Сива економија као main stream

'Ајде!?

‘Ајде!?

Идеје економисте Драгана Радовића о изласку Србије из кризе у 23 корака нећемо прочитати у званичним медијима. Његове идеје би препородиле српску економију без смањења плата и пензија.

– У Србији се утаји преко три милијарде евра буџетских прихода годишње, ПДВ милијарду евра, пореза и доприноса на зараде милијарду и по евра. Тренутно у Србији има преко 700 хиљада радника на црно, без пријаве. Преко десет милијарди евра износи нерегистровани промет роба и услуга, објашњава Радовић

‘Ако би нам то укинули сви би престали да раде’, кажу власници.

Крематоријум "Србија"

Крематоријум „Србија“

Економиста Драган Радовић сматра да би Србија сузбијањем сиве економије на првом месту значајно повећала будзетски приходе. Можда и најважније, смањили би се утајени приходи привредника и велике количине готовог новца који је у оптицају.

Смањењем готовог новца аутоматски се смањује потреба за корупцијом – када нема новца из сиве зоне привредници немају разлога за корумпирање разних инспекцијских органа, сматра Радовић. (Када је сав новац који је у оптицају исправно прокњижен, нема одакле да се узме, не постоји основ, да би се даваоцу мита доделио – прим. дрп)

– Пуне три године покушавам да објасним против које сиве економије се треба борити у Србији. То није она на картонских уличним тезгама, већ ова, перфидно сакривена која се обавља под плаштом легално основаних фирми. То је сива економија у којој утаје односе преко три милијарде евра буџетских прихода. Због тих утаја прети колапс ПИО фонду, здравствене услуге су на последњем месту у Европи, просветни и здравствени радници су омаловажени и понижени вредновањем њиховог рада. Нису у бољем положају ни припадници војске и полиције. Сви су незадовољни. Оправдано”, рекао је Радовић.

Он још тврди да “новца за буџет има на сваком кораку, само га је потребно наплатити”. Додаје да је сива економија највећи ресурс Србије за излазак из кризе, а да је “Пореска управа највећи кривац за катастрофално стање у буџету”.

– У Србији се утаји преко три милијарде евра буџетских прихода годишње, ПДВ милијарду евра, пореза и доприноса на зараде милијарду и по евра. Тренутно у Србији има преко 700 хиљада радника на црно, без пријаве. Преко десет милијарди евра износи нерегистровани промет роба и услуга, објашњава Радовић.

Он још додаје да је “сервирана велика заблуда да сива економија постоји због најсиромашнијих слојева становништва који се боре за голи опстанак на улицним картонским тезгама”.

– Највећа сива економија у Србији обавља се под плаштом легалне фирме, каже Радовић

Да би се стање поправило, буџет напунио, потребно је да се држава избори против утаја пореза у следећим браншама:

1. Аутобуски превоз путника

Преко 80 милиона евра су процењене утаје разних пореза и доприноса у аутобуском превозу путника. Највеће утаје су у нерегистровању промета и раду непријављених радника. Тако имамо фирме које имају вишеструко више аутобуса од броја возача, фирме које са више стотина возача праве промет од неколико десетина милиона динара и обрнуто, фирме са малим бројем радника које праве промет од висе стотина милиона динара.

2. Туризам

Агенције своје аранжмане продају у готовини, динарима и чврстој валути, без евидентирања промета. Тако имамо фирму из Београда која има шест аутобуса, само једним аутобусом за две недеље одвезе туристе у иностранство за 100 хиљада евра, а годисњи приход приказе мање од 100 хиљада евра. Ова агенција не прикаже цак и неколико милиона евра промета. Већина агенција које имају своје аутобусе имају исти систем рада, нико и никада их није контролисао. Сав кеш који добијају користе за плаћање иностраних аранзмана на руке, такође и домаће аранжмане плаћају на руке – значи дотичемо и наше хотелијере који у туристицким местима већином раде за готовину и без регистровања промета.

Све додатне услуге које агенције врше туристима у иностранству су потпуно нерегистроване.

Велики туристички центри су мека за прање новца и сиву економију.

Пре пар дана (2013. године прим аут) објављен податак да је каса у Врњачкој Бањи празна јер град од гостију није наплатио ни динара таксе – све су задржали грађани који издају собе и апартмане гостима а не пријављују промет. Преко лета у тој бањи дневно има и по 20 хиљада гостију.

