Пре боја – копље у трње…

Зашто се радници и студенти у Европи и САД-у на примеренији начин не супротстављају  наметнутим мерама штедње?

Слика

Осврт Вејна Мадсена:

(избор и опрема: Драгослав Павков)

На прелазу из 19. у 20. век, радници и студенти широм света су били спремни да изађу на улице и дају своје животе, како би се изборили за своја основна људска права, социјалну праведности, једнакост, једнаке плате и животне услове. У САД-у су се тада на удару нашли монополисти као Рокфелер, Карнеги и Вандербилт, а у Европи су лење и апатичне монархије падале једна за другом пред устаничким налетима радништва.

Данас се налазимо у сличним околностима које су довеле до промена на почетку 20.века. Грчки народ, у земљи која је колевка демократије, уништен је од стране европске финансијске елите, на опште одушевљење њихових ментора са друге стране Атлантика. Грцима су наметнуте оштре мере штедње кроз низ програма, а који су договорени ван њихових граница.

Међутим, за разлику од напредних покрета од пре стотинак година, грчки радници и студенти, а и они остали који једнако трпе као и они, губе почетни елан након неколико штрајкова, јуриша на парламент и случајног уништавања понеког полицијског аутомобила.

Ове околности би требало да доведу до рушења влада у Атини, Мадриду, Лисабону и Риму, јер њима управљају банкари. Оне би требале да падну пред налетом уједињеног фронта студената, пензионера и радника, међутим, све се завршава оснивањем страначких коалиција, које предводе политички олигарси и даље у служби глобалне финансијске елите из ЕСБ-а и ММФ-а.

Зашто народу не полази за руком да оствари своје захтеве у потпуности?Главни разлог је тај што они, који не желе да оду са власти, ефикасније користе информационе технологије на штету масовних покрета.

Такозване “друштвене мреже”, као што су Твитер, Фејсбук и Линкедин, нису само надзиране од највећих безбедносних служби на свету (НСА – Национална безбедносна агенција на пример), него и већи део почетног капитала којим су покренуте долази од Ин-Q-Тел -а, приватне фирме која блиско сарађује са ЦИА-ом, што се може видети и на сајту ЦИА

Није никаква тајна да је Џорџ Сорос, финансијски магнат, уложио велика средства у Фејсбук и Линкедин. Потрудио се и да Твитер буде платформа на којој ће се покренути “обојене револуције”, које је он лично финансирао путем “Института за отворено друштво”. Из тога произилази да је технологија коју су најављивали као “катализатор друштвених промена” у власништву управо оних које би те промене требале свргнути с власти, а који раднике, студенте и пензионере уводе у нови феудализам или уговорно робовласништво.

“Обојене револуције” никада нису довеле на власт истинске представнике народа. У Украјини, Грузији, Молдавији, Киргистану и Србији те оркестриране револуције на власт су довеле режиме који су погодовали продаји државних добара шпекулативним инвестиционим фондовима и појачали контролу над унутрашњом опозицијом. Нова класа је одмах почела флерт с институцијама које су инструмент капиталистичког надзора; Европска Унија, Светска Банка и ММФ.

Девастација Грчке од стране глобалне елите звучи још невероватнија када се на листи најбогатијих Грка нашло име мајке бившег грчког премијера Папандреуа социјалисте – који је покренуо мере штедње и тако стекао симпатије ЕУ и ММФ-а.

То је за Грке значило смањење пензија, мања издвајања за здравство, смањење плата и укидање већег дела социјалних служби. У исто време када су покренуте те ригорозне мере, Кристин Лагард (актуелна челница ММФ-а), објављује листу с именима 2000 Грка који своја огромна богатства крију у швајцарским банкама. Обичним Грцима преостало је то да они морају да плате како би спасли управо ту елиту која свој новац држи у иностранству.

Та чињеница је требала да буде детонатор за побуну народа, који је тада требао запосести зграду парламента, председничку палату, министарство одбране, централну банку и главну полицијску станицу у Атини и прогласити нову револуционарну владу. Међутим, то се није догодило.

У Француској се недавно сазнало како је социјалистички министар надлежан за припрему буџета, Жером Кузак, годинама поседовао тајни рачун у швајцарској банци УБС. Затворио га је 2010. и сву имовину пребацио у једну азијску банку. Уместо оставке, Кузак је француском интернет порталу Медиапарт запретио тужбом за клевету због објављивања тог податка. Он је, као и Маргарет Папандреу, све негирао и као што моћници обично раде сам себе поставио изнад закона. Елита се и данас понаша као што су се понашали Луј 16. и Марија Антоанета, осим што не постоји могућност да заврше на исти начин.

Опште осиромашење које потреса јужну Европу није изузело ни Велику Британију и САД. Британско здравство је прво на “листи резова”. Министар финансија из конзервативне странке, Џорџ Осборн, у свом дугорочном плану за буџет до 2018. је најавио како се мора штедети на пензијским фондовима, у образовању и у оним државним структурама које се брину за оне најугроженије. Док се од Британаца тражи да прихвате као нужност оштре мере владе, откривено је како три америчке компаније (Старбакс, Гоогле и Амазон) плаћају врло мало или ништа пореза у Великој Британији. То је поредак на који се радници и студенти морају навикнути.

У САД-у је, након што је поразио мултимилијардера Мит Ромнија, председник Обама одлучио да жртвовује (а све у корист банака) два кључна програма својих демократских претходника у Белој кући. “Велфер естејт”, Френклина Рузвелта и систем здравствене заштите Линдона Џонсона. Као и њихове колеге у Европи, амерички радници и студенти су спремни поверовати у Обамина обећања о увођењу “социјалних амортизационих мера”, како би се избегле катастрофалне последице његове одлуке.

Постало је јасно како технолошки напредак и друштвене мреже користе онима који знају да их боље употребе.

Народу углавном служе за размену бесмислених информација, као што су спорт, вести о познатим особама и осталим потрошачким глупостима. “Уколико дође до окупљања критичне масе и тачке која покреће агресивну реакцију, вероватно ће неко измислити Молотов-апликацију, која ће људима омогућити да виртуално погоде жељену мету”

извор(и): http://www.strategic-culture.org/news/2012/12/14/the-laziest-generations.html |http://ansamed.ansa.it/ansamed/it/notizie/rubriche/cronaca/2012/12/03/Grecia-stampa-madre-Papandreou-avrebbe-conto-Svizzera_7896546.html | https://www.cia.gov/library/publications/additional-publications/in-q-tel/index.html , advance.hr

http://beleznica.wordpress.com/

Jedno mišljenje na „Пре боја – копље у трње…

  1. ето, баш сам ове ствари коментарисао више пута, драго ми је да их сада примећују и на вишем нивоу, нисам једини параноик

    Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s