Драгослав Павков: Циганска посла на србски начин

Текст је реакција на привођење Весне Веизовић и Саопштење Владана Станојевића.

„Европа“ је Србији наметнула, боље рећи – продала, правила понашања каква јој на памет не пада да намеће својим грађанима, а посланичка стока је ратификовала  Споразум о реадмисији и донела одговарајући закон.

Два догађаја су ових дана узбуркала Фејсбук и блогосферу… То што медијски мејнстрим Србије није имао ерекцију сасвим довољно говори о импотенцији и грађанској храбрости оних које данас називамо „новинари“, мада би тета-Смиља Новинарка која је у моје време продавала новине – ту титулу много поносније и честитије носила од данашњих српских синекурчића. Први догађај је привођење „публицисткиње и новинарке“ Весне Веизовић у ФБИ стилу, а други је реакција на реакцију српске алтернативе – саопштење Владана Станојевића, састављено након неких приземних и непримерених активности дежурних бранилаца срБства. О чему је реч?

У свом тексту објављеном пре скоро годину дана, Весна Веизовић је покушала да нападне сегрегационистичку политику ЕУ, која вазалски однос у коме се нашла Република Србија покушава (и успева) да искористи како би се решила људи које је у име своје ноторне и несумњиве „хуманости“  (када јој то било у интересу) прихватила на своју хуманистичку и материнску груд. Да подсетимо – европски хуманизам је трајао од почетка пројектованих и подстицаних ратова ниског интензитета вођених током распада СФРЈ, а завршио се са почетком СЕК (светске економске кризе) 2008. године.
Дакле, реч је о класичном учешћу у рату и сврставању на једну од сукобљених страна, а не о хуманитарним активностима и миротворачкој улози ЕУ, тадашње ЕЕЗ,  како се то данас покушава представити незнавенима и слабопамтећима. Отварањем својих граница за све који су од ’91. – ’95. године осетили лудачку потребу да однесу тетки лек или да коначно усаврше своје знање енглеског, ЕЕЗ је директно омела мобилизацију у Србији, БиХ и Црној Гори, чиме је директно ојачала сепаратистичке снаге у бившим југословенским републикама.
Као „генетски“ номадски народ, Роми или уобичајено „Цигани“  том зову слободе на непоштовање закона сопствене државе и људског права на „приговор савести“ одазвали су се међу првима. Европске престонице су преплављене „прегосињореиосоноунповероцзингаро ди југославо…“ избеглицама, а незнавени европејци који политику гледају само као нужно зло, дакле – обични људи –  нашли су се у чуду када су схватили да уопште постоји толико Цигана (Џипсија, Цигојнера, Житана…). Какогод, суживот хуманих европејаца и њихових гостију потрајао је добрих двадесет година, а онда је дошло време да се Европа врати себи и постане оно што је одувек била – стара и уображена госпоја… Али, шта радити са позваним гостима који тим финим и хуманим људима више не да нису потребни, већ им све више постају терет?  Одговор се наметнуо сам по себи када је Влада Србије најпре објавила општу амнестију за све који су протеклих година неговали тетке,  а егзалтацији европској није било краја када је постало јасно да србијански политичари уопште немају мере у прихватању свега што им се натура као „европска вредност“.  Као својеврсни „кедер“, неком  (уопште није битно којем, сви су исти) србијанском сому  понуђен је Споразум о реадмисији, он га је широм отворених чваља прихватио,  и данас због њега имамо спор између поштене србске националисткиње Весне и поштеног србијанског Рома ВладанаЗбог волунтаризма, похлепе и властољубља српских елита, Србија је поново пропустила прилику да адекватно одговори на подмукла и злонамерна подметања и условљавања „међународне заједнице“.

Све у свему, Весна Веизовић је уочила проблем и на свој начин указала на њега. Промашивање мете  није кажњиво, а у страх од јавности се уздам, и надам се да ће тужилац коме на сто стигне кривична пријава Невене Петрушић бити ипак мало мање бахат и неодговоран од „Поверенице за 3000 евара месечно“.

