Economist: Самоостварено богатство у Америци – барони пљачкаши и силицијумски султани

Карнеги је био син осиромашеног шкотског ткача, господин Брин син руских имиграната. Она толерише неуспехе: листа барона који су оманули барем једном пре него што су постигли успех укључује: Р. Х. Мејсија, Х. Џ. Хајнца, Хенрија Форда и Стива Џобса. И она охрабрује амбициозност. Марк Твен и Чарлс Дудли Варнер указали су на једну трајну националну особину у делу The Gilded Age (1873): У Америци готово сваки човек има свој сан, свој омиљени план, без обзира да ли себе жели да уздигне друштвено или финансијски. Волт Витман је урадио сличну ствар: он је славио екстремну пословну енергију, и тај готово манијакални апетит за богатством који доминира у Сједињеним Државама. И способност да се створе такви људи омогућила је Америци, поново, да предњачи у односу на остатак Запада. (…) У Америци предузетници не стварају само велика богатства. Они такође остављају дуге сенке.

Стање ствари

(Економист, Лондон, 3. 1. 2015)

economist-lТоком педесет година – од краја Америчког грађанског рата 1865. године и избијања Првог светског рата 1914. – група предузетника предводила је трансформацију Америке из пољопривредног у индустријско друштво, градећи огромне пословне империје и стичући огромно богатство. Године 1848. Џон Џ. Астор, препродавац, био је најбогатији човек у Америци са 20 милиона долара (сада би то било 545 милиона). До времена када су Сједињене Државе ушле у Први светски рат, Џон Д. Рокфелер постао је први милијардер.

View original post 3.335 more words

4 mišljenja na „Economist: Самоостварено богатство у Америци – барони пљачкаши и силицијумски султани

  1. Ако се оријентишемо преко „Економисте“ и „Гардијана“, црно нам се пише.

    Ти су медији махом презрени од људи чију памет ценим. Наравно, многи од њих их и даље читају – зато што имају такво критичко размишљање да могу да из њих извуку нешто корисно, и с презиром одбаце остало.

    Овај текст, колико видим, спада у то остало. Тешко је и почети с корекцијом. Ово је као прелепи целофан а унутар бомбоне, које ће ти на дужи рок скратити живот.

    Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s