Драгослав Павков: Суочавање са поразом

 или

Тарот је за дрпа дунстер

(стари текст – поново актуелан)

Правосудни циркус поново у Србији; „За убиство Бриса Татона, четири до тридесет пет година робије“ http://www.politika.rs/rubrike/Hronika/Prvooptuzenom-za-ubistvo-Tatona-35-godina.lt.html,

 а „101 година за „гњиланску групу“  http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2011&mm=01&dd=21&nav_category=64&nav_id=487332

 sutkinjica

 

За оне који не воле да претражују интернет кратко подсећање: 17. септембра 2009. године у центру Београда група хулигана, такозваних „ навијача“ ФК Партизан напала је и претукла мању групу навијача француског Тулуза. Том приликом један од Француза, Брис Татон, добио је толико тешке повреде да га напори лекара у Ургентном центру нису могли спасти… Умро је неколико дана касније.

 Већина учесника у сукобу који је за епилог имао смрт једног од учесника је похапшена, док су двојица које је тужилаштво означило као организаторе напада у бекству.

 Кривично веће Вишег суда у Београду под председавањем судије Мирјане Илић, четрнаесторицу  окривљених осудило је  на казне од четири до тридесет и две године затвора, а оно што правосуђу „срећу квари“ је утисак да је пресуда донета под огромним притиском центара моћи… Утисак који је јуче изрекао отац једног од окривљених: „Суд и није смео да пресуди никако другачије… Да је пресуда била друкчија, морали би да скидају спомен плочу, а можда би нас неко и бомбардовао…(цитат по сећању)“.

 Као што је ова пресуда по општем утиску пример пресуде донете под невиђеним притисцима НВО машинерије, политички коректних грађана и политичара, а није занемарљив ни утицај француског амбасадора који често није имао паметнијег посла од седења у судници где се судило хулиганима, једна  друга пресуда, овог пута ради се о Већу за ратне злочине Вишег суда у Београду којим је председавала судија Снежана Николић-Гаротић, пример је разумевања правне државе Србије за околности под којима се десио злочин…

 Без намере да улазим у анализу образложења обе пресуде, желим да упоредим само пар упечатљивих момената: Веће које је судило у предмету „Татон“ без проблема и на „кад ти ја кажем“ прихватило је скоро све наводе тужилаштва. Да би опстала оптужба за тешко убиство, основно што тужилаштво мора да докаже је НЕСУМЊИВО ПОСТОЈАЊЕ НАМЕРЕ ДА СЕ НЕКО БРУТАЛНО ЛИШИ ЖИВОТА. Колико је мени познато (а познато ми је) током главне расправе овакав доказ није изнет пред суд. У кратком образложењу пресуде председница већа је навела да су двојица оптужених који су у бекству имала „де факто“ власт над другим члановима групе, да су организовали напад на француске навијаче, да су остали по њиховом наређењу на лице ставили хируршке маске, напали оштећене моткама, гвозденим шипкама, пикслама и флашама, итд… Ако и прихватимо да је све наведено тачно, из тога се не види да су окривљени имали намеру да УБИЈУ покојног Татона. Види се да су имали намеру да нападну групу навијача супарничког клуба, француског, корејског или србијанског – свеједно, што су и учинили и за шта треба да одговарају. Смрт несрећног Татона наступила је као последица напада током кога је дошло до вишеструког тешког повређивања виталних органа жртве.Дакле, основно што је определило суд да изрекне овако драстичне казне, удруживање у групу ради извршења тешког убиства није доказано.

То практично значи да ће Апелациони суд (ако се центри моћи сложе) ову пресуду поништити и суђење вратити на почетак. Онда ће француски и неки други амбасадори изразити своје разочарење, али и поверење у реформисано правосуђе Србије, Б-92 ће вриштати к’о Дамјанов Зеленко, НВО ће се по телевизијама обрачунавати са „остацима Милошевићевог судства“, а трагедија породице Татон и породица окривљених ће се наставити… Људи ће продавати куће и станове јер не могу да дозволе да им деца труну у затвору, по општем утиску на „правди Бога“… Родитељима Бриса Татона поново ће се отварати ране сваки пут кад из Београда чују вести о току жалбеног поступка и (извесног) поновљеног суђења…

А све се могло завршити једним поштеним суђењем за напад и наношење тешких телесних повреда, примерним (ригорозним) кажњавањем оних који су повреде нанели, а одговарајућим казнама осталим учесницима… Али то не бива у земљи где председница Врховног касационог суда прима четири плате, и то објашњава чињеницом да то закон не забрањује.

