ава Гарднер (МрБранимир) ГУРУШКИЊОМ ПРОТИВ ОТМИЧАРА

Александар Вучић синоћ изјави „Србија мора да буде уједињена… ови избори ће бити референдум … „

 Чак и  Весна Пешић упозорава „Вучић se nameračio da plebiscitom dokrajči parlamentarnu demokratiju u Srbiji.“

Гурушкиња ДОСпозиције Весна Пешић  заједнички непостојећи идеолошки именитељ поново види у оном против чега је била тијеком белих листића: „Treba motivisati građane da shvate situaciju i izađu na birališta kako bi glasali protiv …

fokus

Kad je (Hitler) govorio o strategiji, tvrdio je da u ovom trenutku u jugoistočnoj Europi postoje ‘dreckstaaten’ ili gov….ke državice (misleći pritom na Mađarsku, NDH, itd.), ali će se taj sastav nakon rata po nemačkoj pobedi, temeljito preurediti“.

ДОСпозициона јавност је опседнута лудачком идејом да се сви архигубитници (ДС, СДС, ЛДП .. . па и Нова) уједине. ДОСпозициони медији кукају због најновијег неуспеха овог самоубилачког подухвата.

Гурушкиња ДОСпозиције Весна Пешић  заједнички непостојећи идеолошки именитељ поново види у оном против чега је била тијеком белих листића: „Treba motivisati građane da shvate situaciju i izađu na birališta kako bi glasali protiv autoritarnog režima Aleksandra. „

Ако Борис, Чеда, хаџи Пешићева и Чомићка нешто кажу, јамачно се ваља залагат за нешто „сасвим супротно“.

И Александар Вучић синоћ изјави „Србија мора да буде уједињена… ови избори ће бити референдум … [i] Чак и  Весна Пешић упозорава „Вучић se nameračio da plebiscitom dokrajči parlamentarnu demokratiju u Srbiji.“

А Владимир Ђукановић на питање Пановића у емисији Прес и ја на РТВ: За кога гласамо ако гласамо за СНС? Да ли за Брисел, Москви, лево, десно? Одговори поштено:

–           „За све. U Србији располућеној по многим питањима ви морате да окупите све ако хоћете да победите. СНС је с тог аспекта један покрет јер немате идеолошки јасну матрицу јер је у Србији немогуће победити ако сте орјентисани  искључиво ка једној страни.“

Ако и Вучић и Ђукановић неМило исто кажу, јамачно се ваља залагат за нешто „сасвим супротно“.

Паметном доста.

А само се паметнима и обраћам. Јер, понављам, није смисао моје агитације за излазак на ове изборе пропаганда да би неко конкретан (који нема идеолошки јасну матрицу) победио, већ да што више различитих „орјентисаних  искључиво ка једној страни“  на заједничком таласу пробуђеног активизма грађана уђе у парламент. А да они који немају идеолошки јасну матрицу прођу што лошије. А бојкотом избора би прошли боље из разлога супротног оном који ћу управо образложити:

Обе муве говнаре се убијају истим ударцем – изласком досадашњих апстинената на изборе (и наравно не-гласањем за бројне листе мува говнара).  ДОСпозиција се подизањем цензуса дефинитивно шаље на пут трасиран белим листићима на прошлим изборима – у „ропотарницу историје“, а референдум за моћне господар Вучиће,  „plebiscit … “  који би да „.. dokrajči parlamentarnu demokratiju“ не успева.

А сад мало гледе друге мантре „doktrina TINA „There is no alternative“… u inauguracijskim godinama neoliberalnog kapitalizma lapidarno formulirala Margaret Thatcher

Александар Вучић синоћ такође  изјави „… да ће ови избори бити референдум – хоће ли Србија 2020. да буде модерна европска земља, или ће да се врати у прошлост, унутрашње сукобе и лошије односе у региону…“

Тек кад се поредак који се везује за злу вештицу планетарно сасвим урушио, паметњаковићима је дошло из тачке Д у тачку  Г. Али само да констатују.

