по генералски..у којим земљама једино није било лустарације и развлашживања тајних служби?…само у оним у којим је било неког грађанског рата… зар је преапраноично претпоставити да су намерноо изазвали нереде да би остали на власти? .. па сваком је јасно да рат у екс Ју није било нимало воља народа ни спонтан..а власт у Совјетском савезу са онаквим полицијама је пала унутрашњим пучем скоро без демонстрација..ПРОСВЕТЛИЛИ СЕ ИЗНЕНАДА??..ајте молим вас, не потцењујте нашег генерала..иссувише прљавих трагова новца иде према русији..

  Sviđa mi se

 2. То сам и рек'о. Мада ми се никаква лустрација не свиђа као уосталом ни било какве друге ад-хок измишљотине. Ко би био лустратор? Сигуран сам да би ти за једног поставио друга Срета, друга би могла да буде Цинцаревићка, ето и Тривунац је на располагању – све мој до мојега, јавне личности а ФОРМАЛНО нико од њих никад није био на власти. Проблем је што се мени од самог погледа на њих као ти рече "диже садржина желуца…" па по мени не долазе у обзир, и шта ћемо онда? Дакле – решење је у доношењу квалитетних закона и обавези поштовања истих. На националном нивоу може да се формира комисија од правника, философа,социолога, итд која би могла да надгледа спровођење закона… Али лустрација која би се заснивала на утеривању различитих мишљења и политичких ставова у оквире заједничког интереса једноставно није могућа и не би била коректна. једноставно, ни ми овде се не слажемо у сваком случају шта је ок а шта не, могу мислити још да се у расправу укључи лова, награде, стипендије и слична чудеса. Било би лепо за посматрање, али у некој непријатељској земљи.

  Sviđa mi se

 3. насео си на објашњење лустрације управо тих нелустрираних невладника..они су сви одерда бивши комунистички дужносници, па су зато смислили да закону не подлежу особе које су биле руководиоци пре 70 и неке с неким идиотским образложењем (потписвање неке конвенције) ..критеријуми су врло прости – био си уредник у доба дикзтатуре – здраво, био си руководилац – здравоо, био си функционер партије – здраво…то нису неке ствари за комисије и есејистичка процењивања него врло егзактне..лустарцјиа је преписана денацификација Немачке..да није било денацуификације Немци до данда даншњег не би били нација..али денацификовани су и један Карл Шмит (највећи полигитчки мислилац) Кнут Хамсун у НОрвешкој (мој омиљени и највећи светски писац..) итд..а кода нас не може једна Соња Лихт Или Милан Николић ..ма хајде

  Sviđa mi se

 4. То би по твом успело једино да нас је неко окупирао и заво војну управу где би службе безбедности прикупљале податке о предметима лустрације. СВИ који су данас на или близу власти су негде руководили во времја тита или слобе, или ових актуелних… шта ти је Борат и по чему мањи диктатор од Слобе!?

  Sviđa mi se

 5. Бората не би било да је било лустрације..а тек Слобе..а тек туђмана..не требају ти службе да ти јаве ко је водио режимски дневник или био званични функционер..лустрација се не односи на све, само на функционере..носиоце ЗВАНИЧНИХ ЈАВНИХ ФУНКЦИЈА..службе се односе на развлашћивање УДБе то је, слажем се, сложенија прича ..ал ова лустрација је баш прост поступак..тј била би

  Sviđa mi se

 6. брат Чанак на Твитеру:"актуелној руској администрацији "јако треба да зацементира позиције" у Србији и жели да јој се "поклони" ЕПС и Телеком Србије."Русија ће газити свим силама по тврдој националистичко-митоманској линији уз помоћ православне цркве и у Русији и у Србији", навео је Чанак.Према његовим речима, у следећих неколико месеци радиће се на томе да се комбинује социјално незадовољство у Србији са националном фрустрацијом, и производиће се догађаји који ће изазивати опште згражавање јавности и сатеривање целе земље на "патриотски курс", по пропагандним рецептима из деведесетих година.

  Sviđa mi se

 7. "Лустрација зато није позив на освету, него елементарно разборит начин да се раскине са злом прошлошћу јер ће она, у противном, наставити да припрема следећу катастрофу. Зато се не сме дозволити да нас наша малодушност учини саучесницима нестајања једине земље коју имамо и њеног претварања у руску провинцију", поручио је Чанак.