То бива у земљама где је је судство макар декларативно независно. У Француској на пример; због тога је мајка једног од осуђених хулигана и закукала испред Палате правде: „Дајте молим вас, да му суде у Француској…“ Несрећна жена вероватно и није свесна колико је у праву. Али на њен вапај нико сем сниматеља није обратио пажњу…

 Са друге стране, Веће за ратне злочине Вишег суда у Београду и његова председница судија Снежана Николић-Гаротић, по (опет) општем утиску показали су неочекивано и необјашњиво разумевање за бивше припаднике терористичке ОВК, чланове такозване „гњиланске групе“.

 Према наводима ТВ б-92 у образложењу пресуде председница Већа рекла је следеће:

 „Komadant je rekao: ‘Došlo je naše vreme da se osvetimo! Ubijajte, prikrivajte tragove i proterajte Srbe sa Kosova’! Posledica toga je 80 ubijenih i 153 zarobljena, a 34 se vode kao nestali, a od toga je gnjilansak grupa osuđena za zarobljavanje i mučenje najmanje 32 i ubistva“, rekla je sudija. 

 Ona je u obrazloženju presude navela da su optuženi pripadnici OVK žrtvama komadali tela, u jednom slučaju žrtvi odsekli polni organ mačetom, lomili prste kleštima, lomili šipkom lobanju i u rupu u glavi zakucali upaljač, silovali žene, ejakulirali u usta i terali da gutaju spermu, gurali im pendreke u polne organe i „psovali im srpsku majku“. 

Sudija Snežana Nikolić-Garotić je rekla da je sud u potpunosti poverovao svedokinjama C1 i C2 koje su danima silovane na posebno ponižavajući način i koje su molile da ih ubiju i čudile se kako su preživele. 

 „Njihovo svedočenje je ubedljivo i potkrepljeno medicinskom dokumentacijom i veštačenjem. Kada su ih pustili 23. juna 1999, rekli su im da odu sa Kosova i da poruče ostalim Srbima koji žele da se vrate na Kosovo, šta će im se desiti“, rekla je sudija. 

 Snežana Nikolić-Garotić je rekla da sud veruje iskazima zaštićenih svedoka i iskazu svedoka-saradnika pod preudonimom „Božur 50“, koji je bio pripadnik ovk. 

 Sudija je istakla da su optuženi znali da žrtve pate i kada bi se onesvestile, polivale bi ih vodom i govorili: „Diži se! Nisam te zvao na svadbu“

 Sud je prilikom odmeravanja kazne, kao otežavajuće okolnosti, uzeo brutalnost optuženih i trajanje izvršenja krivičnih tela, a, kao olakšavajuću okolnost, uzeo je porodične prilike optuženih. 

 „Ценећи“ отежавајуће и олакшавајуће околности суд је тројицу злочинаца (за учешће у бестијалном иживљавању и убиству 32 лица) осудио на по 15, четворицу на по 10, а двојицу на по осам година затвора.

 Да за тренутак занемаримо, чињеницу да су петорица окривљених, касније осуђених на 10, односно 8 година затвора након изношења завршних речи 29 децембра прошле године пуштени из притвора, и отпутовали у Прешево где им је приређен свечани дочек. А српско правосуђе им од тада може ставити соли на реп. Једино ако је Риза Халими дао бесу… То је онда нешто друго. Општепознато је колико се његова реч цени у нашој држави.

 Наравно, сви ми осуђени на живот овде знамо због чега је пресуда нападачима на Татона ригорозна, а због чега је суд нарочито „ценио породичне прилике окривљених“ монструма из „гњиланске групе“.

