БрМ О УШТИПЦИМА

Ко о чему, бабе, којима се збило што им се снило, о Косову, а БрМ о фашизму. Пардон, корпоративизму, да не будем прегруб за политички коректне уши љубитеља еуфемизама.
Мој блог се ионако бави „превазиђеним темама о којима свако све зна“, па могу да тупим једно исто по хиљадити пут.
Елем, ко што деца у основним школама знају, фашизам вам је ОНО кад се институције уређеног друштва, најпре легалним путем – изборима и легитимним постизборним кадрирањима, маргинализују и обесмисле, а моћ преузму параинституције. Кад се у министарству културе не одлучује о култури и медијској сфери. Кад нека будала из министартва финасија може да сасвим обустави све научне пројекте у Србији. А као што не знате јер вас заболе… (дописати према афинитету објект заболбе) у Србији се управо то догодило. Да буде апсурдније – ти пројекти се финасирају у пропорцији отприлике – Европска унија – 4 милиона и 900 000 евра а држава Србија 100 000. Е „Србија“ НЕ ДА тих 100 000, дведесети део оног што је, на основу обострано потписаних обавезујућих уговора, зла ЕУ одобрила и уплатила! Научници то крију од ЕУ, јер би у противном повукла тих 4 900 000 по пројекту, а има их десетине, а разлику покривају одричући се од сопстевних плата! Па не спадају у оне са платама изнад 60 000, на које се односе мере геније Крстића. Фашизам је владавина таквих мајмуна!
Кад министарства просвете, културе, научни институти … служе само да постоје формално, кад РРА више није РРА, а ЈАСЕР јавни сервис свих грађана, кад вођа може да предложи рационализацију Народног позоришта, установе са балетским, симфонијским, камерним и оперским ансамблима и драмом, по угледу на Камерни драмски студио („Како је могуће да Народно позориште има 860 запослених, а Звездара театар само 20?”) у време министровања култног управника опере, кога је лично поставио итд.
Чик будите једном паметнији од петака, па препознајте ОВО.
Ал, ајд сад мало лакше примере као слику односа снага институције и параинституције:
„Ако неко није приметио ништа чудно током утакмице која је претходила изборима, тај може да ужива у лепим јесењим данима не мислећи апсолутно ни о чему“ примети бистра Ана Р.
Шта је било чудно на дербију пре неко вече ем на Косову тијеком избора?
Параинституција недодирљивих УДБИНИХ хулигана дивља ли дивља – жандармерија, опремљена најсавршенијом опремом (замислиимо на час да су тако опремљени научни институти из претходног поглавља) у уобичајно предимензионираном броју – не реагује.
Како знам да су УДБИНИ ем недодирљиви? Па не знам, само знам да би обични смртник за неупоредиво бенигније прекршаје одавно остајао и без имовине и без слободе. А ови се међусобно убијају већ неколико година, полиција зна све о њима и љубазно дели сазнања са УДБИНИМ гласилима – жутом штампом. Ако се неко и за-процесуира, после много одуговлачења добије апсурдно ниску казну или се, заштићен заборавом у међувремену, ослободи.
А закон о навијачима постоји. Углавном преписан од тачеркиног енглеског, а „у неким сегментима“ још драконскији, не би ли се увукли додатно и осигурали које ухлебљење у наднационалним институцијама ЕУ.
Према том закону, за неупоредиво бенигније прекршаје, рецимо обично увредљиво навијање по неком од политички коректних говора мржње, предвиђено је обавезно пражњење трибине. Специјализовани судија – кривични, не фудбалски – (би требао да) дежура испод трибина, експресно прописује казне и шаље у затвор одмах!
Жандармима не пада на памет да реагују.
Ни кад су, испред њиховог носа, заштићени дивљаци напали падобранце који су слетели на центар са звездиним заставама. Свако утрчавања у терен аутоматски повлачи вишегодишњу казну затвора (да се разумемо, ја ове идиотске мере не подржавам, само наглашавам да закон постоји и да се не примењује, или што је још горе, селективно примењује) изречену од стране дежурног судије испод трибина.
Ни кад су се после међусобно (две завађене фракције – Забрањени и Алкатраз, они који се тамане аутоматским оружјем по улицама престонице, углавном некажњено) гађали бакљама, јер је тампон зона коју је неки генијалац, „стручњак“ за безбедност, одредио – таман бакљомет.
Ни кад су усхићено, у племенском трансу, открили ватру. Ми, не-гробари, то смо учинили још давно у праисторији, па смо заборавили колико је то значајан чин за човека а мали за мајмуна.
Реаговали су, додуше, ватрогасци. Демонстрирајући колико је постпетооктобарски поредак деградација у односу на Милошевићев. Тада су нас шмркови носили ко конфете по улицама, а данас – нису добацили од атлетске стазе испред до јужне трибине. Да нисам бар десет пута претходних деценија био ни крив ни дужан мокар на вр севера (супротне трибине), па да прогутам.
А ђе неста тачеркин судија за вешање? Погубио се у лавиринтима „рупе“.
Да не тупим даље, драге грађанке и грађани, имали сте директан пренос лекције „ко је „закон“ у Србији“, земљи у којој је већ други маднат најбоље оцењени у влади – министар полиције. Исти онај коме полицајци сваки други дан гину од криминалаца због аматерских интервенција. А нико не буде одговоран – ни надлежни командант ни министар. Припадници адекватно селекционисане жандармерије (елита оружаних снага) се изнервирају па пуцају на жену возача јер споро вози на кружном току. Или понеког убију и запале због утеривања дугова. Ил се напију у ноћном клубу у ком противзаконито тезгаре, па убију кума, колегу из јединице, па себе. Што додатно допринесе високим оценама министру.
Да је Србија нормална земља, од понедељка
– Командант те јединице не би то више био
– Ни командант жандармерије
– Ни министар полиције
– Ни шеф надлежног суда (како ли се већ зову после милионите реформе)
– Ни министар правде. Дотада…