Елем…
Почетком деведесетих година прошлог века отворила се потреба за редефинисањем односа у климавој Југословенској федерацији. Неки делови земље су пожелели  да пут у будућност наставе самостално, без „оних који их искориштавају“ на грбачи, други су преферирали опстанак заједничке државе без обзира на то што се значајан број суграђана томе противи… У сваком случају, да је СФРЈ била држава каквом се представљала,  развод нефункционалног брака би се обавио на миран начин, компромисом којим нико не би био одушевљен, али против кога нико не би могао да се буни (јер  компромис подрзумева договор). Изабрали смо рат, Словенци – јер су им  за стварање „националног“ идентитета  била неопходна проливања крви, „праведна борба против завојевача“ и слична срања, Хрвати јер им је за реанимацију сопствене државе након тисућљетне коме био потребан јак и безобзиран непријатељ (како би иначе сами себи објаснили зашто су хиљаду година били туђе робље!?), Муслимани јер су једино  увођењем џихада у југословенску папазјанију могли да постигну то да се разликују од по свему сличних – Срба и Хрвата. Албанци су само покупили чауре и добро их продали на тржишту секундарних сировина. Срби су се на целој територији некадашње државе упецали на бућку коју су забацили искуснији и опаснији од њих самих…

Након избијања отворених сукоба, све са употребом авијације и тешке артиљерије, многи грађани Србије нису видели разлог зашто би они лично у томе учествовали. Номадски менталитет србијанских Рома  само је погурао ствар.  Из почетка, многи Роми су почели одлазити у посету рођацима па им је искрсао изненадан добро плаћен посао, следећи су одлазили трбухом за крухом јер због санкција међународних битанги у Србији стварно није могло да се (пре)живи, а последњи међу „избеглицама“ су у егзодус директно позвани од „међународних хуманитарних организација“, како би НАТО добио додатни легитимитет за бомбардовање и уништење „недемократске Србије која напада све око себе и изазива нестабилност у региону“.  Дакле, након агресије НАТО и протеривања комплетне неалбанске популације Косова и Метохије – Срби су остали у Србији као интерно расељена лица, многи Роми, Египћани и Ашкалије такође, они „намазанији“ су се пријавили USAID, UNHCR и сличним организацијама или су једноставно изашли из Србије и у први шахт канализације побацали пасоше СРЈ. Затражили су политички азил који им је експрес-препоручено одобраван  (забога, па ваљда није спорно да су Срби геноцидни а да је Милошевић нови Хитлер?!), одређена им је социјална помоћ, упућивани су на курсеве језика земље домаћина или у „треће земље“ које су имале потребу за том, махом неквалификованом радном снагом…

Многи од новопечених „Европејаца“ брзо су схватили да је боље џаба лежати него џаба радити; плата чистача улица у Бриселу једва да је мало већа од социјалне помоћи коју добија лице коме је одобрен азил у Белгији. Зашто би онда ког врага неко устајао у сред ноћи, чистио улице док „поштен“ свет спава, плаћао глупе порезе пиргавим и ружним Белгијанцима – када исте паре може да добије лежећи и чекајући поштара?! Паре чија се количина значајно увећава са рођењем сваког детета „направљеног“ у доколици, или просто – подлегањем нагону за продужењем врсте? Да се разумемо –  образовани Роми,  занатлије и све оно што називамо „поштеним светом“ никада није био проблем у Европској унији; они имају проблем са просјацима, проституткама и њиховим газдама, провалницима и дилерима, у длаку исти проблем који има и Србија… Зашто се и с којим правом успостављају дупли стандарди и двоструки критеријуми: Оно што нам смета у Европи, сасвим је ОК у Србији? Зар то није мало онако … расистички?

Како рекох  – ратови су завршени, „Европа“ је Србији наметнула, боље рећи – продала, правила понашања каква јој на памет не пада да намеће својим грађанима, а посланичка стока је ратификовала  Споразум о реадмисији и донела одговарајући закон.