Златибор, Соко Бања, као и многи туристички центри су водећи у утајама новца по више основа: нерегистровање промета гостију, неплаћање градске таксе, угоститељске и многе друге услуге се врше без издавања рачуна.

3. Разне фирме за обезбеђење објеката које најчешће узимају и чишћење

Невероватно да радници у тим фирмама раде на неке уговоре од два месеца за плате од 16 до 17 хиљада динара, без пријаве за стаж, као нека обука – после добијају отказ. Тај новац иде на руке, без евидентирања. Кажу да има фирми које имају и по 500 радника под таквим уговорима, а неке најјаче и до две хиљаде радника. Нема пуно таквих фирми, врло лако би се идентификовале. Фирме за чишћење учествују на тендерима где нуде радника по цени од 25.000 месечно – такве фирме не пријављују раднике уопште, исплате првих месец, два, пар месеци не исплате плату и онда отпуштају раднике. Врло једноставно се провери свака фирма из ове брансе – провером склопљених уговора са наручиоцима посла.

4. Угоститељски објекти

Већ је познато колико не добијате рачуне у разним ресторанима, кафићима, пивницама, пицеријама. Или се добије рачун који у ствари уопште није рачун, на коме ситним словима пише: “молимо сачекајте рачун”. То су форе које су убацили програмери,а утаја се врло лако се спречи избацивањем такве опције из софтвера. Већ сам наводио примере да боље сендвичаре на ћошку, као и ресторани, дневно утаје од 100 па и више стотина евра што на годишњем нивоу даје од 30 до 100 хиљада евра утаје ПДВ-а. Примери великих сала које се издају за свадбе, често буде 200 до 500 гостију, мени кошта од 20 до 40 евра по особи, цех буде од 4 хиљаде евра до 10 или цак и 20 хиљада евра промета, а утајени ПДВ иде од 1 до 3 или 4 хиљаде евра само за један дан у том објекту. Велике сале су најчешће сваки викенд заузете. Где су још непријављени конобари, храна која кетерингом стиже из Рашке или Новог Пазара, фотографи са више хиљада фотографија по папреној цени, музичари који су обично чисти дивљаци?

5. Продаја хране

Обзиром да се у Србији највише новца троши за храну логично је да су утаје и највеће у продаји хране. Враћамо се поново на сендвичаре, пекаре, као и све друге који продају храну – ретко када ћете добити рачун. Такође и пиљаре, где је већина робе продата на црно. Врло занимљиво да се у тим радњама роба набавља званично, прода на црно, у књигама се тренутно види несклад, али нема ко то да погледа.

О пијацама да и не говоримо, сва роба се набавља на кванташким пијацама од препродаваца, нико нема користи. Што је најгоре, убијају се ценама оне продавнице које су у близини и хтеле би да раде легално. Кванташи су легло препродаваца.

ПЕКАРЕ су посебна тема у оквиру продаје хране. Најсмешније је када пекари кажу да раде са губитком, а од килограма брашна најчешће наплате и до 500 динара од направљених погачица и осталих производа. Многе пекаре до прошле године нису биле у систему ПДВ-а, а промет од 4 милиона су остваривале месечно. Код пекара је на црно све, од набавке сировина па све до продаје. Најчешће су и радници без пријаве.

6. Бувљаци

Најчувенији је Панчевачки бувљак, где се продаје нова роба. Директор Пореске управе је почетком године обишао ту пијацу, констатовао да је “то страшно” и ништа није урадио по том питању. У преводу је подржао такву продају. Слично је и на Новом Београду, ОТЦ је легло сиве продаје где су највећу корист имали рекеташи тржишни инспектори.

7. Текстил – производња и продаја

На бувљаке се ослања највише продаја текстила. О кинеским текстилима, који доминирају сивом продајом, да не прицамо. Ту су и разни домаћи произвођачи: Пазарци са тексасом, Ариљци са својим вешом, разни други прозвођачи рубља, постељина (ове робе на пијацама има у изобиљу, све на црно).