А Косово? Па кад год фашизам ступи на тло Илирика, оно нам се закономерно отима. Да ли да се боримо за Косово или против фашизма усред Београда, како примети бистра Ана?
Е па драге грађанке и грађани нисте се бунили кад се уочи геј парада полиција редовно оглашавала неспособном да изађе на крај са хулиганима, тј. да ради посао за који је плаћамо. Сад су дошли по вас/нас – како је овај фашизам бљутаво баналан, не можеш бити ни оригиналан, пишући о њему.
комплетан текст – http://branali.blogspot.com/

24 mišljenja na „БрМ О УШТИПЦИМА

 1. за читаоце ван Београда – у БГД жаргону звездин стадион се зове Рупа а Партизанов – Ливада

  Sviđa mi se

 2. Армијски пашњак.
  Питање професоре.
  Да ли је Устав РС суспендован ?
  Ако јесте, ово је диктатура. Ако није, назовите како хоћете, издаја, велеиздаја, фашизам…треба да се мења. Мени лично изгледа као нови феудализам, нешто бруталнији од оригинала.

  Sviđa mi se

  • сваком иоле нормалном изгледа и јесте неофеудализам.. то не кажу само луди блогери _ каже и Вацлав Клаус

   Sviđa mi se

 3. Брм, звучиш мало као Југослав Петрушић… Не мислим на навијаче, јер навијачи су као пука посљедица небитни. Као и жандармерија.

