Весна Пешић: Опсадно стање

издао је строго наређење да СНС мора да добије место број 1 на изборним листама у свим општинама Србије, за скупштину Покрајине и Републике, а он лично да води све листе на свим тим нивоима као лични противник свих осталих. народ је глуп и не уме да чита листе, па да се не збуни најлакше му је рећи – свуда заокружи број 1

Ето, ДС-ов Врачар се није прославио, обрукао се, јер није подигао споменик Пекићу, али су то учинили Вучић и СНС.

Лажна модерна и прозападна политика, уз тајно унутрашње пљачкање земље и уцењивање Запада да ова власт може и много горе, па и да изабере ону другу страну

испалому

Александар Вучић је брутализовао јавну комуникацију до те мере да нико не може да му „одговори“, јер напросто ретко ко себи може да дозволи такво непристојно понашање. Не зато што неко неће и прави се фини, него зато што за такав језик мораш „по природи“ да будеш бруталан и да имаш искварен мозак. Вучић се грађанима и службеницима обраћа именом, надимком и на „ти“, Борислава Пекића зове Бора, а између осталих неподопштина одаламио је Александру Карађорђевићу: „прво ти плати струју коју си дужан Србији, па онда тужи кога хоћеш“. Није да Карађорђевића треба посебно третирати, јер он је обичан грађанин, али ово тикање звучи барапски. Истом приликом каже да министрима неће повећавати плате, па на питање новинара да ли се о томе припрема закон (као да Влада није у техничком капацитету и парламент распуштен) – на тај лепо набачени волеј каже да ће плате повећати просветним и здравственим радницима. На оваквом обрту би му и Трамп позавидео.
Да би нас дотукао, издао је строго наређење да СНС мора да добије место број 1 на изборним листама у свим општинама Србије, за скупштину Покрајине и Републике, а он лично да води све листе на свим тим нивоима као лични противник свих осталих. И то не сме да омане. Зато су у Инђији његови људи закључали просторију у којој се предају листе изборној комисији, како представници ДС-а не би ушли и први предали своју листу. Исто се догодило у Књажевцу, а у Крагујевцу је Вучић распустио градски одбор када се испоставило да је ДС први предао листу. Ово је већ чиста механика: народ је глуп и не уме да чита листе, па да се не збуни најлакше му је рећи – свуда заокружи број 1.
Овакве шустерске финте су већ виђене, али оно што карактерише ове изборе је стратешки план да се униште она мала и преостала утврђења која називамо грађанским. Зато се на највећем удару нашла београдска општина Врачар, на којој је Демократска странка непобедиво држала власт од почетка вишестраначких избора, пуних 25 година. На томе да Врачар мора пасти, ради се већ месецима. Кренуло се са уобичајеним понудама које су ишле од врата до врата – да се поправљају зграде, да дежурају лекари и бесплатно дају савете, да есенесовци зивкају телефоном и зврчка на вратима, да отварају своје велелепне страначке просторије са замраченим стаклима, да шаљу људе да опкољавају трибине Демократске странке, да нападају активисте који лепе плакате, а онда је кренуло шушкање да је дошло до насељавања ове општине новим становницима, новим пријавама боравка и уписивањем у бирачки списак. Врачарци су под притиском јачали свој врачарски идентитет, свесни шта им се спрема. Главни ударац ка коначној победи лумпенске дружине требало је да нанесе откривање споменика Бориславу Пекићу на Цветном тргу. Прилика је намештена тако да Вучић држи слово и да Пекићева супруга која је од 1993. водила Фонд „Борислав Пекић“ пређе на другу страну – у Фондацију „Борислав Пекић“ која је основана 9. октобра 2015. Ето, ДС-ов Врачар се није прославио, обрукао се, јер није подигао споменик Пекићу (мада јесте много учинио за његову славу и сећање на њега), али су то учинили Вучић и СНС. Госпођа Пекић је заокружила Вучићеву идеју рекавши да је „то заслужени шамар Демократској странци“. О овоме како је Фонд постао Фондација и које игре су се ту играле, детаљно можете прочитати у сјајном тексту Срђана Тешина у Културном додатку Политике.
Како треба разумети смисао освајања Грађански тврђаве Врачар (вероватно није једина), али и свако друго насилно, шмирантско и неваспитано понашање Александра Вучића које се не може назвати именом политика? Налетела сам на један цитат (на сајту Двоглед) за који ми се чини да објашњава шта се данас дешава у Србији. Изречана је 1999. године у дијалогу Зорана Ђинђића и Славоја Жижека. То што су рекли чини ми се готово профетски – толико су добро предвидели шта ће нам се догодити:
Славој Жижек: Заборавили сте један други могући сценарио. Након рушења Милошевића могла би наступити и „русификација“ Србије. Под тиме мислим да би могао доћи на власт режим који према вани изгледа модерно и западњачки, али потајно изнутра пљачка земљу и уцјењује Запад на исти начин као што то чини Јељцин: ако нас не подржите, овде ће се све урушити. Такав режим се уопште не би морао претварати да има неку визију, него би могао да преживљавају тако да плански јача нихилизам код људи. То је урадио на пример генерал Јарузелски у Пољској: након што је 1981. прогласио ратно стање, земља је била преплављена дрогама и порнографијом. Не мислите ли да та опасност постоји и за Србију, господине Ђинђић?
Зоран Ђинђић: Ако не дође до радикалног оздрављења политичке културе, онда је то заиста највероватнија последица – колаборација између делова Милошевићевог апарата и делова опозиције, дакле дисконтинуитет политичког персонала уз истовремени континуитет политике.

До оздрављења политичке културе није дошло. Десило се супротно. Стрмоглавио се и онај минимум политичке културе, па се у Србији до детаља десило оно што је Жижек прецизно описао. А Ђинђић је такву могућност потврдио, док се ових дана потврдио и велики повратак и громогласна рехабилитација Милошевићеве политике, само са другим персоналом. Лажна модерна и прозападна политика, уз тајно унутрашње пљачкање земље и уцењивање Запада да ова власт може и много горе, па и да изабере ону другу страну … Ту спада и поменуто планско ширење нихилизма да се овде више ништа не може урадити. Симболично би то требало да се запечати падом Врачара. Шта би до темеља уздрмало и обесхрабрило грађанску и пристојну Србију. Живот треба да буде бесмислен и дугорочно непромењив. Свуда ће бити лумпенско блато, а појединцима остаје да се повуку у себе и живе на својим усамљеним острвцима.
Једини начин на који бисмо могли да осујетимо овај паклени план је да одговоримо одлучним и безусловним НЕ.
(Пешчаник, 2016/03/14.)

2 mišljenja na „Весна Пешић: Опсадно стање

  1. „оно што карактерише ове изборе је стратешки план да се униште она мала и преостала утврђења која називамо грађанским. Зато се на највећем удару нашла београдска општина Врачар,“
    majstore kesa

    Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s