8. Царина као извор робе на црно

Милан Кнежевић, из Асоцијације малих и средњих предузећа, је на конференцији за новинаре рекао да вредност робе која уђе из иностранства на царину, изађе 4 милијарди евра мање вредности. Царина прокријумчари толико, податак је који је изнео пред директором Пореске управе Србије. О царини и њиховим системима се може причати до миле воље. Стручњаци из Пореске полиције су мишљења да треба упоредити све папире увозних роба који стижу у луке Пулу и Копар са папирима који се предају нашој царини (све увезене робе, највише из Кине)

9. Откупљивачи секундарних сировина, воћа и поврћа

Откуп секундарних сировина са пумпањем количина и цена служи за велика прања (откуп свих врста воћа: малина, купина, јагода, вишања, шипурака). Посебна прича су откупљивачи млека. Мање млекаре у унутрашњости које имају своју производњу качкаваља, меког сира, производе пласирају ресторанима или мањим пиљарама без регистровања промета.

10. Спорт

О великим прањима приликом продаје спортиста и не треба причати, све је већ познато. Спортски савези су генератори сиве економије, а клубови извршиоци. У клубовима је само кеш у оптицају: чланарина, плаћање закупа по разним салама, ангажовање тренера, стипендије играча и играчица. Сва плаћања када су такмичења: судије, делегати и друга званична лица, иду кеш на руке. Савези не дозвољавају почетак утакмице ако нису измирене судије, признаница је доказ.

11. Грађевинарство

Легло рада на црно, без пријаве радника. Још веће прање новца стеченог из свих претходних тачака. Врло лако се све открије. Најчешће се врши продаја станова и пословног простора плаћањем кешом, увек се приказује нижа цена од тржишне. Приликом вршења преноса, Пореска управа Србије, део за пренос апсолутних права, разрезује порез на пренос – једина корумпирана служба у Управи (Пореска управа је, одговорно тврдим најнекорумпиранија служба у држави). На преносу службеници имају исту фору у свим градовима по Србији: У неком граду су поштени службеници, разрежу 50 до 100% већу основицу, онда оштећени увек нађе везу, части 100 до 200 евра (да му се опорезива основица умањи – прим. дрп), добије решење које је опет за 30% више од реалног – држава више добила, порезник задовољан, купац мање платио.

12. Производња и продаја столарије

Производња ПВЦ столарије, дрвета, алуминијума, најчешће се ради у кућним радионицама. Веће фирме које се баве производњом столарије снабдевају тачку 11, све кеш и на руке.

13. Намештај од плочастих мартеријала

На тачку 11. се ослања и производња кухињског и собног намештаја по мери од плочастих материјала. Највећа је производња у гаражама, подрумима, малим радионицама, а ретко ко купује у наменским продавницама са издатим рачуном.

14. Саобраћај, транспорт робе – домаћи и инострани

Мањи камионски и комби превоз скоро увек се обавља без регистровања промета. Разне су процене колико има транспортних возила, чак и преко 100 хиљада. Најчешће су возачи без пријаве на рад. Пријављеним радницима се скоро увек обрачунавају плате по минималној основици. Најизраженији пример је међународни транспорт где већина возача има зараду од 21 хиљаду динара. Стварне плате су од 500 до 1500 евра, односно, 10 до 15 % од уговорене туре коју возе. Власници им обрачунавају фиктивне дневнице за службени пут у иностранство, радник преда један обрачун са трошковима, власник прави други (фалсификат) са надуваним дневницама, изврши се уплата на текући рачун радника, власник већ има овлашћење и подигне новац. Тако се деси да на име радника буде и по 20 до 30 хиљада евра уплаћених дневница на текући рачун годишње, а да радник уопште и не зна да је преко његовог рачуна вршено велико прање новца. Тако ради већина фирми из ове бранше. ‘Ако би нам то укинули сви би престали да раде’, кажу власници.

15. Закуп стамбеног и пословног простора

Неке процене су да има преко 500 хиљада закуподаваца. Само у Београду има преко 200 хиљада станова који се издају и више десетина хиљада локала. Тренутно је порез на закуп 20% на основицу која је умањена за 25% .

16. Здравство

Већина доктора са разним специјализацијама ради додатно у приватним ординацијама. Разне ситне операције се наплаћују по хиљаду, две евра за сат, два посла, све то иде на руке. Катастрофално је то што је почетком године донет закон да су све ординације паушалци са лимитом од 6 милиона динара. Добићете докторе који имају и до 500 хиљада динара додатних месечих примања уз минимални плаћени порез.

17. Адвокати

Исти закон о паушалцима је донет и за адвокате, лимит до 6 милиона. Ове последње две тачке, посебно адвокати, користиће своје лимите за прање новца својим комитентима уз провизију од 10%.