Глупанима још није ни то, а такви код нас и даље доминирају „струком“. Ено Борис др Беговић и ових дана пише о слободном тржишту, још није приметио да то не постоји бар 30 година, а да данас чак нема ни елементарне слободе кретања. Пицин парк препун азиланата му није успут.

Кад господар Вучић пита „хоће ли Србија 2020. да буде модерна европска земља, или ће да се врати у прошлост„, изгледа да пати од истог синдрома неинформисаности о догађајима протеклих 40 година ере зле Меги као његов економски гуру Беговић. Данашња модерна европска земља привлачна је неретардираним гласачима онолико колико данас постоји ондашње (из предМеги периода) слободно тржиште.

Данас постоје две врсте модерних европских земаља – оне центра (где су нпр. вакцинације ствар личног избора грађана) и оне периферије (где су вакцинације обавезне по цену одузимања деце од родитеља).

У земљама центра ЕУ постоји „реални сектор“ и ствара се нека нова вредност.

Наравно не  сасвим тржишном фер утакмицом о којој сновиди Беговић, јер би их азиски тигрови и Индија разбили са својим технолошки развијенијим и јефтинијим производима, већ углавном економским протекционизмом невиђеним од доба Совјестког савеза. Данас претежно државним пренормирањем – „сертификацијама“, којима се конкурентски, технолошки напредан или напросто здрав прехрамбени или лековити производ једноставно забрани. Попут аутомобила на  компресовани ваздух изумитеља Италијана, који серијски производи бар једна фабрика  у Индији (Тата) за 3 500 евра[ii]. И треба га забранити кад не загађује ваздух! Или лековитог биља – несертификованог.

Пошто се нова вредност ипак ствара, држава може већим делом да се намирује на класичан „либералан“ начин – од пореза. Наравно и тамо су од (далеко мање прогресивних него у САД) пореза на приход изузети најбогатији, који могу да плате формална измештања у пореске рајеве попут Новака Ђоковића.

Па су тамо акцизе и ПеДе Ве-и мали.  У преводу цене јефтиније него код сиротиње на истоку. А „деловањем тржишта“ ни „Сникерс“ истог паковања од истог произвођача ког на истоку платите више –наравно је неквалитетнији од оног јефтинијег.  Па то су вам економски закони. (“ Potrošači se već duže žale da je proizvod iste marke kupljen u zemljama tzv. Zapadne Evrope boljeg ukusa i boljeg kvaliteta nego u domaćim trgovinama… odstupanja su velika. Istraživanje sprovedeno u Češkoj tako je pokazalo kako je od svih uzetih uzoraka prehrambenih proizvoda njih čak 35 odsto bilo drugačije, goreg kvaliteta nego u zemljama starim članicama EU. Posebno iznenađuje što su manje kvalitetni proizvodi u većini slučajeva u Češkoj bili skuplji nego originalni proizvod u razvijenoj zemlji. [iii])

А плате још увек неупоредиве и све неупоредивије са платама периферије ЕУ упркос константном паду и на западу. Па се „тржишно“ у „центар“ улива радна снага квалификована школовањем на грбачу пореских обвезника земаља из којих се излива. Овај трошак развијенима не пада на памет да плате, а Борису др Беговићу да  то схвати. Плаћен је да не схвати.

У државама периферије ЕУ  је „сасвим супротно“. Најбољи се исељавају заједно са свим на запад баченим новцима на њихово школовање.

