Вук Јовановић: И Боливар би волео бејзбол

Од једног фудбалског залуђеника, у почаст Чавезу, великом фану бејзбола

Слика

Да ли сте некада покушали да гледате бејзбол?

То је онај спорт у коме играчи проводе више времена намештајући качкет и чачкајући нос, него што играју. А крикет?

Доста му личи, само што је још досаднији. Наравно, ово је закључак једног декларисаног заљубљеника у фудбал, који преузима ризик предубеђења, јер не разуме спорт без сталне акције и оригиналних потеза.

Иако су бејзбол и крикет поприлично досадни за љубитеље фудбала, о њима се могу испричати разне  занимљиве причице, нарочито ако  занемаримо спортску, а осветлимо  њихову политичку, империјалну и  културно-колонијалну страну.

У правој поплави текстова о недавно преминулом председнику  Чавезу, осетио сам потребу да са вама поделим сазнање о његовој  неизмерној љубави према бејзболу.

                                                                         #

Што се тиче америчког  континента, осим у Америци, бејзбол  је веома популаран у Венецуели  и на Куби. Мало је познато да је Фидел Кастро био играч бејзбола. Дообаар. За Чавеза не знам, а верујем да није, јер би до сада то процурело, али се зато зна да је био веелиикии фан тог досадног спорта.

Дакле, у две  државе које су највише антиамерички оријентисане на целом америчком континенту, национални спорт је баш онај исти, типичан за Америку. Како се то догодило да баш у ове две државе, које су архинепријатељи моћне Америке, најпопуларнији спорт не буде фудбал, тако карактеристичан за јужну и централну америку, већ бејзбол, амерички национални спорт?

                                                                        #

Бејзбол је почео да се игра на Куби на крају 19.века, под америчком  окупацијом. Преживео је крај окупације  и под инфлуенцијом Америке наставио да се развија, толико да је преживео и пад диктатора Батисте и долазак нове, комунистичке власти. Кубански бејзбол никада у својој историји није марио за историју.

Венецуела никада није била окупирана од стране Америке, али се зато мирне душе може говорити о годинама, чак деценијама културног колонијализма коме је била изложена, тако да су амерички културни утицај на менталитет Венецуеланаца добровољно прихватили елита и средња класа Венецуеле.

Е, баш тај измењени менталитет је напао Чавез, користећи се у својој гигантској борби изворним боливаризмом. Ипак, иако је чавизам успео да у доброј мери ишчупа погубан утицај америчког културног колонијализма на менталитет Венецуеланаца, популарност бејзбола је остала недодирљива.

Дакле, претпостављам  ја, Боливар би данас такође био фан бејзбола!

                                                          #

Крикет и фудбал су, крајње поједностављено, спортови аристократије и пролетаријата  Енглеске.

Било је за очекивати  да се у целом Комонвелту, који је преостао од британске империје, крикет игра као симбол присутности империје и препотенције белаца на том тлу. Али у целој Азији и Океанији, чак и у оним земљама и местима где империја никада није ни стигла, крикет је веома популаран спорт. И то међу сиромашним светом. Најбољи играчи крикета су прави национални хероји.

Тешко је схватити једном фудбалском манијаку као што сам ја, како један тако ексцентричан спорт, где  једна партија може трајати цело поподне, са само једним интервалом за чај, и данас има навијаче, чак и после одласка империјалних намесника.

А још мање ми је разумљиво да су енглески крикет тимови и репрезентација константно понижавани у дуелима са тимовима из бивше империје. И да те победе нико не зове осветом.

Ипак, за мене и мој појам, нека ми опросте Фидел и Чавез, као и комонвелтски љубитељи крикета, бејзбол и крикет су неиздржљиво досадни спортови.

5 mišljenja na „Вук Јовановић: И Боливар би волео бејзбол

  1. присећам се кроз маглу једног генијалца са Харварда који је 80-тих научно објашњавао како ће фудбал, као нединамична игра, да нестане у следећем миленијуму а да су спортови будућности кошарка и амерички фудбал.. са додатком да је тенис, због сспецифичног карактера, спорт нордијске расе, у ком медитеранци и црнци немају, због темперамента, шта да траже… штета што га Меси, Надал, Новак и Серена Вилијамс нису читали..

    Sviđa mi se

    • и онда неко загусла о самоуправним докторима, цео свет је препун шарлатана… видим да марина абрамовић тврди да о мозгу не знамо ништа, а бразилски научник, који додуше ради у америци, пре десетак дана спојио телепатски два миша, америчког и бразилског на пар хиљада километара удаљености… мислим, вероватно он незна ништа, него ће то марина да среди… наука је пуна хохштаплера… видео сам поруку, написаћу нешто о мокрогорском никлу чим стигнем, идем сада да проучавам сомборског маркса

      Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s