„… како смо се славно борили…“

Народ се почео окупљати око наших возила негодујући шта се то више чека , да је више време да се изјаснимо за кога смо ми па до коментара да су они одбили послушност Туђману па да и ми можемо да одбијемо послушност Месићу јер једино срби и јесу у армији

Успут сам од једног мјештанина сазнао да је у командовању јединицама двовлашће , да се није држало плана и да су дјелови снага ТО у Струги упали у унакрсну ватру и немогу ни напред ни назад

У 19:30 наредио сам покрет са спуштеним поклопцима и упаљеним фаровима уз пратњу возила милиције које се на средини села Замлача одједном окренуло на путу и вратило

Пронађени су и други делови опреме војног порекла као и још 3 мртва припадника МУП-а који су били скинути у доњи веш и побијени рафалом у леђа од стране ТО-а 

Команди 329 окбр                                                                                                       Војна тајна повјерљиво

Обилазак мч/мб у реону Двор на Уни , извештај .-

На основу Плана рада команде у времену од 26.07 до 27.07 1991 године изведен је целодневни обилазак и боравак у ојачаној мех-чети из мех. батаљона која се налази на задатку у ширем реону Двора на Уни. Екипу су сачињавали : п-пуковник Симић Новица , заставник Никола Прострог , резервни капетан Делић Жељко са својих 7 резервних војника из вода војне полиције . Обилазак је извршен уз употребу 2 м/в : пинзгауер и путничко возило Лада . У току обиласка констатовано је следеће :

Јединица организовано и плански извршава поверени задатак , старешине успешно руководе својим јединицама и својим понашањем су пример како својим војницима тако и грађанству на терену , безбедност људства и МТС је у потпуности спроведена , у јединици нема већих дисциплинских проблема и морал је стабилан, двојност командовања јединицом од стране ИКМ 5.ВО и управника складишта Черкезовац уз веома слабе радио везе може бити узрок да у некој од ванредних ситуација јединица буде препустена сама себи . У току обиласка јединица је била ангажована на раздвајању сукобљених страна па се и екипа ангажовала на том задатку пружајучи помоћ командиру чете и командирима водова . Ова активност је хронолошки текла по следећем :

Ватрена припрема напада на село Замлача од стране снага ТО Крајине је отпочела тачно у 10 часова 26.07.1991 године дејством 1-2 вода МБ 120 мм из ширег реона Јаворањ . Коректура је трајала скоро сат времена и стиће се утисак да је људство недовољно оспособљено тим више што се и у току групног гађања видјело да има одступања погодака и по правцу и по висини . Преношењем ватре на село Струга одпочела су дејства из пешадијског наоружања по утврђеним циљевима у селу Замлача . Око 13 , 00 часова смо сазнали да је село Замлача заузето што смо могли да видимо и по преношењу пешадијске ватре према селу Струги . У самом селу Замлача гореле су 2 штале и 1 кућа . У 15;00 часова су возилом ТВ Београд превезли једног рањеника из састава ТО који је био рањен у ногу .

У 16: 00 часова на излазу из Двора скупила се велика маса народа без униформи али претежно наоружаног. То су били припадници тзв. стража који су са барикаде коментарисали битку , али нису изражавали жељу да и сами у њој учествују .
Око 17: 00 часова међу народом се проњела вијест да је јединица наишла на жесток отпор и да наводно без помоћи ЈНА не може даље да продужи напад . Народ се почео окупљати око наших возила негодујући шта се то више чека , да је више време да се изјаснимо за кога смо ми па до коментара да су они одбили послушност Туђману па да и ми можемо да одбијемо послушност Месићу јер једино срби и јесу у армији . Наредио сам да се јединица стави у пуну б/г и да се цивили удаље од наших возила , а старешине и војници да не коментаришу ништа . У 17: 30 часова обавестио ме је командир чете поручник Вуковић да му је председник ИО СО Двор послао одобрење да може кренути у напад . Била је то цедуљица формата пола листа на којој је био откуцан текст : “ Одобрава се тенковској јединици у Двору на Уни да може да крене у напад и помогне у освајању Струге . “ У потпису је био Пуљић . Како је командир чете одбио да било шта учини по овом обавештењу , потписник је лично дошао до њега да га убеђује јер наводно без наше помоћи ће његови људи изгинути . Командир га је упутио на мене али сам ја одбио да сњим разговарам и отишао сам до наше осматрачнице која је била на тавану једне куће да би се информисао шта има ново . Успут сам од једног мјештанина сазнао да је у командовању јединицама двовлашће , да се није држало плана и да су дјелови снага ТО у Струги упали у унакрсну ватру и немогу ни напред ни назад . О овоме сам известио ИКМ одакле су ми рекли да се и на њих врши притисак , али да су они наредили да се део јединице из Петриње усмери долином реке Уна у правцу Двора и да је добијена начелна сагласност снага МУП-а (Хрватске – прим. дрп). Колона је имала проблема у току покрета и на њу је отварана ватра што се могло јасно чути . Колона је прошла Стругу , а било је речено да ће иста раздвојити сукобљене стране и да ће својим возилима превести све рањене којих је наводно доста на обје стране . У 19: 00 часова сам колону дочекао на улазу у Двор и усмерио је на обилазницу одакле су је прихватиле старешине из складишта и одвеле у Черкезовац .
Проласком колоне народ се узбунио и гласно негодовао зашто нису извучени њихови рањеници захтјевајући од мене да ја то одма учиним јер че их иначе МУП-овци побити . Атмосферу је још више наелектрисао пролазак возила са неколико тешких рањеника које су превозили ТВ репортери међу којима је био и начелник СУП-а Двор који је био тешко рањен . Од 19:00 до 19:20 безуспешно сам покушавао да остварим везу са ИКМ па сам се консултовао са управником складишта па ми је рекао да сам одлучим .