Деиндустријализација „приватизацијом“ комунистичких фабрика (ко је реко Борис др Беговић? ) и великих пољопривредних комбината  је извршена, од 2002 дo 2012 уништено је 150.000 породичних газдинстава у Србији, „вишка вредности“ нема. Па је у Србији “ … sistem u kojem samo 400 hiljada zaposlenih radi u realnom sektoru, stvarajući novu vrednost, pa se zapravo od njihove zarade finasiraju država i svi ostali. Zato naš dug svake godine raste za oko milijardu evra više nego prethodne. Pa je tako 2014. bio povećan za 6 milijardi, 2015. za 7, a 2016. će biti uvećan za 8 milijardi.“

Мањак вишка вредности надокнађује се харачима свом становништву – напумпаним рачунима за комуналне услуге, акцизама и ПеДеВеима и сл. ПДВ за храну је у западним земљама око 5%, а у Хрватској 25%. Зашто је гориво код нас најскупље? Код нас  је акциза на један литар дизела 54 динара и то без ПДВ-а од 20%.- На један литар еуродизела држава узима више од 155% (!) За намете. (Литар евродизела компанијске цене је 50 дин. Док је пуна цена 127,92 дин. А то је тако јер држава узима 77,92 дин. По литру тј. Више од 155% (наспрам компанијске цене) … (Пут Лесковац – Нови Сад – Лесковац је 750 км. Просечна потрошња је 7 л / 100 км па треба помножити са 750 км и добијемо да је потребно 52,5 л еводизела. Овај пут кошта 52,5 л * 127,92 дин. = 6715,80 дин. а од тога држава узима 4090,80 дин. тј. 52,5 * 77,92 дин. (док компанија добија само 2.625 дин. = 52,5 * 50 дин.)

Ове две последице „решавају се“ и укидањем „трошкова“ за преостале институције здравства (у чијим многобројним здањима ускоро  ускоро неће бити лекара и сестара, како старих  исељених у Немачку и Норвешку, тако и нових јер их неће бити укине ли се бесплатно школовање), образовања, науке и сл.  Итд., итд…

Који статус  модерне европске државе Вучић обећава до 2020. грађанима на „референдуму“?

Румуније ем Бугарске – па да похрлимо на глсање?

Или Немачке –  па да зовемо др. Ђукић Дејановић, директорицу Лазе?

Но, да се манем и ја констатовања. Ваља нам се договорити о алтернативама којих „нема“ под хитно.

Ја као надрндани старац увек сам за оно што се проверено већ показало. И што је блиско нама.

Кина, Бразил,  Јужна Африка, Норвешка, Венецуела, Уругвај, Русија … хахаха ајд још коју глупост.

Орбнаорсаг, Лепенија, Белорусија? То препуштам Ненаду Поповићу.

А што не би, сачувај ме Боже, систем из прошлости (отуда наслов) и пример две скоро па суседне земље још“заосталијег “ и „циганскијег“ народа, које су имале најбржи деценијски економски  скок у целој Европи 20. Века. Уз Кину и у свету. Систем који је насилно ем преварно  Беговићевским „деловањем тржишта“ уништен, а државе након тога доведене на ивицу грађанског рата.

О том – потом.

————–

[i] http://www.politika.rs/scc/clanak/350284/Izbori-24-aprila

[ii] http://leschroniquesderorschach.blogspot.rs/2012/08/lancement-de-la-minicat-une-voiture-air.html

[iii] http://www.novosti.rs/vesti/planeta.300.html:589992-DOKAZANA-PREVARA-Hrana-za-Istok-gora-nego-u-EU

5 mišljenja na „ава Гарднер (МрБранимир) ГУРУШКИЊОМ ПРОТИВ ОТМИЧАРА

 1. ujedinjeni u obrazu i patriJOtizmu:

  АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ: НЕ ПАДА МИ НАПAМЕТ САРАДЊА СА ДЕСНИЧАРСКИМ СТРАНКАМА КОЈЕ НЕЋЕ У НАТО
  http://www.srbijadanas.net/aleksandar-vucic-ne-pada-mi-napmet-saradnja-sa-desnicarskim-strankama-koje-nece-u-nato/

  Nenad Popović u koaliciji sa SNS
  http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/politika/aktuelno.289.html:593660-Nenad-Popovic-u-koaliciji-sa-SNS

  Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s