Оно што не знамо је, шта још треба да се деси да неко дигне глас, али стварно, против стања у правосуђу, мешања политике у све и свашта, утицају страних дипломата акредитованих у Србији који више нико и не крије нити оспорава…

 Док истражне судије по аутоматизму изричу мере притвора дечацима који су касније осуђени за псовање полицајаца током нереда 10. 10. ’10, друге судије укидају притвор лицима оптуженим за најтеже ратне злочине  који су касније осуђени на вишегодишње затворске казне… И који су од тада српском правосуђу доступни таман толико као да су у Албанији…

 Где ће нас одвести мирење са двојним стандардима у свему ? Чему и коме служи држава која један аршин има за Миладина Ковачевића, други за „гњиланску групу“,  трећи за нападаче на француске навијаче а четврти за демонстранте који протестују против геј-параде?

Где су правници и њихови професори да држе трибине на којима ће до „ситних цревца“ анализирати пресуде које су тема овог осврта и њихове ауторе извргнути, ако ничем озбиљнијем, а оно макар спрдњи јавности?

Где су патриотске НВО? И на крају шта можемо постићи пишући о овоме на блоговима и патриотским сајтовима?

У сваком случају, потребно је мало више ангажовања људи од угледа у правној струци. Није време за калкулације ко с ким може а ко с ким неће никако, већ за заједничку акцију свих који могу да допринесу.

 

35 mišljenja na „Драгослав Павков: Суочавање са поразом

 1. Очигледно је да се у Србији не схвата елементарно стање ствари, а то је окупација. На делу територије и војна, а у остатку неоколонијална. У поробљеној земљи не постоји економија. У поробљњеној земљи не постоји судство. У поробљеној земљи не постоји слобода. Окупљали се не окупљали се по појединачним стварима. ништа, асполутно ништа нећемо променити док не променимо статус Србије из колоније у независну државу. Алфа и омега.

  Sviđa mi se

 2. талибани превазишли сами себе (нспм)
  брм
  Турас
  „Коме до сад није јасно неће му никада ни бити .Мало ме изненађује рефлексија оваквих вести на неке коментаторе . Реди,брм,геј,кукуруз и још неки Коштунчеви пропагатори који се јављају тамо где је дискутабилно и где нема ничег конкретног“

  „коштунчев пропагатор“ вам указује да од свег вашег лапрдања, конкретног има једино у коментару Батка.

  „коштунчев пропагатор“ вам указује на оно што и сами знате – да је ваша галама „држте лопова“ и „издаја издаја“ уместо конкретних питања зашто конкретни Ђока, Пера или Лаза (и још неки које пропагирам) не рад свој посао а упорно остају на неким функцијама – такође вид издаје.. поготово кад галамџије и сами примају пензије које нису заслужили

  Sviđa mi se

 3. „“коштунчев пропагатор” вам указује на оно што и сами знате – да је ваша галама “држте лопова” и “издаја издаја” уместо конкретних питања зашто конкретни Ђока, Пера или Лаза… итд..трућ-трућ“

  Да посељачимо визионарску философију дум-branadelmar-а : ако си на мравињаку па те уједе мрав, треба да гониш конкретног мрава а не да уништиш мравињак.

  Не не, мало је за branadelmar-а ово двориште, треба га с оном плавушом у дипломатију да просветљава свет. Можда нас се ману кад их смори. Тежи је од Трепче.

  Sviđa mi se

 4. ajd sad ozbiljno:
  брм
  „Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu prošlog decembra kojom su devetorica okrivljenih osuđeni na 101 godinu zatvora, i vratio predmet sudu da ponovo sudi.“
  зашто мудри режимски новинари никад не објаве ЗАШТО апелациони судови одбацују пресуде..
  па да видимо да л су издајице ти из апелационих судова кад се држе права ко пијани плота или тужиоци који намерни не утемељују оптужнице? – пере мике лазе и бруна из мог претходног поста

  из-да-ја-из-да-ја
  али ко је издао?