Тиме је отворена могућност да се у Србију потпуно легално и у складу са законом  насели пола милиона људи који Србију апсолутно не доживљавају као своју државу, који би радије били било где него овде, и који су овде само зато јер су их убацили у авион и искрцали у Сурчину. Њих су тамо, у тој Европи заскочили на спавању, избацили из картонских кућа (које су онда у складу са својим санитарним прописима уништили), привели у полицију где су им службеници имиграционог  у складу са законима своје државе поделили шут-карте и укрцали  на авион који лети у банана-републику без суверенитета – Србију.  Дакле, нити је Србија Роме протерала, нити је до ратификације споразума о реадмисији имала обавезу да прими било кога ко не може да докаже да је њен држављанин.  Значи – нису неки Роми изабрали да их искрцавају на Сурчину и усељавају у Земун поље или контејнере! То су нам сместили наши, српски представници у Скупштини, а данашњим ћутањем о томе подмукло и покварено подпирују одијум према Циганима, све како би се сутра од њега могли оградити и новом газди се представити као „европљани пар екселанс“.

Зато су институције Србије и НАШИ представници адреса на коју се треба обраћати у вези ове теме, и зато је текст Весне Веизовић* и поред  добре намере у коју не сумњам – неандерталски. Оно што Весна импутира Циганима је исто што жена која није преживела силовање може да импутира силованој.  Они углавном јесу (својом слободном вољом и нерадом институција) доведени у статус грађана другог реда…  Али, зар није мало нереално очекивати да неки Аца из Маринкове баре сам себе затвори у Падињак јер децу којој није сигуран ни за бројно стање – не шаље у школу? Зар није покварено  неком коме за хлеб зарађују деца која се курвају на штајги преконосирати што нема војну књижицу?! Па многи турбоСрби су чашћавали кафану ономад кад је укинуто обавезно служење војног рока, о чему ми овде причамо? Чему служи држава и све оне прескупе институције ако од најезде европских апатрида Србију треба да штите ентузијасти попут Весне Веизовић? Где је наша грађанска свест да уместо Гранд парада или Домаћине, ожениме серијала пратимо активности посраника које плаћамо својим знојем, да изађемо пред Скупштину кад је на дневном реду лош закон па да их упитамо за јуначко здравље, кога и како они тамо представљају? Докле ћемо уместо погледа у огледало зверлати около тражећи неког довољнио јадног да га окривимо за све лоше што нам се дешава?

Господин Станојевић је у свом саопштењу наступио као револтирани политичар што је већ само по себи довољно лоше и лош почетак.
Рећи Србима да је Српску револуцију покренуо неСрбин, а притом не дати валидну референцу може само неко са изузетно кратким фитиљем и без талента за политику.  Јер његов предак Никола Станојевић из села Зеока  није убио Турчина да би ослободио Србе (осим ако се и сам није сматрао Србином и српским вождом?), већ из личних разлога. Пребројавање хрмозома није добар приступ, и ако га уведемо као правило – нисам сигуран да ли би нам се допали резултати. О свему остало можемо кад будемо у прилици да на нешто утичемо. Како ствари стоје, на то ћемо још попричекати, Владанова и моја деца можда и доживе; што се нас двојице тиче – нисам оптимиста.

Углавном, сваку дискриминацију укључујући и „позитивну“ – у мутно Дунаво!  Само потпуно равноправни пред  Богом, законом, и људима можемо сести да се договарамо; све друго су трули компромиси које као такве, свака будала која у неком тренутку превари народ  да је извиче за вођу – има право да стави ван снаге.
Наравно, Асоцијација Рома на србијанско друштво има исти утицај као Савез пролетера… Значи – никакав. Већи уплив имају стране фондације за прање новца које финансирају издајнике из тзв „друге Србије“  и србски дијаспорци који преко портала  хостованих у иностранству – перу остатке сопствене савести. Ако нам ти и такви буду уређивали државу у којој МИ живимо, бољу судбину од ове нисмо ни заслужили. Господине Станојевићу – Савез србијанских националиста је решење за већину наших заједничких проблема.  Па извол’те… А наравно – и ти Весна 🙂

* Спорни текст Весне Веизовић сам читао истог дана када је написан, али нисам хтео да га пренесем на Преврату управо због његове једностраности и свесног или случајног промашивања правог кривца за садашњи проблем са Ромима. Из истог разлога га на Преврату нема ни данас, сви који баш желе да га прочитају а до сада нису имали прилике  – могу да следе линк из антрфилеа.

