Драгослав Павков: Друштво по мери „Глисте“

(Коментар на текст Репресија депресије, саобраћајци и(ли) хајдуци НСПМ)

glista

Мој први текст за овај цењени портал односио се баш на (тада) нови Закон о безбедности у саобраћају и изазвао је подељене реакције: од конструктивних коментара до дисквалификација типа „ко је још видео смањивање казни (на ову инфлацију) до мора и полиција од нечега да живи“. То је још тада доказало да наш народ једноставно не схвата чему служе закони, шта је улога полиције у модерном и демократском друштву и какав однос грађанин треба да има према законима и институцијама своје државе.

Дакле, Закон о безбедности у саобраћају је лош првенствено због драконских казни које прописује за прекршиоце; како већина грађана толике казне углавном не може да плати – прибегава „договарању“ или се одлучује да казну „одлежи“. Што је у крајњем случају лоше јер од грађанина чини или саучесника у корупцији, или криминалца, или казну затвора дубоко релативизује на начин да је у затворима све више пристојног света, па и они којима је тамо место могу да се провлаче као „жртве режима“.
Како они који праве најчешће и најтеже прекршаје казне по правилу не плаћају (то су најугледнији грађани, они који се јавно хвале да им начелници, командири и судије за прекршаје цепају пријаве), закон је неопходно изменити и допунити у смислу да се казне смање на меру да сваки просечан возач може да је плати, али да му то не буде безначајан трошак, а нарочито да му се не исплати да десет дана лежи у затвору. Осим ако држава нема намеру да путеве исправзни од „просечних“ возача и њихових кршева да би их ослободила за комфорнију вожњу „угледних“ појединаца?

Улога полиције (па и/или нарочито саобраћаjне) није репресија (…аха – ухватио сам те!) већ превентива („Пази драга, полиција…“). А хајдучија у виду „рутинских контрола саобраћаја“ јој свакако није у опису послова мада јој се може наредити али изузетно. С којим иначе правом узнемиравају грађане који користе своје право на слободу кретања и управљају возилима не правећи саобраћајне прекршаје? Мени лично једном таквом приликом, на питање зашто ме је зауставио, полицајац је одговорио са: Имам право!
Да ли је важније моје право на слободу кретања од његовог „права да ради свој посао“ – више је филозофска тема; малтретирање стотина Србијанаца свакодневно, док је прикривено подстицање грађана на нуђење мита будући да се врши од стране и у корист државног службеника нарочито неприхватљиво и штетно. Јер, рутинске контроле се спроводе искључиво ради поправљања материјалног положаја саобраћајаца „договарањем“ са возачима.

Шта је решење? Прво као што рекох – изменити Закон;
друго – укинути „рутинско контролисање“ а проверу опреме, техничке исправности возила и остале процедуре које се данас врше „рутински“ – проводити након интервенције поводом саобраћајног прекршаја. Значи, ако неко прође кроз црвено – прегледати му и сијалице и дубину рипни на гумама и број шасије… Док се понаша одговорно – пустити човека да иде својим путем.
Треће и најважније
доношење очигледно злонамерних и у старту лоших закона спречити свим законским средствима а не „сналазити се“ тражењем „везе“ након ступања лошег закона на снагу.

Иначе џаба кмечимо к’о Грк у ‘апсу – нисмо ништа бољи од тих што нас хараче, само су они у тренутно бољем положају. Нисам уверен да је г.Вучи баш то имао на уму када је говорио о потреби да Срби промене менталитет, али једно је сигурно: Ако смо се већ и дефинитивно одлучили за грађанско и демократско друштво – морали бисмо почети да се понашамо као грађани а не као раја и поданици. Или, ако нам све ппменуто још увек спорно, зашто лепо не извичемо овог који нам се безобразно намеће за наследног кнеза (можда од њега испадне неки нови Милош 🙂 рече човек да је као ултрас Глиста ратовао по стадионима, значи – јунак је неспорни ), па да на миру сачекамо индустријску револуцију и све што после ње следи?

2 mišljenja na „Драгослав Павков: Друштво по мери „Глисте“

  1. свака глиста има свог листона… блиц треба да буде усмерен на `ватање пијаних за воланом и вожњу опасних шклопоција, иначе нема сврхе

    Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s