  само једноом су се зезнули па су објавили obrazložewe зашто је једна (иста у оба случаја)“суткиња“ одбацила пресуду навијачима и насилнику .. из kоје се види дилетантизам тужиоца.. па су после новинари покренули харангу против поменуте, јер „воли насилнике“

  Sviđa mi se

 5. Да посегнемо за нама полуинкелектуалним типовима (у које себе самокритично сврставам) тако драгој „Википедији“:

  „КАПО је логораш који од управе казненог, концентрационог или сличног логора добија право да учествује у команди над осталим логорашима. Капо долази од италијанске речи капо што у буквалном преводу на српски значи глава. Значење речи овде је главни над осталим логорашима. Бити Капо значи бити доушник, малтретирати, пребијати, кажњавати друге логораше, заробљенике, кажњенике… Понашање Капоа према другим затвореницима је углавном патолошко, а управа логора па били то нацисти, стаљинисти или слични, бира управо такве особе. За своје „заслуге“ Капо има нешто бољи третман у односу на остале логораше.“

  Јесте да сам ја у једном „ауторском тексту“ (бухаха!- не знам у чему се обичан текст разликује од ауторског, како текст може бити без аутора(?!), ал ајде и то да манемо) да су ови наши какократи метастазирали у нешто много горе, но довољно је и ово да разбирикамо тако једноставну ситуацију. Можеш уклонити уз помоћ „узбуњивача“ или каквих других донкихотски костимираних ликова „Ђоку, Перу, Лазу…“ и све што ће се десити је да ће их заменити „Далибор, Бруно, Балша“ . (Ја сам написао да можемо после Тијанића само гледати који Горан Милић ће га наследити, а колико знам и ДРП исто мисли).
  Не треба да изненди да се у улози капоа појави бивши узбуњивач.
  Оставићу Клаусу дизање дефиниције на философску разину, ја ћу појмовник подупрети једним вама блиским примером: Хтели сте нешто (шта, то ви знате, свакако дугачије од је л` „мејнстрим“ политичких франшиза) и то сте упаковали у НОПО. И, шта се десило? Гле! како се Тулимировић уподобио. На НСПМ ако поменеш НОПО бићеш цензурисан, ако приде поменеш везано и Ђолета-Вуну, заборави на НСПМ. Вас двојица (ДРП и БРМ) сте моралне стене, па вас нећемо узнемиравати неугодним питањима шта сте постигли сем што сте мало поткопали и онако слабу опозицију.
  Ја ћу остати при ономе што сам написао у „Пурпурни Срби“. Време ми је дало за право.
  Док је могло бар нешто ви, и многи други, свом снагом сте троловали сваки покушај отпора. Сад настављате да мудрујете, као да сте једини исправни. И опет тврдокорно терате даље – ето вам пример оне накараде у НС где је жврљутина названа „уметничким делом“ а протест се изражава скидањем гаћа и пишањем по ходницима. Шта је ту разлика од оних „сквотера“ које си исто тако барнио, мада си знао да су да су у питању Чанкови мајмуни и мајмунице на политичком задатку?
  Шта сада? Ништа. Али баш ништа. Ако не видимо да постоје и други начини, рецимо примери Мађарска или Исланд, о чему да причамо? О „Ђоки и Лази“? То је замајавање.
  Да се макнемо с места треба најпре да разбистримо да се налазимо у конц-логору. Кад та свест сасвим сазри може друго: Контрареволуција. Никакви „компромиси“, помирења и сл.

  Sviđa mi se

  • Тулипан…, хе, хе, што би рек’о мој друг – каква главица – тј. паметан дечко, 4 године синекуре, а за то време познанства, комбинације и све што уз то иде. Наравно, иза те памети је било пуних уста лоших закона, директне демократије, бриге за граЏанство етц, етц… . Еј, бре, зајеб’о је једног Вукадиновића?! Капа доле за сналажљивост, али треба га се сетити када дође време…

   Sviđa mi se

   • Ако мене питате, НОПО је направљен да направи „раздељак“ (они који играју преферанс знају шта хоћу да кажем) СРС-у и Дверима: НОПО је резервна варијанта ако не успе онај војни аналитичар Драгишић („Покрет радника и сељака“, узео око 1,5 одсто гласова). Математика је проста: Двери (4,4%) + НОПО (0,6%) јесте прелазак цензуса. Е, сад, ја мислим и више од тога: и Двери су (иако то не значи да сви који учествују у томе јесу свесно у тој причи) добрим делом сачињен да направе раздељак ДСС-у и СРС-у, али када су Двери ојачале и када је постало јасно да прелазе цензус онда су активирани тај Покрет и НОПО. У прилог овој причи, чим су Двери негде били у прилици да освоје власт, од њих се направи назадњачка Трећа Србија.
    Звучи шашаво, али… Или негде грешим?