  Питање је ово:
  Ако је све што кажеш о фашизму у диктатути истина, а и без очитих примјера јесте, и ако Удба и њени потомци (а и она је потомак) и даље руководе “параинституцијама“ илити подсистемима, и ако то раде на начин да и онима без мозга и муда да њиме мисле буде јасно да “раде,“ и ако је систем који се види слабији од подсистема (који се све боље види), и ако држава Србија није острво него је и данас, као и увијек у историји, раја овдашња, са све својом “елитом“ илити великашима (проклете им душе), и са све својом Удбом, растегнута и физички и духовно и идеолошки и како год још хоћеш између јачих “Удби“ од ове, условно названо њихове, можемо ли уопште било какву полемику о Српству, Србству, српству, сажети у оквире датог нам географског простора и у све што са њим иде? Како се било шта што се код Срба дешава може посматрати одвојено или, не дај Боже, рјешавати одвојено од било чега сличног што се дешава без Срба?
  Дакле, ако је феуд, чији је, колики је, ко је султан, ко паша, а ко само субаша? Мислим да можеш читаво београдско намјесништво повјешати по Теразијама, и да се ништа дугорочно неће промијенити, јер су они само чиновници, курири, додуше врло вољни и добро плаћени. Мислим да има и оних који искрено мисле да ће зајебати непријатељску Империју.
  Стратегија се гради на амбицији, а према циљу. Упознати циљ и знати своје капацитете за борбу је пола посла. Мислим да циљ није у фигуративном Београду, иако се борба може водити у Београду.
  Чини ми се да су главне промјене од 1804. наовамо биле само у томе који је чин у глобалној хијерархији имао “наш“ владар. Александар и Тито су можда били и мајори, Слобо можда капетан, а ови данас су брат брату десетари.
  Срби се много баве оним што им је испред носа, заборављајући да баце око на оног ко им тиме маше.

  Sviđa mi se

  • НЕ ПРЕПОЗНАЈЕМ СЕ У КРИТИЦИ ЈЕР УПРАВО ЈА ИНСИСИТИРАМ НА ФАШИЗМУ КАО ГЛОБАЛНОМ ПОРЕТКУ, да ово што се догађа у Србији није „ништа лично“ и ништа несвакидашње.. АЛександар и Тито су били високо позиционирани савезници САД која тада није била фашистичка (корпоративистичка) .. то је тек од Регана а 90-тих. .. од Слобина вакта, што баца друго светло и на њега, тј. мање његове личне одговорности… као што су у доба „првог“ фашизма и све остале вође били ауторитативни, и краљ Александар нпр.
   овај текст се не бави тиме, већ очигледним свакодневним феноменима фашизма.. „пуким последицама, небитним“.. али није згорег почети од последица, не може са право на узрок, него постепено, корак по корак.

   Sviđa mi se

   • Па, испод свих његових биографско-информативних цртица стоји итекако вриједна теза о подсистемима који се крију иза видљивих структура и владају њима, без обзира на политичке, друштвене и привредне границе и надлежности које видимо.

    Sviđa mi se

 4. Није да се не слажем, у начелу, с тим о посљедицама и узроцима.
  Али овај текст није био о фашизму као глобалном поретку, него о његовој имплементацији на једно периферно друштво које као такво служи за поткусуривање и подупирање плота, како кад.
  С једним се не слажем, као “сајд ноут:“ САД је прије Велике Депресије била више корпоратистичка него можда и данас, али су се интереси владајућих корпорација ограничавали на поља гдје је узурпација државне управе могла да им донесе највише профита (енергетика, превоз, тешка индустрија итд). Осим тога, слабије развијен систем комуникација је омогућавао одређеним народним заједницама више независности.
  Прилично сам упућен у историју америчког радничког покрета, изузетно мало познатој већини Американаца, и могу рећи да је она најбоље мјерило тога колико је америчка држава била фашистичка у периоду свог највећег успона, дакле између Грађанског рата и Велике Депресије.
  Карнеги, Рокфелер, Морган, Гулд, Вандербилт, су имали далеко јачи директан утицај на државу него водећи људи америчког капитализма данас. Који амерички тајкун данас може да нареди националној гарди Колорада да побије рударе који раде у његовом руднику? Колико данас у Америци постоји градова који су власништво тајкуна за кога сви становници таквог града раде и који их избаци на улицу кад ступе у штрајк, па морају да живе у шаторима?

  Sviđa mi se

  • па не избаце их директно на улицу, него „дислоцирају“ производњу у жуте земље, па опусте читави градови…
   једно је константа – кад корпорације завладају држава запада у кризу – кад умна власт сузбија моћ најмоћнијих и брани ситан посед, држава напредује..тако је од Рима и нарочито од „БИзанта“ до данас..