У 19:20 сам наредио командиру чете да припреми 2 ОТ са сталним члановима посаде за поокрет и превожење рањеника што је врло брзо урађено . Тражио сам да ме нетко од мјештана одведе до мјеста догађаја јер ми тај терен нисмо познавали а и ноћ је била близу . Нико то није хтио да уради већ нас је до излаза из села Замлача обечао одвести један милиционар из станице милиције Двор . У 19:30 наредио сам покрет са спуштеним поклопцима и упаљеним фаровима уз пратњу возила милиције које се на средини села Замлача одједном окренуло на путу и вратило .
У селу је било доста припадника ТО који су вирили иза зидова , претресали куће или сједили али нико није хтио да пође с нама. Прешао сам у први ОТ и наредио да се вози пажљиво и да се осматра нарочито на бочним странама . Чим смо изашли из села Замлача прикључило се нашој колони и једно теретно м/в и 2 путничка аутомобила који су користили ОТ као заклон . Око 19: 50 смо стигли до средине села Струга и даље се није могло јер је тенковска колона прегазила један ТАМ -5000 с монтираним ПАТ 20/2 и милицијско аутомобил З-101 , који су препречили пут . Изглед места је био прави ратни . Свуда по путу су били разбацани лешеви милиционера и цивила , горела је једна штала , асфалтном траком дословце је текла крв а свуда около је била разбацана муниција и опрема . Нико није пуцао и пошто смо угасили моторе тишина је била чудна . Кроз пушкарницу сам позвао да се рањеници доведу до ОТ и да се не пуца јер је војска дошла да раздвоји стране и помогне свим рањенима.
Иза кривине пута се помолила група МУП-оваца у заштитним прслуцима који су на челу махали бијелим чаршафом вичући “ Хоћемо преговоре “ . Тражио сам да укоче наоружање што су учинили те сам уз пратњу старешина изашао и ступио у разговор са њима . Тражили су да им се обезбједи пратња једног ОТ до Хрватске Костајнице а да ће за узврат да сви напусте село Стругу . У те преговоре прикључила се овећа група па их је била око 15 и сви су викали да неће више да гину јер их је гарда издала још у подне извукла се у Козиброд .
У међувремену за нама су се привукли припадници ТО који су иза ОТ почели да туку рањенике који су почели да излазе и претила је опасност да се битка настави те сам уз претњу наоружања ОТ наредио да оступе до села Замлаче што су они уз псовке прихватили . Вратио сам се до припадника МУП-а који су у међувремену поново запосели своје заклоне и позвао их да се окупе на улици што су они послушали .

Рањенике смо са ОТ и 2 м/в у 2 туре пребацили до Двора а део и у Босански Нови . Искористио сам радио телефон из оштећеног милицијског возила и позвао СУП Двор представљајући се чином именом и презименом и захтјевајући да обавесте ИКМ телефоном о ситуацији и захтјеву МУП-а . Јавили су ми да се ИКМ не јавља па сам од њих тражио гаранцију да се неће пуцати на ОТ и камион који ће ићи према Х. Костајници што су ми они после 10-так минута обећали тврдећи да они извлаче своје снаге од пута дубље у шуму . Заповједник МУП-а је преко своје везе добио гаранције да снаге МУП-а у Козиброду и Х. Костајници неће пуцати па сам издао задатак ппор. Стојкову и посади насамо да никоме неверују и да стално држе на оку што се догађа и како се понашају представници МУП-а те да не излазе из возила како би смањили могућност да се на њих пуца или да их заробе . Читаво време смо на вези пратили шта се догађа , а остатак чете је био у готовости да крене за њима и пружи им помоћ . Потпоручник Стојков се сретно вратио у наш састав у 23 : 30 часова .