    Sviđa mi se

   • Мислим да грешиш у вези НОПО али нема везе 🙂
    Не видим у каквој су вези циљне групе НОПО и Двери (мислим да сам у екипи НОПО био једини „клерофашиста“), док се за Драгишићеву странку слажем да је „пројекат“. То се види по лови која је у њу уложена. Друго, ни ти ни Нимбус не кажете каква корист од овакве опозиције? Ко осим посраника и њихових шефова лично има користи од тога што они у Скупштини изигравају фикусе (да не кажем „фалусе“ јер то свакако нису)?
    Шта смо ја и брм ‘тели када смо се ангажовали око НОПО? Управо оно што се десило: Узбуркавање жабокречине и доказивање да се неконвенционалним методама може извршити удар на режим. А шта су ‘теле патриоте са својим задртим одбијањем да се удруже? Мислим – најлакше је распалити по Тулимировићу и Драгишићу, али чисто сумњам да су та два гиганта србске политичке сцене растурили опозицију; биће да је грешка код неког другог, али њега није паметно чачкати, ко зна кад може да затреба…

    Sviđa mi se

   • Пази, не прави се једна организација да би стриктно урадила то и то, већ да мути воду. Драгишићева је то несумњиво, за НОПО нисам сигуран, јер Тулипанова прича није могла Дверима да одбије нити један глас зато што нема додирних тачака. Друго, без обзира на математику, Двери су прешле цензус, јер оно што сам лично видео у РИК-у не би пас с’ маслом појео. Ако је оно демократија, онда – нека фала.

    Sviđa mi se

   • Дејане, колико ја знам Вукадиновић је преговарао са Дверима о ономе што је успео да постигне са Тулимировићем: да подржи листу (или буде носилац) и некако се домогне парламента… Али, као, Двери нису хтеле да Вукадиновић буде главни. У том смислу, НОПО као Тулимировићева прича не би добила ништа да није залегао за њу НСПМ и Вукадиновић (не баш тим редом), тј онај ко је преко Вукадиновића то желео да уради… И да, грешком је сигурно неко гласао за НОПО (последњи на листи, у смислу нећу ни један од ових горе да заокружим). А НОПО је као пројекат од почетка смутна прича – лажна мањинска странка. Толико од мене, а да имам доказе (што рече Буба Морина) „ркнуо бих о сто“ 🙂

    Sviđa mi se

   • Ух, то је сада друга прича. Вукадиновић је просто човек са амбицијама, не верујем да ту има неке позадине. Он је од Двери тражио да буде први човек у Војводини што му се није допустило, јер требало је мало воде да протекне, а не тако – ја дош’о и дај прво место. Па, Двери су толике године провеле са оним Паровићем, па види шта се десило. Хтео сам само да кажем да НОПО није противтежа Дверима, већ пројекат више, а што је више малих пројеката то је вода мутнија. Не мора априори да је режимски пројекат, али да је режим подржавао индиректно стварање тих фантомских организација јесте, јер никада не би дао регистрацију након рока као што је дао НОПО-у.

    Sviđa mi se

 6. „Друго, ни ти ни Нимбус не кажете каква корист од овакве опозиције? Ко осим посраника и њихових шефова лично има користи од тога што они у Скупштини изигравају фикусе (да не кажем “фалусе” јер то свакако нису)?“

  Па више пута рекох – од овакве опозиције генерално не зна се имали више штете или користи.

  „Шта смо ја и брм ‘тели када смо се ангажовали око НОПО? Управо оно што се десило: Узбуркавање жабокречине и доказивање да се неконвенционалним методама може извршити удар на режим.“

  Свака вам част на „узбуркавању жабокречине“. Немојте више узбуркавати, може доћи до жабокречног цунамија.
  Прилика је да сте жабокречину само учврстили.

