Истините лажи

шта један узоран грађанин треба да уради када има информацију од јавног значаја

 одлучни окршај са криминалцима омео је званичник из државних структура тиме што је осумњиченог упозорио да се на време склони. 

Да одемо код министра или код директора полиције и пријавимо од кога цуре информације из истрага и ко упозорава лица под обрадом?

har

У овој хиперпродукцији лажних истина и истинитих лажи којима циљ и јесте да се не снађемо или, још боље, да заувек одустанемо од покушавања да разазнамо људе, појаве и идеје, ипак смо успели да сазнамо једну информацију. И сад не знамо шта ћемо са њом да радимо. Да пријавимо надлежнима, али ко је надлежан и како да знамо да нам се то неће обити о главу као раније – или да се правимо луди као и толики други, а све у нади да је пословично боље бити луд него збуњен?

Ако сам успела да вас збуним овим уводом (не бојте се, нећете се провести као у пословици) то значи, што би рекли Енглези, „да нас има двоје“ (или колико вас већ чита овај текст), али стварно не знам шта један узоран грађанин треба да уради када има информацију од јавног значаја. Али, да кренемо редом, можда ћемо заједно бити паметнији.

Пошто смо данима и сами били сведоци да се поверљиви подаци из полицијских истрага објављују у медијима, и пошто су на то упозорили прво омбудсман и повереник, а затим и сам председник државе – догодило се да једна таква информација процури у јавност на наше очи и уши, односно на конференцији за медије. И да то учини премијер лично! Тако што је именовао (тачније презименовао, мада је презиме звучало као надимак) „највећег српског наркодилера“ чије је хапшење захтевао. И не само да је информација процурела у јавност него је наступила и последица. „Највећи српски наркодилер“ је, упозорен са највише инстанце, побегао из земље. Дакле, десило се баш оно на шта је и сам премијер указивао: одлучни окршај са криминалцима омео је званичник из државних структура тиме што је осумњиченог упозорио да се на време склони. Да ствар буде гора, упозорење чак није ни било шифровано (шифра је, по премијеровом сведочењу, била алузија на акцију Гром и гласила: биће грмљавине) тако да „највећи српски наркодилер“ није морао да лупа главу да ли премијер можда говори о метеоролошким условима. Не, упозорење је било јасно и гласно и јавно – премијер је најавио чије хапшење тражи. Што је било сасвим довољно оном чије се хапшење тражи, не само зато што је, опет по пословици, паметном и једна доста (а биће да је паметан чим је премијер за њега рекао да је најпаметнији), него и зато што је упозорење стигло од оног који не пропусти ниједан јавни наступ, а да не помене како он никада не лаже (кад кажем он, мислим на премијера).

И шта ћемо сад? Да одемо код министра или код директора полиције и пријавимо од кога цуре информације из истрага и ко упозорава лица под обрадом? (Само се ви смејте, али ја питам озбиљно.) Па да они приведу премијера на информативни разговор? Па да онда премијер смени себе под истом оптужбом под којом је сменио све начелнике полицијских управа? (Хоћете ли престати да се смејете, није смешно.)

Па нисмо луди да себе опет доведемо у опасност да нас оптуже да смо део завере која намерно покреће неке теме само зато да би се дестабилизовала влада. Кад боље размислим, нећу ни да пишем све ово што сам написала. А и вама би боље било да не читате.

(Али, ако нисмо луди, да ли то значи да смо збуњени и да ће, ако је веровати оној пословици са почетка, луд збуњеног? И да ли је утеха што би то значило да су они луди?)
Надежда Миленковић Пешчаник.нет, 23.06.2014.

Jedno mišljenje na „Истините лажи

  1. Зависи од перцепције… Мислим, мени је смешно! Искидах се од смеја, да неко узима овај систем, ову владу, овог премијера… за озбиљно?! Ми живимо у симулакруму, а како смо то сами изабрали, добрим делом захваљујући и песку који цури ли цури, уз обилату помоћ сајта домаћина овог текстића, дакле потпуно добровољно (додуше, неки за лову, а неки да би били корисни идиоти), чему кукњава, згражање, тобожња запањеност?

    Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s