   слажем се историја САД је као и историја сваке државе – стална борба проттив тенденција фашизацие -феудализације – узурпирањ авласти од старне корпорација, моћника како год назвали..
   и то – СТАЛНА БОРБА ј е он о што србљи не капирају.. Срби се побуне периодично, па оду кући..

   Sviđa mi se

   • Полањи је то једноставно објаснио односом струја и контраструја.
    А стална борба јесте оно што Срби не капирају. Зато што су Срби генерално хедонисти, да не кажем љенчуге, воле пречице, поштују само брза и кратка дејства, не трпе сложености, образложења… Нису схватили орвеловско “рат је мир, а мир је рат.“
    Данашњи новокорпоратизам је посебна врста звијери. Простире се преко мноштва различитих правних система које је сам створио према планираној дистрибуцији тржишта купаца и тржишта произвођача. Дакле, посједује и Бангладеш са 150 милиона гладних произвођача и Америку са 320 милиона погузија. Некад се то одигравало на много мањем простору и унутар народа који су били једнороднији и тиме солидарнији, па се Влах много брже досјећао. Сад Амера боли шта га већ боли ако 1200 Бенгалаца поклопи и убије зграда у којој раде. Важно је да је Пи Диди изашао са новим шарама на мајици.
    Али, наравно, сваки глобално-доминантан покрет мора бити нов, а не рециклиран. Док га ми научимо, он већ све исисао из нас, планира нешто ново, па кад ми срушимо његове напуштене зидине и окитимо се еполетама револуције, он нас већ таба нечим новим што је смишљао док смо ми учили оно старо.
    Зато не знам је ли Маркс био пророк или само јахач апокалипсе.

    Sviđa mi se

  • „на једно периферно друштво које као такво служи за поткусуривање и подупирање плота, како кад.“ ал ја живим на тој периферији

   Sviđa mi se

   • Без обзира. Да би се схватио живот на периферији, потребно је гледати из центра, тј. онога у односу на шта је та периферија – периферија. У супротном, излажемо се опасности да упаднемо у замку у којој милиони Срба стоје заробљени: да мислимо да смо центар.

    Sviđa mi se

 5. 1. Фашизам је једна од манифестација тоталитаризма.

  2. Тоталитаризам је демократска тековина.

  3. Фашизам је фантастичан привредни раст.

  4. Фашизам је територијална експанзија.

  5. Фашизам је етнофилетизам и шовинизам.

  6. Фашизам је фанатична борба против непријатеља.

  7. Фашизам је геноцид.

  Игнорисати све осим прве тачке је увод у логичку грешку звану „проналазак фашизма у Србији“. Тако се не види разлика између жртава фашизма и фашизма самог, тј између периферије и центра.

  Sviđa mi se

  • sve nabrojano je podvrsta fašizma – nacional socijalizam.. za Musolinijev sistem tada samo na nivou jedne države koji je danas obrazac planetarnog neoliberalizma važe tačke 1,2 i 6.. Musolini nije imao rasne zakone, nije počinio genocid, štaviše njegovi generali su spasavali Jevreje i Srbe iz NDH
   totalitarizam je demokratska tekovina kao što je Partizan tekovina Zvezde, kao što našisah u šrošlom tekstu – deomokratija poznaje oročeni totalitarizam – diktaturu. i Zvezda ima periode kad je bruka, npr. danas..
   tačka 3 važi samo u prvom periodu koji je posle ratova i rasula, pa je rast prirodan i uopšte nije karakteristika fašizma – jer je još veći rast oimala SAD Ruzvelta i SSSR Staljina…i zakonomerno se pretvara u novui rat, jer ne mogu dugoročno da postignu ciljeve svoje socijalne demagogije (svakom radniku folksvagen) —
   „разлика између жртава фашизма и фашизма“ je očita.. ne vidi je samo slep.. onaj ko ne vidi fašizam u svom dvorištu pljuje na žrtve fašizma u svom narodu prvenstveno.

   Sviđa mi se

 6. Убедили сте ме, коригујем своју логику:

  1. Фашизам је једина манифестација тоталитаризма.