Jedno mišljenje na „Драгослав Павков: Циганска посла на србски начин

 1. Савез србијанских националиста је решење … А наравно – и ти Весна..
  па не може и једно и друго, за националисте не постоје „primarni građani“ макар били и Срби

  Liked by 1 person

  • Е па не може тако брме: Снагом аргумената мораш да наведеш Весну да своје ставове ревидира и постане добар националиста. Иначе, што смо те шиљали у школе?!

   Sviđa mi se

   • Добро, добро… мили брате побро 🙂 И твоје ово писање је „позитивна дискриминација“ Весне Веизовић. Зар она није својим укупним писањем, не само овим (сад после годину дана од објављивања) некој повереници спорним, указивала где треба да окренемо Наш протест и делатност? Јесте. Сва њена писања, а не само овај који си истргнуо да би је оцењивао (на страну што она негде маши и промашује, или што се неком не прија степен каквоће њеног писања), указују где је проблем, указују баш тамо где и ти указујеш. Испаде да никад ништа није написала критички у погледу тог циља на који указујеш. Јесте, писала је. Ако се искрено, добронамерно, без сујете да се траже у њеном писачком опусу којекакве замерке, онда се долази до тога да она јесте баш указивала све ове године на то што и ти сам. Ако већ хоћеш да се ситничари, ево и направио си још једну дискриминацију помињући „… Владанова и моја деца можда и доживе; што се нас двојице тиче – нисам оптимиста.“ – а где су ту њена деца? Само „Владанова и моја деца“? Погодио си савршено с многим поставкама овде, нпр: Срби су се на целој територији некадашње државе упецали на бућку коју су забацили искуснији и опаснији од њих самих… и све у свему осталоме, али ваља се издигнути па ово гледати као одличну згоду за проверу има ли живе грађанске (самим тим и националне свести, јер то су синоними). А не несувслим опаскама типа: „у праву су обоје“ … “ обоје промашују“ … и слично. Ево прилике за право дејство, нека цео овај случај буде искра која ће осветлити и показати може ли се нешто изборити и нациљати тамо где треба, а то да ли је она оваквог или онаквог „неандерталског“ израза, је мање битно, јер она и не намерава да својим изразом буде неко ко ће све решити наше муке, него указује баш на оно што и сам указујеш, али то нажалост превиђаш и не користиш за заједнички циљ.
    Петицију је покренуо неко сасвим независно од ње, и она за сада показује одличне парамтре који се могу искористи баш за оно што причаш и ваљда хоћеш.

    Sviđa mi se

 2. Sve sto je ovde napisano je nazalost, tacno. Medjutim tacno je i ono sto je napisala Vesna, Ali traktat koji napisa ..grof.. Stanojevic je sprdnja i pokora. Romi digose ustanak protiv Turaka? Pa Roma tada nije ni bilo! Razne vrste agresivnosti, pojedinih (danas Roma), se do sad ocitovala svakodnevno u skoro svim oblastima zivota i u razlicitim sredinama, sto je apsolutno neosporno. Do Stanojevica je nije bilo u medijima, ali eto je sada on upotpunjuje, i to cime? Pa, cime bi mogao osim gluposcu i neosnovanim bahacenjem. Veli: ,,..ja necu dopustiti…,, ! Bas svasta!

  Sviđa mi se

  • Зар она није својим укупним писањем, не само овим (сад после годину дана од објављивања) некој повереници спорним, указивала где треба да окренемо Наш протест и делатност?

