Југословенство 10: Divide et impera

34895697

Вукова деструктивна језичка реформа имала је за циљ да припреми терен за конституисање југословенске идеје, свођењем језика а са њим и културе на један опште прихваћен ниво. Дакле ради се о свођењу и унификацији, при чему су сви садржаји који би омогућавали конституисање неког другог идентитета или одбацивани или приказивани само као део тог једног, већег идентитета, идентитета Југословена. Стога, јер су се први ослободили, улога великог градитеља те конструкције је припала Србима.

Сама идеја Југославије није државотворна идеја, циљ Југославије јесте слобода словенских народа а не некаква заједничка држава, што имплицира да је сукоб са империјама и империјалним схватањем неминован. У то доба, на тлу Балкана сучељавали су се интереси три империје директно а индиректно пет. Диркетно укључене империје јесу Аустрија и касније Аустро Угарска, Русија и Османско Царство.Индиректно на ових пет треба додати Француску и Енглеску. Собзриом да је Југословенска идеја у својој суштини револуционарна и империјална идеја, то њој даје суштинску особину, она је наиме-оружије које се користи у борби са конкурентима. Како консензус међу Европским Империјама постоји по питању Русије, Југославија као империјални алат јесте предоминантно: анти Руско оружије. Проблем који настаје у овој поставци лежи у томе да је историјски гледано, гарант опстанка Србије под Османском империјом увек била Русија и то ставља Србе у процеп, са једне стране као прво ослобођени њима је наметнута идеја ослобађања осталих Словена а са друге стране њихов опстанак зависи од Русије. Историја ће показати да је прихватање ове идеје створило константну тензију унутар Србије која ће онемоућити јасно и јако конституисање институција, које када се помеша са дилентатизмом и слабом интелектуалном основом над којом доминира апстрактни виши циљ који је а националан и а националном културном политиком која произилази из Вукове језичке рефоре, довести до тога да се у Србији створи државна управа која је сама себи сврха и која је искључиво посвећена свом благостању и која нема ни један други циљ осим само одржања на позицијама моћи. Та државна управа отеће појам државе, и заменити појам државе са појмом државне управе и на тај начин у потпуности разорити појам државе Србије.

Систем који они стварају је далко више од поретка власти већ се ради о стварању једне нове димензије изопштене из реалности. Сви који постоје у тој димензији, припадају том поретку имају једно име-БУЏЕТЛИЈЕ и њихов успон почиње падом Милоша Обреновића 1839 године.

У влади Уставобранитеља, само је један човек мозак-Илија Гарашанин, протеже агента Франтишеха Заха који имплементриа “вирус Југославије” у Србији. Године 1844, Гарашанин преводи задатак Франтишеха Заха и већ 1850 године долази до чувеног Бечког договора на коме су ударени темељи “нашег” тј Југословенског. Начертаније ставља Србију у центар словенског ослободилачког покрета баш као што је и Ипсиланти хтео да Србија буде центар све Хришћанског устанка у Османском царству. Сличности ова два плана нису случајни. Наиме Пољска борба за независност, форму црпи из Ипсилантијеве побуне и Грчке борбе за слободу, и прва ствар коју Пољаци раде јесте оснивање друштва пријатеља Пољске који је тотална копија Хетереије. Касније рад принца Чарторијског, и његов план о ослобођењу Пољске путем свеопште револуције Словена под Империјама Европе јесте идентичан Хетеријном плану. Обе ове операције иза себе имају јаку логистику као и интересе и подршку Империја, превасходно Енглеске.

На овом месту, треба се вратити на Карађорђа, Наума Крнара и Ипсилантија и њихова убиства. Закључана одредбама Свете Алијансе, Русија бира сујету и одбија помоћ Ипсилантију те он на тај начин постаје мученик и његова смрт покреће Грчку борбу за слободу.

У целој причи, време је фактор који је од кључне важности.