За то време сам у селу после одржаног састанка са мјештанима завео полицијски сат и распоредио тенкове и ОТ на прилазима селу из правца Замлаче и Козиброда . У 24:00 часа сам отишао у Черкезовац и успоставио телефонску везу са пуковником Борићем кога сам известио о читавој акцији и о плану за наредни дан што је он прихватио .
Вратио сам се у јединицу , организовао стражу , патроле и одмор људства .

Ноћ је протекла мирно . 27.07.1991 године од 06:00 до 07:00 часова са целокупним саставом сам извршио претрес терена непосредно око пута ради проналажења наоружања , муниције и МЕС . Том приликом је пронађено : 2 пап 7,62 , 1 аутомат Тхомпсон 11,4мм , 2 РБ , 2 ОСА , 2 топа 20мм , око 15 тромблонских мина , 15 мина за РБ , и велика количина муниције за пешадијско наоружање и ПАТ . Пронађени су и други делови опреме војног порекла као и још 3 мртва припадника МУП-а који су били скинути у доњи веш и побијени рафалом у леђа од стране ТО-а . Наредио сам мјештанима да се лешеви донесу и смјесте у једну кућу а преко СУП-а сам тражио да МУП дође да их преузме . Обзиром да погинули припадници МУП-а нису имали никаква документа а од одеће само гаће и поткошуље захтевао сам од СУП Двор да изађе крим техничар и изврши фотографисање лица ради накнадне идентификације . Наредио сам предсједнику мјесне заједнице да се тијела погинулих сахране и обележе бројевима како су фотографисани . Укупан биланс погинулих како смо ми затекли је следећи : 3 припадника ТО , 4 припадника МУП-а , 5 мјештана од чега је једна старица . Мјештани су погинули од дејства МБ њих 2 , а 3 је убијено ватреним оружјем са блиског одстојања. Рањене нисмо у могућности са сигурношћу пребројати јер је транспорт вршен великом брзином и са више возила ,али је приближан податак да је било око 15 рањених од чега 4 тешко . Међу рањеним је 8 цивила махом од дејства МБ или су то прострелне ране поткољенице . За разлику од браниоца снаге ТО су нападале неорганизовано , искључиво дуж пута фронтално не користећи шуму која је одмах изнад пута нити прилаз селу од стране ријеке Уна . У току дејстава снаге ТО према изјави мјештана су користиле мјесно становништво за штит у току напада – извлачења што нисмо лично могли видјети и може се узети са резервом. Припадници ТО су се у току претреса кућа понашали вандалски као да им је једини циљ да што вишу покраду . Зробљенике нисмо нашли ни на једној страни што наводи на могућност да са истима решавају по кратком поступку . Мржња коју једни и други припадници јединица испољавају је запањујућа и добрим дјелом је пренешена на локално становништво . Требат ће доста времена и труда организованих снага да се постојећи међунационални антагонизам превлада . Око 12:00 часова до наших положаја из правца Козиброда је са обезбеђењем дошао заповедник извесни Сулиманац који је дошао са три предлога . Прво је обећао да ће из Сиска послати кола за превоз мртваца , па пошто сам ја рекао да ако недођу до 14:00 часова да ћу ја наредити да се исти сахране на мјесном гробљу , обећао је да ће послати камион да преузме тијела и превезе до Козиброда одакле ће он после регулисати њихову идентификацију и сахрану . То сам прихватио и обећао сарадњу . Другоје предложио да је у тампон зону преузмем сва Хрватска села од с. Замлаче до Козиброда јер он и нема ту снага . Обећао сам да ћу да се консултујем са штабом . Ово није долазило у обзир јер ја ионако нисам имао више слободних снага . Треће је предложио да му ја са једним оклопним транспоортером осигурам транспорт смене снага на правцу Козиброд – Хрватска Костајница . Рекао сам му да би то имало смисла уколико би он потпуно напуштао Козиброд , а да овако ја требам да будем његова такси служба . На његово инзистирање сам обећао да ћу питати предпостављену команду тј. ИКМ . Оба ова предлога ИКМ је одбио .
У 12:30 часова је дошао камион МУП-а у пратњи 4 полицајца које су обезбеђивали у нашој зони 6 војника полицајаца . У току утовара посмртних остатака МУП-оваца дошло је до инцидента .
У камион су се била укрцала и 2 припадника МУП-а која су се у току ноћи притајила међу мјештанима . Блокирао сам камион и наредио да се или разоружају или нема изласка никоме од њих . Вођа групе је одмах наредио да се преда оружје и опрема тако да смо заробили један заштитни прслук маскирне боје , једну пушку калашњиков и једну АП домаће производње .