18. Мењачнице

Мењачнице значајно учествују у прању новца. Све веће количине готовине које се подигну са рачуна фирми на разне начине мењају се за валуту и то супротно Закону о спречавању прања новца. Трансакције преко 15 хиљада евра се не региструју. Јавна је тајна да многи мењачи имају и по неколико стотина хиљада евра нерегистрованог готовог новца који им служи за обављање послова без регистровања промета.

19. Естрада

Треба појачати контроле продаје карата на свим већим концертима у Арени, већим градским халама. Посебно увести сталну проверу познатијих диско и ноћних клубова где наступају домаће “звезде”.

20. Акцизна роба

Нафтни деривати и дуванске прерађевине су већ идентификоване од стране државе као бранша где се утаји преко 300 милиона евра.

21. Просвета

На туризам се ослања и просвета са својим екскурзијама, рекреативним наставама. Наставници и учитељи су посебно плаћени за екскурзије и рекреативне наставе, скоро увек готовински и без обрачунавања пореза по одбитку. Врло је лако проверити све исплате преко провере туристичких агенција које су биле дужне да по уговору наплате целокупан уговорен износ и од тога уплате дневнице.

У просвети је изражена наплата “ђачког динара”. Перфидно се пласира да је то новац намењен обезбеђењу. Само 10 до 20% тог новца иде на обезбеђење, а остатак директори располажу по свом нахођењу без икакавог правдања било коме.

Честе су злоупотребе сала за фискултуру које се издају разним клубовима или групама грађана за рекреацију, или пак издавање терена на дужи рок где ће неко направити балон за издавање.

О продаји ужине или отварању неке пекарице у оквиру школе и да не причамо.

22. Приходи локалних самоуправа

Локалне самоуправе имају много ненаплаћених прихода. Велико је злоупотребљавање јавних површина најчешће од стране угоститељских објеката. У туристичким местима је огроман губитак буџетских прихода од ненаплаћене туристичке таксе.

(Телепромптер/Макроекономија), наслови и опрема – Преврат
Ех, кад би нас Американци, масони и Коминтерна пустили да у државну касу убацимо само ово из текста… (пакости – дрп)

Jedno mišljenje na „Сива економија као main stream

 1. po čemu se ovo razlikuje od Dinkićevih uterivanja? nije poenta pokušati nemoguće – uterati ogormne namete nego namete maskimalmno smanjiti i pojednostaviti kontrolu. .. kakvi računi, kakvi pdvI KAKVO REGISTROVANJE PROMETA U MALIM RADNJICAMA I KAFANICAMA ILI PREVOZNICIMA
  uvpodi paušalne male poreze i registrovanje firmi od kuće preko neta, .. da „privrednik“ treba da uplati samo dve jasne dadžbine – doproinose za PIO i paušalac . . a poreznik samo pogledqa dal je suma uplaćena taj mesec, ili nešto slično nekadašnjem platnom prometu

  Sviđa mi se

  • Брме, опет не разумеш: Човек је свестан постојећих закона и захтева да се примене, а ти би (канда) да анархија и лоповлук остану док не изаберемо поштењачине на власт и променимо законе. Што је потпуно погрешан приступ и то зато што на тај начин има даљ липшемо до зелене траве. Другим речима, са оваквим навикама, било какви прописи да се донесу били би изиграни и опет би групације блиске центрима моћи биле привилиговане. Због тога, прави пут је присилити грађане и привреду да у буџет уплаћују СВЕ ШТО ЈЕ ПРОПИСАНО, ако треба и претњама запленом имовине, а они нека се против лоших закона (који се морају поштовати без обзира на то што су лоши) буне у институцијама или (ако им је то онемогућено) ван њих. Борба против негативне селекције и лоше власти се не може водити тако што њени противници покушавају да је туку њеним средствима (безакоњем и избегавањем извршавања обавеза) из два разлога: Први је јер тако грађани испадају незадовољни једино чињеницом да сами нису у позицији да врше злоупотребе, а други је јер власт такав вид „борбе“ врло лако може да неутралише (што и чини мање или више јавно већ деценијама) подмићивањем појединаца и група, или голом репресијом (заснованом на законима). Трећи проблем је што незадовољници на такав начин не могу да стекну рАЗУМЕВАЊЕ и подршку никог осим мање групе лично заинтересовасних. Пример је организација „99%“ и борба против Бус-плуса; иако верујем да схватам против се људи буне и за шта се залажу, као грађанин Сомбора једноставно немам одговор на хипотетички постављено питање: А шта тебе брига што је Београђанима скуп градски превоз и што нека Ђиласова фирма трпа лову у своју благајну? Да ли би се било који Београђанин икада заложио да се донесе закон о набавци филтера за димњак сомборске кафилерије?
   Дакле, грађани који виде да нешто не ваља, прво морају да стану на лопту и сами са собом расчисте да ли им је важнији краткорочни интерес (олакшавање послодавцу који им исплаћује на руке) или дугорочни (пуњење државног буџета) – јавност државних прихода и контрола трошкова које планира и прави администрација. У самом Београду (најмање) половина становника није задовољна својим друштвеним положајем, али ћути и гута јер зна да је у провинцији још горе. Докле год људи буду мотивисани да бирају између два зла, ни једна групација неће добити пресудну подршку веће групе људи. Пример је пети октобар (нарочито онај твој, новосадски) када су се људи дигли јер асу мислили да својим устанком доприносе промени система вредности; када су схватили да је све остало исто док су се променили само лопови на власти – одустали су и помислили да то „није за нас“.

