Божанство ситних умова                                                (о Сорошу, Гејтсу и осталима…)
                                                      

         
         Пише: Данијел Гринфилд

Гомилање богатства, као и свака друга људска активност, захтева осећај сврхе, морални оквир у којем може да нађе осећај постигнућа. Али данашње  плутократе више нису родоначелници династија. Све мање милијардера жели да остави новац потомцима. Њихова истинска деца су фондације посвећене јачању државе и светске владе.


Нису родољуби, многи често ни не верују у америчку посебност или будућност националне државе. Национално их не занима, већ само држава. Не занимају их народи, заставе, идентитети, или историја – само институције. Идеја којој они служе је Држава, без обзира на власт или границе, као Мајка и Отац човечанства…


На државу гледају као на продужетак себе, којем морају да прошире обим и моћ. Не маре за личне слободе. У њиховим преузвишеним очима, народ је стока којој су потребни чобани. Зато финансирају активисте који се хвале својим чобанским способностима, а све како би обезбедили да држава боље контролише своје поданике.


Њихов велики сан је светска држава којој би сви били поданици, савршена машина власти која би задовољавала потребе свих, стала у крај рату и различитости мишљења и донела златно доба човечанства. 

Стари је то сан, глуп и једино природан за људе који су изгубили способност да верују у било шта сем власти, а за највиши циљ сматрају стварање савршене грандоманије: власти као Кинг Конга, који држи човечанство у шаци и смеје се свету са висине. Тај сан је једнако грандиозан, окрутан и бесмислен.(„Држава на крају света“, The State at the End of the Universe, 3. јун 2012)

          Превео: Небојша Малић 

Jedno mišljenje na „Божанство ситних умова

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s