   Вероватно јесте, али ја и многи други нисмо довољно оштровиди да бисмо приметили. Како се мени чини, Весна је у тексту који критикујем (мада нисам сигуран да сам га истргао из контекста њеног комплетног опуса) случајно или намерно вишекратно подишла најнижим српским страстима. Ако треба, спреман сам да пронађем цитате који то потврђују, уосталом – шта мислите зашто је спорни текст уклоњен са Весниног матичног сајта? Какогод, нема потребе да весну браните од мене; одлични смо пријатељи и већ дуго сарађујемо. Идеје које заступамо у вези уређења државе нам се разликкују али знате како се каже: Где сви мисле једнако, обично нико не мисли ништа (већ цитира ауторитете – додао бих). На писаније господина Станојевића имам много замерки али признајем – и велико разумевање за његово огорчење. У текстовима попут Весниног који у задње време преовладавају у садржајима тзв „Прве Србије“ по правилу се говори о некаквим „циганима“ без неопходне дистинкције између људи попут Станојевића (економиста, политички активиста…), многобројних уметника попут музичара, глумаца, итд, радника свих профила који у зноју лица свог зарађују хлеб насушни, трговаца свим и свачим који се уклапају у законе… Не, каже се „цигани“ а мисли се на пропалице које злостављају и сакате сопствену децу, продају их у бело робље – притом не водећи рачун о оној већини приопадника те етничке групе која живи поштено као сваки слободни грађанин Србије. Зар је вама свеједно када у вестима ЦННа или ХРТа чујете нешто попут „српски злочинци“, а знате да се мисли на неке Шкорпионе или примерке који су пострељали киднаповане у Штрпцима? Дакле, ствар је проста: Не чините другоме оно што не бисте желели да се чини вама – и нећете погрешити. Нити постоји ауторитет који може да вас убеди да нисте у праву. Ма колико да је на високом положају, начитан, утицајан или једноставно – извикан.

   Sviđa mi se

   • Није ни случајно ни намерно “ подишла најнижим српским страстима“ – она је таква, и то је њена слабост, која је спречава за озбиљнији напредак али ето можемо то урачунати и у њене године, јер она нема ни тридесет лета а за овако слојевите и опсежне „задатке“ ипак треба више свега па и годиница животних.
    А поменуто писање на Васељенској је уклоњено, предпостављам, само зато што се уплашила после разговора у полицији. Не видим други разлог, јер остало је на неколико других сајтова недирнуто.
    Но добро, важно је из свега што се збива добити „нову вредност“ и ићи богатији ( не мислим имућнији), искуснији, паметнији е да ли би шта год кориснога направили.

    Sviđa mi se

   • она је таква, и то је њена слабост,

    То и говорим, са намером да јој добронамерно укажем на слабе тачке како би их исправила и постала бољи аутор.

    Sviđa mi se

  • buki procitaj malo nesto iz istorije,idi na wikimediju,ili dodji u selo Zeoke kod lazarevca da vidis spomenike onda ce shvatiti istinu,a Romi su u doba Turaka u Srbiji imali poseban sandyak i velika prava procitaj istoriju Beograda i pogledja karte i skice videces brojna romska naselja,jos jednom moja namera je da se povede ozbiljna polemika sa činjenicama i dokazima a da pogledaj i informacije o Knezu Nikoli Stanojevicu mom cukundedi pa ces bar onda i ti i mnogi Srbi shvatiti sta je istina

   Sviđa mi se

 3. За непуна три дана петицију је потписало скоро 1200 људи што је јако добар број. Ако се тренд
  За непуна три дана петицију (http://www.peticije24.com/104494) је потписало скоро 1200 људи што је јако добар број. Ако се тренд настави, први циљ од 2000 људи који ће стати иза обраћања омбудсману Саши Јанковићу ће бити брзо постигнут.
  Можда не би било лоше да сваки потписник поставио себи задатак да доведе још двоје људи. Тако већ код петнаестог у низу, премашили би бројку од 30.000 што је законски минимум да се захтев однесе пред Скупштину. Дакле уз само мало више ангажовања, циљ је итекако достижан. Због тога, причајте о овоме кад год и са ким год. Ширите вест јер немамо средства масовног информисања.
  Да ли цигани (не Роми – јер ако је циган увредљиво, онда би могли да промене назив популарног купалишта у Ада Романија, да буду доследни, а могли би да туже и музичку групу „Gipsy Kings“ за распиривање мржње и нетрпељивости) имају више права или немају, тренутно је секундарно. Примарно је што нам не дозвољавају да кажемо било шта, ограничавају нам језик, а можемо мислити само на свом језику – те нам практично ограничавајући речник, ограничавају права мишљења.
  Са цензуре у медијима прешли су на привођења. Сутра ће нам упадати у станове у глуво доба и намачињати црне вреће преко главе, да нас поједе „демократски мрак“ што би рекао Петар Божовић у култном филму Црни Бомбардер.
  Морамо се изборити прво за основна права речи и мисли. А после, кад можемо да кажемо шта мислимо а да нас не приводе због тога, можемо да разговарамо и о другим стварима.
  Последњих месеци смо сведоци катастрофалног медијског мрака. Привођењем Весне Веизовић власт је окренула нови лист. Спречимо их док не стигну до последњег листа и затворе књигу слободе.
  Без мржње према другима, са љубављу према својима и према слободи, хвала вам још једном на подршци. Идемо даље, заједно, па што каже наш народ, како радили, тако нам и Бог помогао.