   Sviđa mi se

   • присилити грађане и привреду да у буџет уплаћују СВЕ ШТО ЈЕ ПРОПИСАНО,
    још кад би то било могуће – мислим не прислити него имати одакле да се плати
    бојим се да ти не разумеш да ја нисам за безакоње него за борбу за друкчије законе и систем .. сасвим друкчији

    Sviđa mi se

   • мислим не прислити него имати одакле да се плати

    Невероватно… И шта, ако немаш да платиш – јебеш законе и онога (државу) ко их је донео?! Љиља Татић би била поносна на тебе када би знала колико си еволуирао.
    Управо написах текст у твоју част 🙂

    Sviđa mi se

   • можда и ја постанем чувар богаташког трезора, па да имам времена да истражујем Илирију на миру

    Sviđa mi se

   • „можда и ја постанем чувар богаташког трезора, па да имам времена да истражујем Илирију на миру“

    i preseliš se na Pelješac 🙂

    Sviđa mi se

 2. Варате се, како ваш економиста, тако и ви, превратници. Србију може да спасе само једна ствар, ПРОИЗВОДЊА, а остало су трице. Сузбијање сиве економије у сиромашним државама је највећа могућа глупост, јер се гуши преживљавање у ионако опустошеној економији, којом влада огромна незапослесност и безперспективност. Приступ је скроз наскроз погрешан, јер тера људе да одустају од онога што раде да би преживели, у још горе и грђе, а то је шверц комерц. мафија, лоповлук, проституција, напуштање безперспективне земље… Да вас поучим, те велике суме громогласно звуче, али када покушате да их поделите на број умешаних, видећете да су оне по појединцу смешне и да, буквално, служе за преживљавање породица дотичних… Порез има смисла од једног одређеног обима пословања, а остало су бајке технократа… Мислим, не може смисао пословања да буде плаћање пореза, аман?! Смисао пословања је, пре свега, да пословни човек и његови запослени могу да живе нормалним животом уз, макар минималну, просту репродукцију, па тек онда могу доћи на ред друга издавања… Елем, треба покренути производњу, држава мора да оснује банке, које ће финансирати најситније пројекте бесповратним кредитима и тиме скинути људе са казана… Порез долази онда, када неко стигне до неког већег финансијског резултата и када ће му се исплатити да плаћа порез и уредно послује… Србија је далеко од таквог пута, нама фали елементарна производња за пуко преживљавање, а да не спомињем презадуженост и остало… Престаните да се заносите да је кључ у штедњи и сузбијању корупције, у смањивању, скраћивању, отпуштању и осталим глупостима, јер се излаз из рупе налази на потпуно другој страни тунела, у ПРОИЗВОДЊИ!

  Sviđa mi se

  • Варате се, како ваш економиста, тако и ви, превратници
   још један уз Дрпа који се свађа са мном (уколико сам још Превратник) а ја исто зборим

   Sviđa mi se

 3. Сада причамо о економији, па је брм добри полицајац, а дрп нееманциповани.

