Бранимир Марковић БУРЖУЈИ (ГРАЂАНИ И ГРАЂАНКЕ) БЕОГРАДА ПРОТИВ МАРИЈЕ АНТОАНЕТЕ ИЗ ЗОО ВРТА

снимак и монтажа Биљана Марковић

Протест против сулудо преглупог потеза (о чем касније) нове управе НАШЕГ (грађана Србије, што је суштина) ЗОО врта био је болно типичан за данашње грађанске прилике:
– скупила се „шака јада“, која је несиротињским стајлингом који одаје да неумерено рабе члан 117 Сретењског устава („Сваки Србин има право бирати начин живљења свог по својој вољи“) иритирала  масу сиротиње (ботокс, силикони и значи по томе се се знају Србијанке, очупане обрве, депилиране груди и око пише, шипстерска фирзура  и струкирана кошуља по томе се знају Србијанци), па изазваше омладински твитер – револт („дрољо распала, дабогда ти деца слепачка поцркала“ – трач или истина је да ауторка похађа пандурску школу)  „озлојеђених Обреновчана“

dr

– говорили су језиком и указивали на проблеме који се у данашњој не-грађанској (поданичкој) Србији не разумеју
– нико од  представника „овлашћених“ ухлебљених НВО се није појавио/ла
– нико из управе ЗОО врта (ваљда још увек Јавног предузећа) није нашао за потребно да разговара са окупљеним испред њихових канцеларија
– ни о иницијалном догађају ни о протесту медији углавном ни мукајет

zoo

Сулудо преглупи потез је – поклањање ретких егзотичних домаћих животиња као помоћ Обреновчанима угроженим од поплава. Афричких козица које  дају врло мало  млека па се тамо користе искључиво за месо, јапанских кокошака,  егзотичних и наших аутохтоних врста говеда пред изумирањем  и сл.

Здравом разуму измиче смисао овога. Теоретски, могу бити само две намере
а) испорука ретких животиња за прехрану угроженим људским врстама, тј. на клање пред славе и Божић и
б) ако су им их испоручили као кућне љубимце тек онда је зајебанција угрожених људских врста право у главу и показни пример идеологије Марије Антоанете „што им не дате колаче“. После ће да се љуте кад  прођу ко дотична.

Здравом разуму такође измиче по којој „процедури“ је могуће овако нешто.

У јавној институцији у којој ја радим, после поплава смо  намеравали да просто и одмах поклонимо старе компјутере (који су у одличном стању) некој школи или вртићу у Обреновцу. Али не мере по закону! Морају се прво расходовати, а расходовати се могу само једном годишње на крају године. Али не само то, мора се звати овлашћена Агенција, која је наравно једна од оних приватних попут нотара или СОКОЈа којима је држава (у име нас грађана) уступила своје приходе и надлежности да се богате „без мотике“. Агенција наравно има тарифу. Па после јавна понуда, па тек ако се нико не јави… Што значи да би Обреновчани морали да чекају бар до фебруара, али не знамо које године. Све у свему кошта новаца и времена, које је исто новац, дакле прилично је немогуће. Живо ме занима коју је процедуру и коју Агенцију звао директор Гвозден да му расходују афричке козе и псе ретких раса (које је поклонио пријатељима док се Вук Бојовић није ни охладио у гробу, ако не лаже Јелена Тинкса). 

Дал ће ово бити само ново „ређање апсурда који се нижу „на дневној бази“ и даље анестезирање јавности или  ново скупљање истомишљеника па заједничко лелеканије и дивленије својој памети и туђем примитивизму“ (сам себе цитирам, биће аналитичар од мене) или ће неко једноставно да тужи тог  Гвоздена ма ко био (ништа лично)  због тешке злоупотреве службене  дужности и понашања санкционисаног Законом о заштити животиња, па нек најебе и надокнади штету из свог џепа, макар и после 10 година, колико треба нашим судовима да пресуде? И тако стално, да се почне већ једном. 

Да ли су се грађани јединог града на свету у ком је скупоцени мост који не води нигде – да би се сишло са њега с обе банде су морали да направе „лакат кривину“, а булевара према даље нема  ни с једне, града у ком моћници једноставно реше да отму јавно приобаље и дају шеицима (и успут угрозе међународни пловни пут на Сави сулудим мостићем) као што су већ отели Бетон халу намењену уметницима и дали крчмарима да се богате, колонијалној елити да се  бахати и директорима Пословног простора да се тале, где су посекли платане и пола дрвећа Ташмајданског парка „нако“, на овакве бесловесности  навикли ил ће можда да пукне баш из овако неког „баналног“ разлога?

БеограЏани се боје да разлог баш и није тако баналан. Комплекс некадашње фабрике Беко, преко пута Зоо врта продат је великом међународном  „концерну“  који тамо увелико прави луксузни хотзел. А животиње пишке каке и смрде. А измештање Зоо врта је скупо „на ову скупоћу“. А приватни интерес је увек изнад јавног, па то је А буквара неолиберализма.

ПС баш у околини Обреновца у селу Дражевцу живи тихо и непримећено једна жена. Она заиста удомљава, храни, пере и пази напуштене псе и мачке, а нема НВО и нема „грантове“.  Сама! Иначе јој је давно дијагностикована „неизлечива“ болест, ал она каже да не стиже да се разболи и умре од обавеза. Добри људи не само из Србије, него богами чак до Јапана (ја сам за њу чуо преко пријатељице из Јапана), чули су за њу и шаљу помоћ колико могу. И све то савршено функционише годинама. Кад су биле поплаве пришла јој је једна од  монигих којима држава није ништа помогла и питала што не помаже и људима. И она је почела да помаже и људима. Кад неће држава и НВО. 
А сад молим државу и град Београд да поново наше паре проследи ОРЦИ и сличнијем, који се баве следећим:

 1. Истраживање и прикупљање информација у вези са заштитом добробити животиња и указивање државној управи, медијима и јавности на потребу изградње система који ће унапредити заштиту добробити животиња;
 2. Сарадња са државном управом на пољу израде и спровођења стратешких докумената;
 3. Образовни рад са наставницима и децом у правцу укључивања образовања и васпитања о
  1. добробити животиња у план и програм наставе на свим образовним нивоима у нашој земљи;
  2. Рад на унапређивању правне заштите животиња;
  3. Пружање подршке грађанима (информисање, саветодавна помоћ, административна и правна подршка, сервиси за удомљавање и проналазак изгубљених животиња, промоција одговорног власништва).“(није Њузнет но http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%9E%D0%A0%D0%9A%D0%90_(%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B0_%D0%B7%D0%B0_%D0%B7%D0%B0%D1%88%D1%82%D0%B8%D1%82%D1%83_%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%B8%D1%9A%D0%B0)

  а не тим глупостима којим се бави дотична докона госпоја.

http://branali.blogspot.com/

2 mišljenja na „Бранимир Марковић БУРЖУЈИ (ГРАЂАНИ И ГРАЂАНКЕ) БЕОГРАДА ПРОТИВ МАРИЈЕ АНТОАНЕТЕ ИЗ ЗОО ВРТА

 1. опет не разумеш… само бгд да сиђе на воду, подићи ће акваријуме, аквапаркове и разна друга водена чудеса, а зоо иде у историју

  Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s