Да је Карађорђе успео у својој намери и да је заједно са Ипсилантијем успео да покрене нови Устанак, тај догађај би сасвим сигурно довео до мешања Русије и њено стављање на страну устаника. На овај начин, Русија би дошла у позицијиу да изађе на топла мора и постала би гарант опстанка како Грчке и Србије. Како је ово било непожељно, вође устанка су погубљене и на тај начин цела ствар је одложена. Одложена је са намером јер је Британска политика исправно играла на карту Руске сујете, те је пустила да Русија гуши устанке широм Европе. На овај начин Русија је трајно компромитовала себе у очима Грчких устаника те су они спас потражили од Британаца. Заглављен између јесте Милош Обреновић, који је прагматично одлучио да саучествује у овом процесу. Иронично, на тај начин, оптужен је за убиство кума и тај догађај трајно ће одредити однос двеју династија, доводећи их у сукоб и даље онемогућавајући консолидацију и стварање националне државе.

14 mišljenja na „Југословенство 10: Divide et impera

 1. На овом месту ћу поступити као што је Врабац већ обзнанио… Наиме, одустајем од сваке будуће расправе… Да будем јасан, текстови су ми чак и интересантни, али одговори аутора на примедбе су толико лаконски и неубедљиви, да се редовно осетим превареним… Поздрав за господинта, ништа лично, вероватно да је кривица моја… Мислим, нисам довољно стрпљив, то ми је мана одвајкада…

  Sviđa mi se

  • „одговори аутора на примедбе су толико лаконски и неубедљиви, да се редовно осетим превареним… “
   Пегепет у сриду 🙂

   Sviđa mi se

 2. Шта је неубедљиво?
  1.Упрошћавање писма води у смањени интелектуални капацитет, са њим иде и смањена могућност синтезе. На овај начин народ који прихвати овакво писмо,постаје трајно заостао. Као што ментално ретардиран стари са годинама то не значи да он постаје паметнији.
  2.Не избацивање турских речи из језика. На овај начин омогућава се интеграција муслимана и са њима Ислама. Поставља се питање, ако је то ок, за који красни смо дизали било какве буне и ослобађали се од истог.
  3.Увођење народног необразованог језика у књижевност која подразумева образовање да би у опште постојала, доводи до унижавања образовања а са њим и науке и технике, што доприноси смањеним капацитетима за синтезу и стварање националне (ексклузивистичке) визије државе.

  Када је све наше, нема потребе да се ми за нешто боримо јер све наше. Нисмо се борили и зато смо убијени.

  Sviđa mi se

  • Опаска на тачку 2. / тачке 1. и 3. су одличне, као и закључна реченица kaže:

   Србизми у турско-источњачким језицима

   Подунавље Хелма (Балкана) је простор најстарије и најсјајније преисторијске цивилизације, која се крстолико ширила по свету што подразумева и правац од Европе ка Истоку, а не обратно на чему упорно инсистира званична наука. О културном утицају старога Хелма сведоче сличности Истока и Запада у језику, обичајима, митологији и предању, као и писани извори античких писаца. Али, сви докази старохелмског културног источника се систематски прикривају, од погрешне терминологије до нетачних поставки и тумачења.

   Културне тековине преисторијске културе Хелма (Балкана) пренели на Исток чак до Индије старохелмски Арији, најчешће познати као Меди, Тројанци или Сарбати. На Истоку су они познати као Јаване или „јахачи“, јер је коњ пре њих био непозната животиња на Истоку. Они су у Азији створили Асирију, огромну државу различитих народа где су Арији били повлашћена мањина вишег сталежа с пресудним културним утицајем. Тако је асирска култура постала темељ данашње индијске, персијске, арапске или јеврејске на Истоку, као што је та иста старохелмска култура темељ латинске и јелинске (погрешно грчке) на Западу. Она је нама данас позната под заједничким измишљеним именом „индоевропска“, како би се прикрило њено aријско или сарбатско порекло.