  Sviđa mi se

 4. Прво да честитам побри повратак на сопствени блог. Мислим, оне сиће од текстића се не рачунају… И хвала Сари што је пустила деду да пише, опоштенио се.
  А сада о горњем тексту и коментарима.
  Побро, како ти и даље остајеш упоран, цитираћу ти најбољи део твог текста и прокоментарисати оно што и ти и сви коментатори упорно заобилазите.
  „суживот хуманих европејаца и њихових гостију потрајао је добрих двадесет година“
  Пази, ДВАДЕСЕТ ГОДИНА! И сам кажеш да су се нарађала ситна деца, због лове… И никоме од вас и даље не смета ЕУ, него дрвље и камење на нашу „државу“, за коју знамо да нема ни „д“ од државе?! Еј људи, па ти циганчићи би свуда у свету, па и у тим европским државама, наравно, под условом да нису циганчићи из Србије, самим чином рођења стекли држављанство! Да ли неко од вас покушава да схвати шта је то 20 година у животу људи? И да вас неко тек тако ишутира… Побро, јесте ЕУ завера! Осмишљена, дуго планирана и спроведена када је требало, њима, као и све друго у вези са Србијом, од бриселских споразума, до „отварања поглавља“… Олако их сви амнестирате, а да би се острвили, свако на свог Србина и тако су криви, редом, посраници, влада, нво, Друга Србија, Прва Србија, цигани, Весна, Вожд Станојевић… а само они који су све и осмислили и искористили за своје циљеве, и то строго у корист српске штете, они нису или и ако јесу, опет смо ми сами себи највећи кривци. Понављамо, побро, стално исту грешку – крив Милошевић, па сви око њега и после њега, а главни кривци, они који су нас хумано избомбардовали и растурили, њих ми сами, великодушно и широкогрудо, како већ доликује Србима, галантно амнестирамо. Наздравље! Далеко ћемо стићи овим перманентним чишћењем сопственог дворишта..

  Sviđa mi se

  • „Нација може да преживи будалу, па и оне амбициозне. Али издају изнутра, никако. Непријатељ пред вратима мање је страшан, јер је познат и он носи своју заставу отворену. Док се издајник креће слободно, међу онима унутар градских капија, његов лукави шапат шири се свим улицама и чује се чак и у кулоарима владе. Такав издајник вам се не појављује као издајник. Он прича гласом који је жртвама близак и пријатан. Његово лице и начин одевања сличан је њиховом, и он оживљава ону поквареност, која лежи дубоко у срцу сваког човека. Издајник разара душу нације, подривајући темеље њене. Он шири заразу у телу политике, све док она његовој болести не подлегне. Мање би требало да се плашимо убице. Издајник је кугa.“
   ЦИЦЕРОH

   Liked by 1 person

   • узгред то о 20 година једноставно није тачно… и цела прича са пренадуваним цифрама некаквих Цигана који као нису из Србије није тачна.. осим ако Косово није Србија …
    као неки Циган из нпр, Мађарске ће да пристане да остане у Србији, земљи снова и сербиан дрим да би добио пластични контејнер на периферији за живот..

    Sviđa mi se

   • убити издајника! умлатити звездаша или гробара, четника или партизана, другосрбина или првосрбина, шешеља или тому, станојевића или весну, то ће, као, нешто да нам помогне… и угледати се на непријатеља који ти је дошао главе… побро, стално, али стално, позиваш на угледање на оне који су проверено неморални, лажљиви, непоштени, варљиви, убице, на оне који нас не воле, благо речено и зато су против нас… и све ове године није добро, а са`ће да буде, само још и ово да послушамо, само још и ове главе да им предамо… мислим, боље затући весну због текста од пре годину дана који, јели, ми потписали не би или станојевића, него да шљаму европском кажемо доста! и уосталом, није, бре, истина то о двадесет година… наздравље још једном!