  У датој ситуацији ја сам био за БОЈКОТ ИЗБОРА. Не странка ова или она, не „бели листићи“, не НОПО, већ класичан бојкот (лично сам га спровео). Да ли ми нешто даје за право? Па погледајте како се жабокречина узбуркала због бојкота „локалних избора“ на северу Космета. Немојте бити сујетни. Ако у нечему нисте били у праву и ако вам живот, пракса, показују шта је бољи (или најмање лош) пут, зашто то не прихватите (под условом да сте добронамерни у шта ја баш немам пуно вере)?

  На крају, организације (какве су да су) које су највише нападане – ДСС, Двери, Образ, показале су се као једине патриотске. И то је чињеница, ма колико се неко мрштио.

  Sviđa mi se

  • „Немојте више узбуркавати, може доћи до жабокречног цунамија.“

   Чудан захтев од неког ко (контра)револуцију види као једино решење. Како би ти извео ту своју контрареволуцију а да неке људе (жабокречину) не помериш ни за милиметар? Немој само рећи да си и ти за опцију да изаберемо цара и ујединимо се с Русима; таман ми се учинило да си се уозбиљио…

   Овај Тулимировић никоме није испунио очекивања (што се мене тиче нисам ни очекивао ништа нарочито, али јесам да ће макар изигравати каменчић у ципели режима), али од њега ни нема никакве штете. Оно што је сигурно (и корисно) у целој епизоди са НОПО, то је да је свака зверка показала траг: Жутаћи и НВО су ангажовале тешку политичко-правничку артиљерију да би нас онемогућили, а „патриотска опозиција“ је показала и доказала да би у случају да дође на власт – била иста или гора од тадашњег режима. То што данас проклињу издајнике Косова и шкргућу зубима – извини, али мени речи одавно нису довољне. Када видим ОбрадовићЕ, Коштуницу и барем десетак њихових активиста како лежећи на стиропору блокирају излаз из зграде Уставног суда не дозвољавајући судијама да иду кући док не донесу одлуку о представци ДСС – јавно ћу признати грешку. До тада – за мене су сви које си набројао само лузери који плачу јер неће да их припусте на власт.

   Sviđa mi se

   • Као је то на примеру Тулипана опозиција показала каква би била? Слажем се да је опозиција туњава у активном делу, али какве то везе има са НОПО? Друго, НЕКЕ НВО су устале због спрдње са Влашком странком, али режим је НОПО-у дозволио предавање листе оно што се каже “кад стигне“. Не бих рекао да је НОПО баш толико саботиран.

    Sviđa mi se

   • @…режим је НОПО-у дозволио предавање листе оно што се каже ”кад стигне”.
    ово није истина, а онај ко ти је то рекао те лаже. Лично сам био присутан, практично – кутије са изјавама бирача који подржавају кандидатуру сам утоварао у гепек Југића који их је у 23,45 довезао пред Скупштину и предао РИК-у. Зато знам да их је било скоро 12 000, али РИК који нам је по твом био склон – неких 3500-4000 изјава није прихватио и странци дао рок да допуни пријаву. Разлог због кога је било тешко скупити потписе је то што су Вукадиновић и НОПО у кампању кренули тек после Ускрса 2012, када су „праве“ странке већ имале прикупљене потписе, тј – онај ко је хтео да подржи некога – то је већ учинио. Ми који смо агитовали за НОПО највећи проблем имали смо у томе што смо морали да анимирамо људе КОЈИ ИНАЧЕ НЕ БИ ПОДРЖАЛИ НИКОГА па тако ни Двери, ни ДСС ни ове које помиње Нимбус (и који заправо немају муда да се за изборе кандидују. Јок, они би ако може попреко, на галаму).

    Текст који коментаришемо сам поставио као пример солидног програма који пропада када лоши људи одлуче да га спроведу.

    И пословично – сви опоненти некако увек избегну да дају иједан разлог зашто гласати за „патриотску опозицију“ осим да „патриоти“ нису (или нису довољно дуго) били на власти. За мене је то танко, и наставићу да трагам док се не појави алтернатива, али права.

