Размишљања- Лагуми ума

labudovi-lavirint

Ескапистички хедонизам, када се посматра дубље као поглед на живот, јесте у основи координатни систем, унутар кога се креће друштво и он подједнако важи како за појединца тако и за народ у целини. Он је све присутан и све прожимајући.

Нулта тачка из које почиње овакав систем јесте нарцисоидно схватање себе и свог места у свету. Ескаписта хедониста, наиме сматра да је он толико важан да може пореметити цео универзум и да цео универзум заправо зависи од њега самог. Међутим, како не жели да сноси одговорност за сопствене поступке, он одбијајући сазнање, тај осећај моћи привидно предаје универзуму и то на начин што не ради ништа. Он се “добровољно” одриче моћи и у том лажном самоодрицању (само кажњавању) он себе успоставља као величину. Он заправо сопствене слабости, лењост и страх, пермутује у идеале, те тако, одбијање сазнања није лењост, већ оданост слепом веровању и страх није страх већ смерност и узвишеност.

Страх јесте доминантна вредност у том систему и парализа коју он ствара, доводи до пасивног односа према себи и другима. У својој књизи “Чујте Срби” Арчибалд Рајс је ову парализу идентификовао као лењост и из ње доста тачно извео своју анализу менталитета Срба, но како је она у основи погрешна, његова анализа јесте скоро савршена.

На питање зашто Србин жели да “комшији цркне крава”,одговор  произилази из дубоко нарцисоидне природе хедонисте. Наиме, он пошто је нарцисоидан, мисли искључиво само о себи и он је искључиво фокусиран само на себе. Стога он једино може бити срећан ако су сви око њега мало мање срећни, јер он увек мора бити лидер, мора бити први, мора бити једини стуб на коме почива универзум и он поносито носи сву ту тежину која га гњечи. Мој отац има израз за овакву личност, мученик-херој. Човек у жељи да добије статус хероја свесно себе жртвује, не зато што не цени себе и цени нешто више због чега се жртвује, већ управо јер цени САМО СЕБЕ и жели САМО СЕБЕ ДА ИСТАКНЕ а друге ко јебе. Стога сви око тог човека пате због тог човека, и нестрпљиво чекају да се догоди тај његов херојски чин када ће да престане да их туца у здрав мозак и почне да се  понаша нормално. Но како је за мученика-хероја нормално заправо ненормално, он нормално користи као своје оружје да би остварио ненормално – нарцисоидну потребу за самоистицањем и одржавањем представе о сопственој космичкој важности.

Стога он увек хрли у несрећу и вуче све за собом а дубоко презире срећу јер срећа тражи улагање да би се одржала, за разлику од несреће која сама долази ( ако се срећа не одржава). Како је у основи ленгуза (а срећа захтева жртву и напор), он срећу презире, срећа је за њега „испод части“  – он своју част види само у несрећи те стога што већа несрећа већа је и његова улога тј част, тј нарцизам.

Како хедонизам заправо значи константно тежити ка задовољству, у овој поставци, задовољство које произилази из несреће, значи константно тежити ка несрећи да би се у тој тежњи промовисала лична величина а то доноси задовољство те одатле долази хедонизам. Одбијање да се ствари сагледају какве јесу, већ се инсистира на личном доживљају ( а он је увек окренут самозадовољењу), чини да отклон од стварности, одбијање исте и бекство у лични доживљај, постаје ескапизам, бекство у свет жељеног и ирационалног.

Ова ескапистичка црта, није ништа друго до пројекција. Пројекција оног позитивног и здравог које тежи да се оствари и које је заточеник парализе изазване страхом. Тај здрави дух је заробљен у паралисаном телу и он да би се остварио, мора одбацити то паралисано тело и наћи ново. И управо на том месту долазимо до те опасне ситуације, до посвећног веровања у утопије и константним тежњама ка њима. Такође, ту је и сама срж наше аутодеструкције и њене политичке примене, аутошовинизма и самонегације, на чијим темељима почивају наше одлуке кроз историју које колективно могу да се назову – тежња да будемо нешто друго уместо онога што јесмо.

А ту долазимо до питања идентитета које константно прати сваку Српску муку.

Драган Томић

7 mišljenja na „Размишљања- Лагуми ума

 1. Јбг дрт-е да сам знао за овај текст не бих се онолико трудио да одговарам Нимбусу; ово што си описао је он.

  Sviđa mi se

 2. Човјече излијечио си ме! Пробио си хронично упаљени синус моје душе и све сам избацио из себе! Браво и хвала!

  Sviđa mi se

 3. Оваквих карактера има у свим народима, у осталом описивани су у књижевности од Џојса, преко Игоа до Достојевског.
  Нити је та матрица посебно карактеристична за Србе, нити су други имуни на њу.

  Sviđa mi se

 4. „Стога он једино може бити срећан ако су сви око њега мало мање срећни, јер он увек мора бити лидер, мора бити први, мора бити једини стуб на коме почива универзум и он поносито носи сву ту тежину која га гњечи. Мој отац има израз за овакву личност, мученик-херој.
  (…)
  Стога он увек хрли у несрећу и вуче све за собом а дубоко презире срећу јер срећа тражи улагање да би се одржала, за разлику од несреће која сама долази ( ако се срећа не одржава). (…) Срећа је за њега “испод части” – он своју част види само у несрећи.“

  Немоћ је моћ, несрећа је срећа, грожђе је зелено и не једе се. Морал беде и немоћи – који скида главу непросечном (ненормалном) је оно што преовладава. Пошто моћних има мало (а и они су углавном скоројевићи), није превише упутно мислити да је тај менталитет уско концентрисан, тј не ради се само о личном, већ и о колективном доживљају. Усто, многи улажу знатне напоре у тај мазохизам, те би било неправедно назвати их лењима.

  Да би се та ситуација променила, потребно је покренути патриотски лист, и активно слати сугестије редакцији.

  Избављење, колективно.

  Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s