  ”Дакле, грађани који виде да нешто не ваља, прво морају да стану на лопту и сами са собом расчисте да ли им је важнији краткорочни интерес (олакшавање послодавцу који им исплаћује на руке) или дугорочни…”

  Бићу крајње арогантан: појма немате како функционише црна берза рада, роб може да се нада да ће да добије плату, али да ће радна инспекција или синдикат да реагује, то су чисти мокри снови. Те две организације су најкорумпираније у Србији, и хладне главе бих стрељао сваког члана те мафије.Својим нечињењем омогућавају приватницима вентил одушка, преко смањења примања радној снази, а да није тог одушка, имали бисте најпре протест приватника целе Србије, јер би акценат дошао на суштину проблема:

  1. Немогуће је смањити утаје, корупцију и одлагање плаћања са монетарном крвном сликом у којој динар у оптицају чини 15% БДП, као што је џабе да лечите човека са 0,2 милона еритроцита по кубном милиметру. Каматне стопе из Србије не постоје у остатку Европе, чиме се новац додатно извлачи из оптицаја. Таква ситуација се лечи тако што се повремено у јавности појави пећински геније који тврди да нам новац не треба, да буџет треба да се пуни.

  2. Инспекцијски рад је опструиран, паралелно са поменутом леукемијом, и једина инспекција која функционише је финансијка. То отприлике иде овако: ”Добар дан, зовем из Финансијске инспекције, најављујем контролу. Шта имате добро да се поједе?” На самом терену ти скакавци су у стању да пронађу грешке правописног карактера ако их не услужите како треба. Таква грешка вас кошта неколико радничких плата, а како кажу, радници имају превелике плате, и терет су за послодавца. Живео српски интелигентни народ!

  3. Главна утаја пореза је неплаћање доприноса. Нашло се решење – смањење плата, без и једне речи о главном узроку буџетског дефицита. Смањене доприносе моје плате просвојио је гонич робова, пардон – послодавац, а вучићеизирани Срби одушевљено аплаудирају. Србија узима од радника и даје приватнику, лепо.

  4.
  ”ПЕКАРЕ су посебна тема у оквиру продаје хране. Најсмешније је када пекари кажу да раде са губитком, а од килограма брашна најчешће наплате и до 500 динара од направљених погачица и осталих производа.”

  500 динара је трећина сатнице европског чистача клозета, љубила вас све колективно идеологија беде и зависти. Када је трговац у стању да рескира цело пословање за такву утају, то је индикатор лоше монетарне слике, а не српског покварењаштва.

  5. Српска потрошачка корпа: 60 000 динара. Српска плата (срећнику који ради): 20 000 динара. Закључак: Против корупције и утаје цеђењем дреновине и смањењем плата.

  Sviđa mi se

  • Те две организације су најкорумпираније у Србији, и хладне главе бих стрељао сваког члана те мафије

   Претпостављам да би заузели место неког од њих?

   а да није тог одушка, имали бисте најпре протест приватника целе Србије

   Генијално! Дакле, сасвим је ОК да власт допушта злоупотребе и утаје (својим спонзорима пре свега, јер из суве дреновине се мало шта може исцедити) како људи не би протестовали? Клањам се, отвористе ми очи у рано јутро.

   појави пећински геније који тврди да нам новац не треба, да буџет треба да се пуни.

   Ма ко је реко да не треба, дапаче – ја предлажем да поново отворе штампарију где се печатао Таблоид и да у њој штампају паре! И да сваком (правом) СрБину дају дозволу да се самоуслужи са колико му треба. А буџет да нам (као и до сад) пуне евроамерички педери који нису ни свесни у коликој су дубиози па се даве хамбургерима и пивом, ломе вратове на параглајдинзима и иаКО редовно стају на пешачком прелазу – ипак успевају да се убијају у БМВовима и Пежоима…

   у ти скакавци су у стању да пронађу грешке правописног карактера ако их не услужите како треба.

   Наравно да су правопис и чистота србског језика за србску државу важнији од пуњења буџета и измиривања обавеза према запосленима. Да се прво подмире сви битни, а шљакаторском робљу и апстрактној „држави“ – шта остане.

   Српска потрошачка корпа: 60 000 динара. Српска плата (срећнику који ради): 20 000 динара. Закључак: Против корупције и утаје цеђењем дреновине и смањењем плата.