Након што је камион отишао позвао сам председника мјесне заједнице и повишеним тоном му предочио да ја то нећу да трпим , да не прихватам да он за то лично није знао јер је неко у селу знао и да чу са јединицом да напустим село и тампон зону уколико ми се до 13:00 часова не преда сво оружје које је сакривено и сви припадници МУП-а . После дужег оклевања мјештана сам председник је лично донео и предао 1 ловачки карабин , 17 пушака Калашњиков , 7 аутомата Томпсон и већу количину муниције . Део наоружања смо спредали у складиште Черкезовац а део смо доњели у матичну јединицу .
У времену од 15:00 до 16:00 обезбедили смо постављањем стражара несметано одвијање погреба посмртних остатака мештана на месном гробљу . Након издавања задатка командиру чете и извештавања ИКМ путем телефона екипа је напустила Банију и вратила се у 19:00 часова у гарнизон .

Према информацијама са терена снаге ТО немају више муниције те да круже приче да че они напасти складиште Черкезовац и узети шта им треба . Ова информација није проверена и може се узети са опрезом , али је чињеница да су постојеће снаге из наше јединице које се ангажују за спречавање међунационалних сукоба и обезбеђење складишта недовољно . Неопходно је што прије упутити још једну мех. чету или цели мб.

Стање на читавој територији :
с. Матијевићи – налазе се снаге ТО јачине око 80 људи . Први вод са 5 милиционера из станице милиције Двор обезбеђују мост на ријеци Уни , други вод је у селу Матијевићи и ријека Уна узводно до речне аде ,трећи вод је узводно од аде до Ј аворника . Наоружање је из магацина ТО / пушке ПАП и М-48 , аутомати 7,62 ППШ , ПМ 7,9 мм М-53 .
Двор на Уни брани један батаљон од око 150 људи са наоружањем ТО . У састав батаљона улази и станица милиције .
– реон Пирамида : налази се центар за обуку ТО око 700 људи . Ту је и КМ .
– Брезова Глава : логор Мартићеваца око 250 људи .
– Шамарички Брђани : чета добровољаца око 200 људи
. Босанска страна :
Босански Нови -штаб добровољачки одреда који су формирани на иницијативу СДС БиХ , а наводно сад има надстраначко обележје . Добровољачким одредима командују 4 реонска штаба и то :
1. реонски штаб Босански Нови – има један добровољачки батаљон састављен од 3 чете са по 4 вода , бројно стање 750 . Тако је размештен да покрива териториј од Пољарнице до Јабланице . Наоружана само 1/3 људи .
2. реонски штаб Добрљин – има један добровољачки батаљон од 4 чете са укупно 900 људи . Размештен од Пољарнице до Грдановца . Дају само страже и наводно непуцају на Хрватску страну . Ми смо добили другачији дојам , па су чак пуцали и у правцу нашег оклопног транспортера који се ноћу враћао из Хрватске Костајнице .
3 реонски штаб Костајница : за сада има само 2 чете , укупно око 400 људи који су само 1/3 наоружани јер ТО није издала своје наоружање и муницију .
4 . реонски штаб Рудице : има 3 чете са укупно 750 људи . Покрива простор до Босанске Крупе / Сува међа / . Ове јединице имају у свом саставу људе из свих нација али је овај податак опспоравају начелник СУП Двор и командир СМ из Двора тврдећи да су јединице искључиво састављене од Срба “ другима неможеш ни вјеровати “ .

Снаге МУП-а Хрватске су напустиле досадашње локације у сљедећим насељима :
– село Струга гдје их је било наводно 50-70. Ми смо испратили 35. – село Унчани гдје је било 50 МУП- оваца .
– село Дивуша гдје је било 70 припадника МУП-а . Ових дана у Дивушу се истурају мање снаге из Козиброда. У Козиброду наводно има 70 МУП-оваца али када сам питао заповједника колико ће бити камиона за превоз смјене спомиње податак да треба око 7 што би отприлике значили да их тамо има око 90 . У току дана добијен је податак да смјена није напустила Козиброд , а да им се придружила нова смјена пристигла из Суње . У Суњи је наводно концентрисано око 1000 припадника МУП-а и ЗНГ-а.

Предлог : да се похвали оделење војне полиције на челу са командиром вода резервним капетаном Делић Жељком за изванредно залагање на извршавању овог задатка самоиницијативност и дисциплинованост .

ПНШОНП Потпуковник Новица Симић

(Гугл сајтови)

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s