   Посебан облик ових културних утицаја представља простор М. Азије, где су медски Арији или Сарбати имали превагу у физичком типу, На територији данашње турске државе, они су имали три државе у континуитету од почетка другог миленијума до краја Гвозденог доба (приближно 2000 – 750) година ст. ере: Хетија, Бригија (Фригија) и Људеја (Лидија). Почетком 14-ог века, када је Турака Османлија било свега 5000 хиљада ратника, у М. Азији је живело 400.000 Срба потомака античких Сарбата. У антрополошком смислу ни данас у Турској нема више од четвртине становништва правих Турака. Отуда, малоазијски турски је посебан језик у односу на све остале средњеазијске турске језике, с утицајима србског, асирског, арамејског, персијског, хинду, арапског и јеврејског језика.

   Осим историографских доказа, за србизме у турско-источњачким језицима постоје језички и логички показатељи. Србски језик спада у групу флексивних или најразвијенијих језика, док турски спада у најмање развијене језике, иако је старотурски много ближи србском. Да не говоримо о митолошким појмовима или оним лексемама које су далеко старије од појаве Селџука у М. Азији (11 век). Поготово, нису логичне неке уобичајене тврдње, о кулинарском утицају или привредним изразима јер су Турци били номади. Једино, ако су ти номади носили земљу у сепетима на коњима и правили авлије у степама средње Азије.

   Како може реч „бакар“ (ариј. шабара или кабара) да буде турска (Вук),[1] кад је археометалургија бакра на Хелму (Балкану) старија барем 7000 година од историјске појаве Турака? Омиљени „турцизам“ је планина Авала која носи име по старој србској богињи Нава (ариј. авара), одакле је и српска реч „авал“, зло, покора, али и келтски Авалон (доњи свет)! Чувено „ајде“ је од србског корена ај, ићи, инф. áјати, ајати (скитати, лутати), по коме су у србском језику „ајдец“, намера поласка, „ајка“, скитара… па и епска коловођа „Ајкуна“ из србске народне песме. Осим тога, овај глаголски заповедни начин употребљава се и данас на огромном простору Србије и Хелма (Балкана), М. Азије и Кавказа. Зар је привредна реч „амбар“ (ариј. амбара) номадских Турака, када је Арапи и сарбатски Алани с Кавказа имају у истом значењу житнице?

   У једном новинарском чланку има мало места за побијање погрешних тумачења једног језика, јер ту функцију има речник, али могу утицати на одређивање става. Назив „Булбудер“ је од архаично србског билбила, славуј (искварено „булбула“). Ћалије је „трњак“ од ариј. шила (кила), сула, оштрица по којој је „чалија“, трн. Реч „теразије“, ариј. туласарини, треперење (< тула, вага), дала је Теразије. „Топчидер“ је кованица „топ“ и „долина“, од ариј. √ даб’, ударити + дара, до(л). Израз „тефтер“ је пренешено значење ариј. дева–тару, свето „божанско дрво“ или запис, на коме се „писало“ урезивањем крстова. Именски додатак „лук“ је од корена лок, видети, у значењу препознатљивости, док је додатак „џија“ од ариј. џајá, магијска реч за освајање или потчињавање. Реч „бакшиш“ (ариј. б’акша, храна, јело, пиће) постоји у енглеском и персијском језику, али дечија реч „бљак“ за јело сведочи о њеном србском пореклу.

   Чак и турска историографија тврди, да Срби нису били под Турцима 500 година већ под потурицама! Те исте србске потурице упропастиле су и турску царевину, али србски медији и владајући историчари и даље подржавају историјске заблуде о Турцима, међу којима су и „турцизми“ у србском језику који представљају србизме окренуте на главу. О томе говори Света Билбија у књизи „Староевропска књижевност“: Тек када се буде проучио људејски (лидијски), ликијски и језици М. Азије, видећемо да су оно што зовемо „турцизми“ уствари србизми.

   Бројне верске грађевине у Турској и данас чувају турске књиге на србском језику, јер је србски три века био службени државни језик у Турској! То у Турској није табу тема, као што немачка историјска наука нема проблем с „норманском теоријом“ које се званично одрекла. У Србији постоји проблем с онима који су „већи католици од папе“, без обзира да ли је у питању идеологија или су они то по рођењу и васпитању.