   Као и обично, бираним речима пишете глупости. „Српска“ плата је 20 000 јер то омогућује овако организовано тржиште. Зашто би послодавац повећао „српске“ плате ако има много Срба који би радили и за мање? Шта је то (осим руских тенкова) што може да га мотивише да стотинама сиротана подигне дневнице, уместо да сину купи нови аутомобил сваке године? Ко је њему ближи – сопствени потомак и његова задовољства, или неки анонимни пролетери којима ни имена не зна?
   Не знам где живите, али овде се људи као у време Броза хвале како „не живе од плате“. Шездесетогодишњаци причају како не би имали шта да једу да им „матори за зиму не ухране две свиње“… Да није важно колика је плата („биће боље, криза је у целој држави…“), важно је да „имаш посао“… Извините, али то је ствар поданичког менталитета. То на Западу нема, ма колико ви ствари постављали наглавачке. Чак и нА ЗАПАДУ зАПАДА, У лАТИНСКОЈ аМЕРИЦИ, људи се буне против диктатора, одмећу се у шуме, гаје коку и уваљују је својим поробљивачима… Код нас се паметује и цитирају народне „мудрости“… И чека се неко да дође и подели што нам припада. И доћи ће ускоро, не сумњам, само – то што ће поделити неће бити оно што већина очекује; а онда удри у дреку и кукњаву… Јер, туђа рука свраб не чеше.

   Sviđa mi se

  • „Главна утаја пореза је неплаћање доприноса.“

   uvpodi paušalne male poreze i registrovanje firmi od kuće preko neta, .. da „privrednik“ treba da uplati samo dve jasne dadžbine – doproinose za PIO i paušalac . .

   да ће радна инспекција или синдикат да реагује, то су чисти мокри снови. Те две организације су најкорумпираније у Србији,

   … a poreznik samo pogleda dal je suma uplaćena taj mesec, ili nešto slično nekadašnjem platnom prometu

   još jedan s kojim se slažem a svađamo se

   Sviđa mi se

 4. ”А да није тог одушка, имали бисте најпре протест приватника целе Србије
  Генијално! Дакле, сасвим је ОК да власт допушта злоупотребе…”

  Није генијално, већ просто логично. И у реду је докле год постоје људи којима ће таква герилска активност одвлачити пажњу са главног проблема, који вам се уопште не чини интересантним, па га и не коментаришете.

  ”Клањам се, отвористе ми очи у рано јутро.”
  Чисто сумљам, али уз бољу концентрацију, може бити боље касно увече.

  ”Појави се пећински геније који тврди да нам новац не треба, да буџет треба да се пуни.
  Ма ко је реко да не треба, дапаче – ја предлажем да поново отворе штампарију где се печатао Таблоид и да у њој штампају паре!”

  Те ваше пропагандне флоскуле о ”штампању пара” доказују да се економски образујете саопштењима Дневника, што није ваша кривица, али јесте инсистирање на тим ”сазнањима” и апсолутно игнорантски став српског пијачара који радо саставља министарство финансија. Хиперинфвација 90их је, за вашу информацију, настала од МАЊКА пара у оптицају, од чега камате и цене скачу, што је структурна и инфлација трошкова, а не инфлација тражње.

  Чиме ви мислите да пуните буџет, ексерима? Монетизација (новац у оптицају) српског БДП је реда 15%. Америчког 50%. Шведског 80%. Деведесетих, по речима Аврамовића, није прелазила 5% БДП СРЈ, што је и изазвало катастрофу и раст цена, а то што економски неписмена маса види штампање апоена од милајарду динара (јер се апоен од 1000 због ТРОШКОВНЕ инфлације може искористити једино у тоалету) представља јефтин трик и крајњу замену теза. А ви наставите да вичете против ”штампања пара”, оваквом монетизацијом само то можете и дочекати. Није срамота не знати, срамота је тврдоглаво у томе истрајавати.

  ”А буџет да нам (као и до сад) пуне евроамерички педери који нису ни свесни у коликој су дубиози па се даве хамбургерима и пивом, ломе вратове на параглајдинзима и иаКО редовно стају на пешачком прелазу – ипак успевају да се убијају у БМВовима и Пежоима…”

  Толико су лоше та примарна и секундарна емисија, зато Швеђани и имају проблем са Волво и Сканиа, и зато имају шест пута мањи рок плаћања дугова, зато пију шест пута више млека – јер имају шест пута више ”наштампаних пара” у односу на БДП, земља са истим бројем становника. Идите и објасните им шта ваља, стручњаче.