    Sviđa mi se

   • Мрзи ме да копам по нету, хоћу рећи, нико ме није преварио, већ је било по мрежи око тајминга предаје, али то је мање битно. Оно што јесте ако се хоће окупљање, сабирање или како год то назвали мораће се око постојећих организација ако се жели нешто направити. Све остало је класично губљење времена и тражења савршенства у политици што је оксиморон. Ја се држим тезе да је подела у Србији направљена одавно,а то је ЕУ блок у коме је, на жалост, већина данашњих странака и антиЕу блок који, гле чуда, још није направљен, а сваки пропуштен дан је дан више у дезинтеграцији Србије. Дакле, или си за ЕУ или ниси. Ако ниси ( не ти него генерално) онда дај да се ради на окупљању против ЕУропства, а после се можемо гањати око ове или оне политике. Твоја основна грешка је мишљење да ће под окупацијом нека мала и ирелевантна политичка организација, која год да је, може нешто променити набоље. Ни Двери саме по себи неће ништа урадити уколико се СРС и ДСС неким чудом не уразуме и формирају јаку опозицију окупацији. За мене је то приоритет, јер само тако неки будући избори имају смисла, јер Устав је оборен, Закон о локалној самоуправи је прекршен, сада видимо да се крши закон у привременој управи Београда где се један ЛДП позива, а да нема одборнике. Дакле, када се једном прекрши тако флагрантно Основни закон све остало је последица тог чина, а ми хоћемо неке изборе као да је ситуација потпуно нормална. Ако већ хоћемо да дамо шансу изборима,а тиме и мирном решењу овог безакоња, онда једино има смисла уједињено. Све остало иде на воденицу диктаторима.

    Sviđa mi se

   • Da ponovim po ko zna koji put: “ “патриотска опозиција” је показала и доказала да би у случају да дође на власт – била иста или гора од тадашњег режима. То што данас проклињу издајнике Косова и шкргућу зубима – извини, али мени речи одавно нису довољне. Када видим ОбрадовићЕ, Коштуницу и барем десетак њихових активиста како лежећи на стиропору блокирају излаз из зграде Уставног суда не дозвољавајући судијама да иду кући док не донесу одлуку о представци ДСС – јавно ћу признати грешку. До тада – за мене су сви које си набројао само лузери који плачу јер неће да их припусте на власт.“

    To je moj stav, mislim da je dobro i previse puta obrazlozen, a ko to ne moze ili nece da shvati – od volje mu, ko sokcu post 🙂

    Sviđa mi se

   • “патриотска опозиција” је показала и доказала да би у случају да дође на власт – била иста или гора од тадашњег режима. “

    Ово је, бићу фин, у најмању руку некоректно и ничим доказано. За остало се и могу сложити тј. око активности које су могле бити јаче и продорније.

    Sviđa mi se

   • @ Дејан: “ Оно што јесте ако се хоће окупљање, сабирање или како год то назвали мораће се око постојећих организација ако се жели нешто направити.“
    Па и Двери су релативно скоро настале: значи сад су карте подељене и нико нов не може за сто?

    @ Драгослав и остали: Ја овде, да се разумемо, никоме ништа не пребацујем. Ја сам, радећи на НСПМ-у, за улазак НОПО у парламент заслужан/крив колико и Драгослав (ако не и више) – шта да кажем осим mea culpa (срећом није и maxima culpa 🙂
    Оно што сам хтео да кажем је заправо цитирање оног што Џони давно рече: КАКО ЈЕ ДО НЕПРЕПОЗНАВАЊА ДОВЕДЕНА СУШТИНА ПРЕВАРЕ!

    Sviđa mi se

   • Ko radi – taj i gresi. idemo dalje… od svega mi se najmanje dopada opcija da sedim i cekam da neko drugi pogresi kako bih mogao da mu se nasmejem i dokazem svoju ogromnu pamet jer me niko nije nasankao. Buridanov magarac je cekajuci i birajuci crkao.