  Sviđa mi se

 8. "…следећих неколико месеци радиће се на томе да се комбинује социјално незадовољство у Србији са националном фрустрацијом"Наравно, социјално смо незадовољни и национално фрустрирани јер нам демократизација није обезбедила све погодности и бенефите које је обезбедила брату Неци. Луд народ, не схвата колико му је заправо лепо данас, Русе ћемо позвати да нас окупирају из чисте обести. Оно што је жалосно у целој причи је то да сваког дана опет и поново (Агеин енд агеин – Статус Кво, музика моје ране младости:)морамо да доказујемо аксиоме.

  Sviđa mi se

 9. Геополитика ми је готово непозната али има ли какве везе што "наш" генерал отворено агитује за НАТО као слободарску дружину!? Или једна ситница из текста "злогласни КГБ" – да ли га та "омашка" одаје. По чика Фројду – да!

  Sviđa mi se

 10. Ратимире, када покушавам да схватим неке процесе у друштву трудим се да примењујем принцип тзв."Окамовог сечива".Такође, мислим да би нама као нацији многа питања била јаснија када би у упрошћавању ишли још даље, све до "патковог теста" о коме је недавно Љиљана Смајловић писала на Новом Стандарду… Због чега смо толико склони да компликујемо очигледно и да у случајевима очигледног одметништва од државе, злоупотреба ради остварења материјалне користи – тражимо геополитичке и геостратешке разлоге? Јесмо ли ми Срби толико битни у глобалним релацијама да се против нас склапају толике завере, ангажују спин-доктори и обавештајне службе, а уверен сам – када би се испред Боке паркирао један НАТО носач авиона половина становника данашњег чемера од Србије би му аплаудирала а већи део друге половине би изненада "прихватио реалност" и прихватио окупацију? У случају о коме је писао генерал Граховац, геополитиком се бавио запад и његове службе. Исправно су проценили да се источни блок руши изнутра у имплозији корупције, непотизма и непродуктивности економија земаља чланица. Онда су сели да се договоре кога ће од утицајних политичара и интелектуалаца СССр-а ангажовати за своје потребе. Руси се за то време нису бавили геополитиком већ су гледали да преживе несташице, прилив Азијата из раздружених република, Чеченију, опкољавање НАТО потенцијалима… Покварењаци из обавештајних служби су знали где су политичари крили новац (кога узгред нису смели да прикажу јавно), а када су видели да запад против тогас нема ништа нарочито – одлучили су да га "дигну". И то је скоро све о томе, онако како ја видим. Тачније – скоро све; интересантно је где су бивши шефови КГБ. Како се десило да се у први план пробије мајор Владимир Путин, прилично ситна риба у хијерархији слуђбе? Где су "ајкуле? Добро, за Примакова отприлике знамо, шта је са осталима?Мислим да мудро ћуте и крцкају украден новац. Што се тиче Граховчеве квалификације "злогласни", рекао бих да је прилично коректна;све обавештајне службе су злогласне, само зависи како коме. КГБ је исто што и НКВД, као што је ЦИА исто што и СОА…А ваљда није спорно какав "углед" овде ужива НКВД, од ликвидација по Шпанији преко Информбироа, до данашњих дана када је био експонент Јељцинове политике према Србима. А Граховчево лобирање за НАТО јесте геополитика… О томе ће он морати да каже нешто више.

  Sviđa mi se

 11. Хвала , драго ми је да сам Вас "испровоцирао" да још штошта кажете јер ми се свиђа ваш начин размишљања и доказивања (да сам млађи можда бих купио онај плац до Вас јер 'ође почиње да смрди…)."све обавештајне службе су злогласне," Управо је ту квака : качити "злогласни" уз КГБ кад се то подразумијева за ту "браншу"- поготово за једног генерала- макар и Титиног. Ту хоће да сугерише да је неко злогласнији у том друштву – а ЦИА нпр. углавном нормална уз јел'те неке изузетке кад су баш изазвани…

  Sviđa mi se

 12. "…следећих неколико месеци радиће се на томе да се комбинује социјално незадовољство у Србији са националном фрустрацијом…". Чуј њега, следећих неколико месеци?! Па, на овоме се ради од 5.октобра 2000., интензивно и прековремено, укључујући нареченог "антифашисту"!

  Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s