  2. Тоталитаризам је тековина апсолутистичке монархије.

  3. Фашизам привредна депресија, док је у поратној Србији очигледан привредни раст.

  4. Фашизам није територијална експанзија, Србија, одосно великосрпска идеја јесте. Знате оно када се, у продукцији ЦНН-а црвена боја СР Србије шири на САП Ово и САП Оно.

  5. Фашизам није етнофилетизам и шовинизам. У Србији се налазе те појаве. Знате оно, када не дамо на себе, и када смо екстремни у томе. Када бранимо неподобне књиге и палимо натписе на неподобном писму.
  6. Фашизам није фанатична борба против непријатеља. У Србији је та борбеност.

  7. Фашизам није геноцид. Срби су геноцидни.

  Није битна манифестација фашизма (агресија), битна је теорија (идеологија корпорације). Тако млитави Срби посадоше фашисти.

  Sviđa mi se

  • Може много да се наклапа о фашизму и о другим феноменима. Али постоје они који разумију појам и суштину феномена а има и оних који то површно захватају и треба им много ознака а да ипак не погоде о чему се заправо ради.

   Тако фашистима буде лакше да се представе у патритском руху. А симпатизерима да се праве неупућени.

   Sviđa mi se

   • ко што написах: Чик будите једном паметнији од петака, па препознајте ОВО.

    Sviđa mi se

  • тенденциозним извртањем свега што (ни)сам написао деминтрирали сте један од темељних метода фашизма – хиљаду пута поновљену лаж
   нисам написао да је Фашизам је једина манифестација тоталитаризма.“дапаче“ поменуо сам дикатуру као тековину демократије
   нисам написао да Фашизам није геноцид. „дапаче“ поменуо сам национал социјализам као ВРСТУ фашизма
   нисам написао да су Срби геноцидни -класично хушкање пљувачних жлезда пучине
   „Није битна манифестација фашизма (агресија), битна је теорија (идеологија корпорације).“ – једно без другог не иде ЗАКОНОМЕРНО …. управо на то упозоравам – и у Нацизму је прво текао „мед и млеко“ за већину становништва … нису волели ХИтлера јер су аријевци него што сви возе волкс ваген аутобановима… није им обећавао АУшвиц за Јевреје – већина тврде да до краја рата нису ни знали за њега – већ социјалну правду
   нисам написао да Фашизам није територијална експанзија, Србија, одосно великосрпска идеја јесте.“дапаче“ написах да закономерно завршава у рату или у аутодесктрукцији..а ратови се воде због:::?

   Тоталитаризам је тековина апсолутистичке монархије. – тачно

   Sviđa mi se

  • и основно – зашто Србе поистоивећујете са олошем („Срби су геноцидан народ“) .., штрецате се што се критикује полиција која то није, службе које нису јавне и најгори бесловесни кроиминални олош.. а не са обичним људима?
   ја сам био навијач преко 25 година, ултрас најлуђи – ОВО НИСУ НАВИЈАЧИ – ни синове ни кћер више не водим на утакмице (а водио сам их) откад хје полиција на ОФКи зауставила обичне људе са малом децом да би пропустила привилеговане хулигане чијем 27 годишњем вођи јуче запалише џип мерцедес .. који нису препопустили прилику да деке баке и унучад гађају каменицама преко ограде и пљују и вређају

   Sviđa mi se

 7. Тоталитаризам је чедо монархије? Дакле, и Стаљин и Хитлер су чеда монархије, а Мусолини је службеник и украс Италијанског краља.

  Паралеле неорганизоване и до сржи корумпиране Србије СА БИЛО ЧИМ НАВЕДЕНИМ су потпуно неосноване. Примера ради, великосрпски експанзионизам не постоји од 1918, али пошто сте убеђени у ЦНН верзију историје, не верујем да могу да вас разуверим.

  Уколико чињенице (тј емпирија и пракса) не одговарају теорији, тим горе по чињенице. Исказао сам своје неслагање с тим тумачењем, и то је доста с моје стране. Иначе, приче о томе да некоме подмећем своје ставове су смешне.

  Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s