Драгослав Павков: Напред у рикверц!

Хрватска није национална држава попут САД, Француске или Немачке, и нема право да све своје грађане назива Хрватима.

navijacica HRVATske

„…имаш да је ПРОСЕЧАН католички сељак био КМЕТСКИ ЗАВИСТАН све до у 19-ти век, док су Срби били претежно насељени на Војној граници као СЛОБОДНИ ЉУДИ, истина са крутом војном обавезом, али били су СВОЈИ на СВОМЕ!? И наравно да ће КМЕТСКИ НЕСЛОБОДНА католичка сиротиња да МРЗИ српску СЛОБОДНУ сиротињу!?“

Ово је више за панађур у Петловцу и дебату испред задруге него за озбиљну дебату јер:
1. Хрватски кмет је био кмет пошто је тако, обрађујући туђу земљу, много лакше и лагодније живео него што би живео потуцајући се по европским ратиштима попут Срба Крајишника. Кад плати аренду „госпону“, порез цару и краљу, увек му остане за „крух и пијачу“, а ако га због лоших хигијенских навика не покоси нека епидемија, имао је велике шансе да сконча у кревету окружен обитељи. За разлику од Крајишника који су гинули по разним бестрагијама а вест о смрти путовала је годинама. Како су се за то време сналазиле породице у којима су земљу обрађивали сакати старци и нејаки дечаци – лако је замислити.
2. Оно што се теби из данашње перспективе чини нечим племенитим и витешким, обичан је најамнички однос из кога су корист извлачили којекакви Исаковичи и Боројевићи фон Бојна, док су Дане, Мане, Ђуро и Војо војевали за швапске бабе здравље, молећи се да је код куће све у реду, да су мушка деца жива и здрава како би могла да преузму бригу о нејачи након што њих саме однесе ђаво.
3. За Србина Крајишника није била потребна никаква посебна памет, храброст нити стручност, довољна је била припадност одређеном племену, мада је положај у јединици зависио и од препоруке старешине. Хоћу да кажем – у замену за статус друкчији од кметског, Крајишници су проливали хектолитре крви, УВЕК ЗА ШВАПСКУ КРУНУ, НИКАД ЗА СРПСТВО. То је довело до тога да њихови потомци према држави као појму, нажалост и према српским државама, имају веома амбивалентан однос. Аустрија јесте била држава али није била њихова; давала им је оно што је морала да би јој били верни, они су њој давали колико су били обавезни, гледајући да дају што мање а добију што више. Као у свакој трговини уосталом…
Хрватска такође никад није била њихова држава, осим у време СФРЈ када је била дефинисана као „држава хрватског и српског народа“. У држави какву су сањали Старчевић и Франк предвиђено је било место само за Хрвате и госте који су тој држави потребни. Србима је остављена могућност да постану Хрвати или да се одселе. Такав однос Хрвата према својим „сусједима“ Србима изазвао је два геноцида у прошлом веку.

Дакле, не ради се ту о некаквој „зависти“ јер смо ми шатро јако принципијелни људи и велики Хришћани (док су они јеретици), већ они једноставно не схватају зашто би у СВОЈОЈ држави, једној од својих држава, трпели страно тело, неку врсту тумора (да, они нас гледају баш као што би нормалан човек гледао на тумор). Крајишки Срби су се против таквог односа Хрвата вековима борили разним средствима, на крају је испало неуспешно, по мом личном и лаичком мишљењу – пре свега јер су Хрвате покушали да туку њиховим оружјем. РСК како су је видели Горан Хаџић, Милан Бабић, Миле Паспаљ и слични „идеолози“ требало је да буде хрватски мајмун у зрцалу: Како се Хрватска понаша према Србима, тако ће се Крајина понашати према Хрватима. Како је Хрвата много више, како су њихову државу водили некакви академици и ПиАр чаробњаци а нашу зубари и камионџије – резултат је ово што видимо. Уместо да смо понудили „нешто сасвим другачије“ – ми смо се ухватили на њихову бућку и испали сомови.
4. Хрватска међутим није национална држава попут САД, Француске или Немачке, и нема право да све своје грађане назива Хрватима. Првенствено јер о хрватској националној држави никада није постигнут консензус свих или барем знатне већине становника, и друго – јер ни та држава, ни њени органи нити већина грађана нису спремни да се држе принципа који владају у цивилизованом свету. А то им се може првенствено због тога што
5. Хрвати, они „прави“, имају две државе: Републику Хрватску и Ватикан, а редослед је сасвим случајан. Ако изда РХ – флеке ће вадити Света Столица. Сетимо се НДХ, Степинца, „пацовских канала“, „крижара“ итд.
6. За разлику од њих, Срби за сада немају ни једну СВОЈУ државу, а да ли ће је икада имати и каква ће она бити – сумњам да ћу доживети јер некако увек долазим до закључка да смо један примитиван и неозбиљан народ који више воли да се свађа него леба да се наједе. То нам се крваво свети већ 100тинак година а ми упорно окрећемо леђа проблемима и у рикверц журимо према провалији. Наздравље!

Jedno mišljenje na „Драгослав Павков: Напред у рикверц!

 1. ево зашто ни ми ни рвати немамо националне државе (са једног шиптарског форума: „agron
  Tirana, Albania
  #20 May 31, 2009
  .
  We are working brother, all albanians are working for their ideals, not like Servs. Servs dream too much but they will get up soon and we will be there :)…Viva Ethnic Albania!

  KrenarShqiptar wrote:
  nice. Kosova eshte gay albania! Rrofte Shqiperia
  hahahah a Serv trying to make us against our brothers, ahahahahah!!! First of all Servian bitch we are not slavic people to kill our brothers only for religion( like you killed bosnians and croats0, we are not like you to hate our brothers( from Kosovo, epiri, FYROM montenegro, and cet), anyway you have the right to dream and we( as Albanians) have the obligation to work united for our fufure. Today the „NATIONAL AUTOSTRAD“ has been finished and tomorrow more tunnels and Autostrades will be constructed. Kosovo is Albania, like West FYROM is and like Epiri is. Serbs have no right on Kosovo.

  Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s