    Sviđa mi se

  • @Стање ствари: Ма може, али ко? Двери јесу можда скоро настале, али су имале 170 000 признатих гласова, а ко мисли да је мало слободно му препоручујем да проба тај резултат да направи. Дакле, нису Двери богомдане, међутим, не постоји ни приближно јака нека друга организација, а да није у већ постојећим странкама. Погледајте шта Драгаш ради. Несумњиво има одређен број поштовалаца, али му је било мало оно што му се у Дверима нудило, па покушава да направи нову организацију под именом Економски покрет. Са одборима ће проћи као и његов бизнис за који тврди да има представништва у не знам колико десетина земаља света, а да га истресеш из гаћа не можеш да нађеш 50 евра. Знам, зато што је остао дужан неким сарадницма којима је образлагао да треба да прода неки стан. Пази бизнисмена који не може да плати своје сараднике осим ако прода стан. Ето, на то се своде нове организације, много рекламе, још више сујете, а мало реалитета на терену.

   Sviđa mi se

   • @преврат: Колубара? “Патриотска опозиција“? Значи СРС и Двери са Заветницима, Нашима и осталима су криви за још недоказане (бар мислим, нисам пратио) проневере у Колубари? Чак и да се докажу, не видим везу.

    Sviđa mi se

   • Мислио сам на ДСС; ови остали тек треба да уђу у Скупштину или да ми дају други добар разлог зашто бих на њих арчио време. Ни они се не ломе око Савеза пролетера, много су велика муда и битни штихови.

    Sviđa mi se

 7. Povratni ping: ЗЛОГЛАСНА ОВК ГЊИЛАНСКА ГРУПА: Србима кидали и руке и ноге!

 8. Сад написах један коментар на НСПМ, али толико Вас волим да сам рад објавити га овде пре него што га објаве на НСПМ:

  Шта нам је чинити?
  1. Најпре НОПО да предузме оштре мере у скупштини Србије.
  2. Тулимировић у садејству са НОПО и Ђорђем Вукадиновићем да обори владу.
  3. Драгослав Павков (конспиративно ДРП из НОПО) да преузме команду над Ренџерима, а Бранимир Марковић (конспиративно БРМ из НОПО)над дипломатијом, културом и образовањем.
  4. Вука Јеремића подржати још јаче у дипломатским активностима. Вука за У Танта.
  5. Довршити раскринкавање криминалних активности владике Артемија.(Ко не зна, Владика је рашчињен због криминалних активности, не – сачувај Боже – због сметњи у реализацији планова за Космет). НСПМ поносно истиче своје заслуге у раскринкавању нареченог Владике.
  6. Садашњој власти обавезно дати једну „мршаву двојку“, а да читаоци сто пута напишу „Браво Ђоле, још један изврстан текст!“
  7. Јевтовића за глодура РТС.
  8. Ђорђе Вукадиновић (цитат): „да искористи један метак који има“.

  Sviđa mi se

  • 9. Ђорђе Ивковић (конспиративно „Нимбус“ из „Збора“) да преузме место Министра напада (пошто се погубио у свему што је икада бранио) и да се задужи за Србску Војводину.
   И ми тебе ВОЛЕмо… Дао ти Господ да нас још дуго засмејаваш у ово смутное времја 🙂
   ПС. Јеси заметио полуције испод Цвијиног текста на НС? Овако је било само још кад су твоји ејакулирали приликом уласка Немаца у празан Београд ’41.

   Sviđa mi se

 9. Мало нервозни? И tata (хортијевац) с Аутономије, тако почне да меша секс и политику ко и ти, кад му се не свиђа нечији коментар. Није ми то занимљиво.

  Нисам у „Збору“. А на „Н. Стандарду“ сам банован.
  Тако да смо заокружили расправу.

  Sviđa mi se

  • “ А на “Н. Стандарду” сам банован.“

   Јбг Бато, ди год си дош’о – заср’о си. шта се ондак копрцаш, ви’ш да ти је код нас најбоље. Иначе нисам нервозан, него ми се учинило да ти фали мало менталне гимнастике у суботње поподне а ја печем дрповачу па дуг дан…

   Sviđa mi se

 10. Povratni ping: ЗЛОГЛАСНА ОВК ГЊИЛАНСКА ГРУПА: Србима кидали и руке и ноге! – СРБски ФБРепортер

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s