    Sviđa mi se

   • Весна је копија шљама европског а ти си карикатура … одкале вам идеја да сте баш ви обрасци Срба?
    Србија је некада била земља толерантних домаћина, домаћин значи човек који самостално решава своје проблеме, не сваљујући кривицу на друге и не очекујјући помоћ других…извините али не одговарате опису!
    Србин јепросто морао да буде толерантан просто зато што је Србија једна од главних прометница света, па искључив може да буде само јако глупо човек… неком паметном негде у беспућима Скандинавије или Сибира где никад нико црномањаст није крочио може да се омакне да буде нетолерантан и расиста.. у Србији то је израз ноторне глупости!!
    која је увредљива пре свега за правог Србина
    какав сам ЈА а не ви

    Sviđa mi se

  • опет водиш светску политику, стварно треба да те кандидујемо у светску владу, мала је Србијица за тебе

   ДА ЛИ МИ МОЖЕМО ДА УТИЧЕМО НА ПОЛИТИКУ ДРУГИХ ДРЖАВА?
   ИЛИ би паметније било да БАР ПРОБАМО ДА УТИЧЕМО НА СВОЈУ?
   питање је зашто ЕУ спроводи ове мере баш у Србији, зашто не у Бугарској тим интензитетом. Шта мислиш да мрзе Србе а воле Бугаре? Не него покушају свуда па где прођу, а нису прошли чак ни у Црној Гори. И ЦГ и Македонија и Бугарска и Грчка једноставно илегално изруче азиланте Србији.. Значи тамо неко има муда да уради нешто чак и илегално у националном интересу а овде таквих нема.. то је проблема а не „Цигани“, ЕУ, САД .. и неће нас ни из овга извадити никакви Руси

   Sviđa mi se

 5. иначе за вашу информацију реадмисија се „нама“ плаћа МИЛИОНИМА евара.. НЕКО ОД НАШИХ ЈАЈАРА ЈЕ ЗНАО ЗАШТО ЈЕ ТО ПОТПИСАО.. Исто су урадиле грчке јајаре 90-тих са АЛбанцима, полакомиле се за паре.. Зар је ту крива ЕУ? Људи су потписали јасан уговор са јасним обавезама обостраним..конкретни људи.. боље ишчачакјет њуихова имена и личну одговоренос него што лајете на Цигане ко докона домаћица и брукате Србију и србијанске традиције, као да смо најсељачкије усташе

  Sviđa mi se

 6. за брм-а из ћошка:
  Ево овако, соколе, а ти ме исправи ако нешто не казујем како јесте. Твоја главна теза, такорећи животна, коју заступаш у свим текстовима и коментарима и свим осталим наступима је да Срби и Србија не могу сами, јербо смо много мали, па треба, јели, да се удружујемо, у југославије и у балканске савезе, а може и шире, дакле, са браћом `рватима и осталом југосабраћом, са Бугарима, Румунима, Грцима, а може и шире, што да не са Мађарима. Је ли тако збориш или не збориш? И то стално! Е сада, а како ми то да обавимо, ако ћемо стално, пази, стално, перманентно, да се делимо међу собом, на издајнике и оне друге, на патриоте и патриЈоте, на цигане и гробаре, на прве и друге, на партизане и четнике, ако ћемо стално, подвлачим то стално, да тражимо кривце међу нама, свеједно да ли је то Шешељ, Слоба, Вучи и Дачи, или Ђинђић, Чеда, Пешићева, свеједно да ли је то Весна Веизовић или Драгослав Павков, брм или пегепет, Станојевић или врабац или оштровид или….????! Како ми да то обавимо, мајчин сине, ако ћемо перманентно да се лустрирамо и да до бесвести чистимо сопствено двориште??? Како са другима да се братимо и уједињујемо, када се међу собом крвимо и за вратове хватамо свакодневно??? Како ја да се сложим са братом `рватом, а не могу са тобом? Или „југославизацију“ и „балканизацију“, у смислу уједињења ради одупирања, предлажеш само да би нас зајебавао? Мислим, човече, НЕ МОЖЕ! Како ти то није јасно? Прво ми Срби између себе треба да се измиримо и ујединимо око тога да смо Срби! Аман! И да имамо неки наш, какав је такав је, српски интререс! Је ли то далеко од памети? Шешељ има своју идеологију, ти имаш своју, Станојевић трећу, ја четврту, Весна пету, дрп шесту, али смо сви Срби! Да, ја и Станојевића рачунам јер, уосталом, Јовановића међу циганима има онолико, бар кол`ко и међу Србима….