  ”Српска потрошачка корпа: 60 000 динара. Српска плата (срећнику који ради): 20 000 динара. Закључак: Против корупције и утаје цеђењем дреновине и смањењем плата.”
  ”Као и обично, бираним речима пишете глупости. „Српска“ плата је 20 000 јер то омогућује овако организовано тржиште. Зашто би послодавац повећао „српске“ плате ако има много Срба који би радили и за мање?”

  Бираним речима или не, али ви сте једини овде који лупета. Пропис о минималној плати (и то бруто, а не да се смањују доприноси, а послодавац разлику трпа у џеп) је тај који је одређује, а не спремност и радост српке раднице. Могућност да се тако нешто изведе (испоштује Закон) омогућава ликвидност, а ликвидност омогућава новац. Новац се из Србије држи на невероватно ниском нивоу, и то изазива неликвидност, раст камата, цена, као и немогућност да се радницима исплате некада и било какве плате. Јел ово доста за прву лекцију?

  ”Шта је то (осим руских тенкова) што може да га мотивише да стотинама сиротана подигне дневнице, уместо да сину купи нови аутомобил сваке године?”

  1. Закон и спровођење.

  2. Новац, паре, дењги. И то динарски, којих нема ЈЕР ДИКТАТ ММФ И ВАШИХ АМЕРИЧКИХ ПОСЛУШНИКА ЗАБРАЊУЈЕ СРБИЈИ ДА КОРИСТИ ПРИМАРНУ, А СЕКУНДАРНУ ЕМИСИЈУ У СРБИЈИ ВРШЕ СТРАНЦИ. Сем када Човићима и партизановцима треба пара, а то су у макро оквирима МИЗЕРНЕ количине.

  ”Ко је њему ближи – сопствени потомак и његова задовољства, или неки анонимни пролетери којима ни имена не зна?”

  Ближи му је властити стомак, и присилити га да се понаша великодушно ако ПАРА НЕМА, да се послужим вашим жаргоном, јесте немогуће.

  
”Не знам где живите, али овде се људи као у време Броза хвале како „не живе од плате“.

  И то се неће променити док се паралелно не ангажује законодавна и (четврта) монетарна власт, КОЈА ЈЕ ПОД ПОТПУНОМ КОНТРОЛОМ ВАШИХ АМЕРИЧКИХ “САВЕЗНИКА”, који исцедише из Србије суву дреновину.

  ”Јер, туђа рука свраб не чеше.”

  Ово је делимично тачно, пошто се Србија сада чеше и где не сврби. Него, дајте још коју против Руса и ”штампања пара”, мајстори сте за мућење воде.

  Sviđa mi se

  • ” доказују да се економски образујете саопштењима Дневника

   Признајем да нисам студирао економију, дапаче – признајем да нисам студирао ништа… Али кад прочитам ово што сте набрабоњали – принуђен сам и да признам да ми је необично драго што школски систем у коме сте ви стекли своја знања из области економије, ни мало није утицао на моје образовање 🙂 И шта кажете, да штампамо паре… Јел онако као мрске вам САД? Зар њихов новац без покрића није блиско повезан са бројем мегатона које Стејт департмент има на располагању за заштиту „националних интерес“ те земље? Шта може да се купи за новац који чак није ни фалсификат (пошто свако зна да за њега нема покрића) и где живе будале које реалну вредност дају за безвредни папир, а да их нико не присиљава поменутим мегатонама или дуговањем чије отписивање би довело до тешких последица за повериоца? И тако даље…
   Апро по лупетања, има ли на овом сајту неко са довољно импозантном дипломом да нацрта кружницу, али тако да г. Клаус не може да каже како она неодољиво подсећа на звезду (петокраку, наравно)?

   Sviđa mi se

   • Хајде када се смирите, прочитајте још једном оно што сам написао, добили сте информација да проверавате и образујете се наредних недеља. Ако вас не занима само да лупетате без икаквих аргумената.

    Sviđa mi se

   • А сав новац без покрића до којег дођете, пошаљите мени, трљајући руке прихватам.

    Sviđa mi se

   • пошаљите мени, трљајући руке прихватам

    Не сумњам, кад је муфте и сирће је слатко 🙂 Лака вам ноћ и сањајте милијарде

    Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s