   Sviđa mi se

 3. – Југословенска идеја у својој суштини револуционарна и империјална идеја,.. револуицје су против импреијализма, па ил је револуционарна ил је империјална … или ја „Ватикаснка“ ил је „масонска“ завера ..не мож никако и једно и друго..
  – Сама идеја Југославије није државотворна идеја, циљ Југославије јесте слобода словенских народа а не некаква заједничка држава, ..ау брате
  – сукоб са империјама и империјалним схватањем неминован.- а која је алтернатива да се не сукобиш са имоеријама- да им останеш сужањ? е па управо је то исходиште свих антијугословенизама па и твог.. што је банално проверљиво – сви сегрегационисти су били дебело ухлебљени и онда у Аустро угарској и сада, а сви револуционари су попут Вука и Старчевића хронично гладовали.. сви сегрегационисти су, попут Јефтовића данас, типлкали у позадини, рецимо Апис био на боловању за време 1. светског рата, а на фронту против кг се борио погино Туцовић..ајд једноом „матереТ“ напиши шта би било да је било по твом

  Sviđa mi se

  • ево јавно позивам Двери да ми уступе путне трошкове и хонорарер за једну турнеју по нашој дијаспори у САД, њима већ досадиле колико их је било.. гарантујем да би био 1000 пута занимљивији..

   Sviđa mi se

 4. На овај начин, Русија би дошла у позицијиу да изађе на топла мора и постала би гарант опстанка како Грчке и Србије.
  ало мајсторе, Русија је већ, istovremeno ДОБИЛА НА ПОКЛОН ДВА ТОПЛА МОРА, којa су за њу сами изборили у рату против Наполеона (ко кад би данас победили НАТО пакт) Грци, Црногорци, Бокељи и Далмматинци и сами се stавили под управу руског цара мислећи да је наш.. . rusija je posle jednostavnop povukla svoja dva komandna broda i na knfernciji prepustila celu Dalmaciju svojim večnim saveznicima Auстriji ..на згражавање и разочарење целог народа.. после тога наступила је глад и помор посебнои у Црној Гори … после се и владуика Раде , мимо спопстевних убеђења поноо ставио на старну свете АЛијансе против Француза, писао анатеме напредним Далматинцима и Бокељима, са истим исходом.. . после су и Карађорђа продали
  то је кратка предисторија памети кнеза Милоша

  Sviđa mi se

  • кратко пређење две владавине- Аустрија – нема школа нема путева сем до рудних налазишзта и шума које се бесомучно секу, задржали феудални поредак..
   -Француска у Илирским провинцијама , за мање од деценије отворили више школа на народном језику него ико икад, увела верску толеранцију, у пореводу, православни су први пут имали правио да се насељавају унутар градских зикдина и да праве цркве.. практична самосталност Илирске провинције у оквирусавеза слолободних нација.. и непсредно после све га тога они се одлуче за савез са светом алијансом (сви сем Дубровника)

   Sviđa mi se

  • а изучи и напиши коју и о реформама тУРСКЕ У ТО ДОБА И ОДНОСУ СУЛТАНА СА локалним беговским кабадахијама. будућим исламистима.. рецимо шта је Омер паша Латас о томе мислио и зборио… па све у контексту савезништва Француске и Турске.. па би дошо до исте врсте вероломства, гкедано са Француске и Турске (султан је пдржао устанике у борби против дахија) стране..
   историја није гуслање и хагиографија

   Sviđa mi se

   • Османлије су Србију покориле и то је све што треба да знам. Не интересује ме њихова реформа нити односи јер нису моји.

    Sviđa mi se

  • „ко кад би данас победили НАТО пакт“

   како да ти кажем, ово звучи тако руски…
   ( руски народно, а не империјално)

   мислим, и треба тако да звучи, немам ништа против 🙂

   Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s