  И да ти кажем, досадио си ми! Не текстовима, не начином размишљања, не разликама, не заједљивошћу, не коментарима, не цинизмом… да не набрајам више, него зато што си НЕДОСЛЕДАН!!! И то тешко, ти си тежак случај недоследности! Мислим, човече, зашто је само међу Србима мржња препоручљива? У чему је твој проблем? Сви виде очигледности, чак и неписмени геџовани, а само ти, интелигентан, образован и начитан, не видиш?! Како је више могуће са тобом диванити? Шта треба, да опет сви напуштамо блог? Мени није тешко…

  Ево, после ово мало жучи (изнервирао си ме опако овом серијом непримерених коментара, мислим, када јасно видиш да ме замараш и да са тобом нећу да трошим речи јер не вреди), даћу ти свеж пример из којег свако може да закључи како нас из ЕУ третирају, зашто се тако понашају и шта нам је чинити.
  Ј(т)ужни ток.
  Србија је остављена на цедилу. Бугарска такође. Мађарска исто. Србија није у ЕУ. Бугарска је у ЕУ. Мађарска је од поштованих чланица ЕУ, из бившег „источног лагера“. Србији је одмах речено да не може очекивати одштету. Бугарској је то саопштено са апетитом осветника, јер је много више и уложила. Мислим, болеће је. Али стварно. Мађарској је стављено до знања, али уз извесну одступницу.
  На све то, како су ишле реакције локалних вождова? Наш се пре отказивања јавно и то у сред Лондона, хвалио да није потписао са Путином финалну верзију уговора. После отказивања се покрио ушима и „храбро“ изјавио да ће разоварати са дотичним злотвором. Бојко је прво одјебао, па онда најебао. Али је схватио, а и бугарски народ са њим, да су паре заувек изгубљене. Орбан је лепо, јасно, мелодочно чак, иако мађарски баш нешто и није мелодичан, изјавио ко је крив и шта ће Мађарска урадити. Е сада, имамо три примера за наук. Мислим, у третирању „осталих“ од стране ЕУ. И само ако хоћеш, а довољно си паметан и образован да можеш, а ти лепо УПОРЕДИ!
  Србија је колонија! Бугарска је трећег реда! Мађарска, еј, једна Мађарска, она Угарска из Двојне Монархије је другог реда!
  И нису из ЕУ злотвори? Не мисле тако? Не мрзе нас? Нем антисрпске завере? Него, ми треба да почистимо сопствено двориште јер, божемој, ко нам је крив што смо „неписмени“, што смо „корумпирани“, што смо „нецивилизовани“…

  за домаћина:
  Много ти је добар текст. Мислим, да није, курац би се ја наканио да напишем оволики коментар, па све и да имам пик на брма. Јутрос сам журио, ал`ево, сада се дохватих типкаонице, са ужитком. И да знаш, још увек нисам одустао од оног текста, пре ће бити текстова, о Русији и њеној индустрији пре свега, а из бразилских података, ал`ме време јебе, како оно „сатно“, тика-така, тако и ово моје тропско, „плажно“, са све гузама и спортовима на води. Биће једног лепог дана…

  Sviđa mi se

 7. Надимци, псеудоимена, псеудољуди. Како сте ми одвратни под тим „никовима“.
  Јебли вас ромулани ! Шта је коме фалило у овој сјебаној Србији ? Њима, ништа. Ко је хтео могао је и да се школује и да ради. У мојој генерацији било их је свега два у целој школи. Не памтим да их је ико зајебавао, тукао или злостављао. Већи је био проблем како се одбранити у повратку из школе од тих истих, не те двојице већ оних којима је ТРЕБАЛО ПЛАТИТИ ДА ДОЂУ У ШКОЛУ, ПЛАТИТИ И КЊИГЕ И ПРОМЕНЕ У НАВИКАМА ИСХРАНЕ. Да не једу само „Милке“ него и нешто воћа.
  Одвратни сте „господо“.

  Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s