Ана Стевановић: Пристојан свет не гласа за СНС

политички послушници се награђују постављањем на руководећа места, а именује их Влада, односно Александар Вучић.

Ми се преиспитујемо јер смо пристојни, јер смо одрасли у ставу да треба да радимо оно што волимо, у чему смо се годинама доказивали, за шта смо се школовали

зато његова власт никад неће имати подршку пристојних људи, образованих, умних и најстручнијих у овој земљи јер су такви људи веома свесни дубоког несагласја између његових речи и конкретних дела

sramota

Имам ту срећу да сарађујем с бројним културним, пристојним и образованим људима које красе изузетни професионални и лични квалитети. Иако су њихове професије различите, као и њихови начини живота и донекле размишљања, кад се као тема помену политичка ситуација и предстојећи избори, сви су у потпуности сагласни у једном – не пада им на памет да гласају за Вучића.

Огорченост пристојног света, целокупне мислеће и интелектуалне јавности је кулминирала када је прошлог месеца за вршиоца дужности ЕПС постављен Милорад Грчић, који је донедавно био директор Рударског басена “Колубара“.  Долазак СНС на власт омогућио је и Грчићу незадрживо уздизање на политичку сцену, а буру у медијима и јавности изазвала је његова биографија. Тачније, познато је да је он био власник кафића и печењаре утопистичког назива “Фантазија“, стекавши тиме препознатљивост у Обреновцу и околини. Поменуте ставке тичу се његовог професионалног искуства.
Имајући у виду величину и важност компаније као што је ЕПС, нема никакве дилеме да се јавност МОРА упознати с Грчићевом детаљном биографијом и подацима о његовом образовању.

Међутим, ми знамо шта би и како би морало бити, али смо веома свесни досадашње праксе – политички послушници се награђују постављањем на руководећа места у овим предузећима, а именује их Влада, односно Александар Вучић.

Mислећем и освешћеном човеку већ је на први помен потпуно јасно о чему се ради – необразован, нестручан и послушнички кадар се поставља, без икаквог конкурса на коме би победио најстручнији, најбољи и најадекватнији, како би даље уништавао и урушавао предузећа од  кључног значаја за земљу. Ово је нажалост, пракса не само СНСа, иако су они ову несрећну и погубну праксу довели до савршенства, већ су се тиме бавиле и претходне власти и тиме у потпуности урушили стотине предузећа.

С једном разликом – нестручност и необразованост од 2012. године толико упадају у очи, да то изазива само гнев, бес, неверицу и неописиво разочарање пристојног света. Ко су ти пристојни људи? То су културни, школовани и поштени људи, који су расли и бивали васпитавани у духу да је образовање важно, да живети смислено значи живети поштено и морално. То су људи који су веровали, а и даље верују да нема другачијег деловања него етички, искрено и по савести.

То смо смо ми који се свакодневно питамо да ли смо дорасли задацима који се пред нас постављају јер осећамо одговорност, пре свега за себе, своје поступке, своје ближње, али и друштво и државу у којој живимо. Ми се преиспитујемо јер смо пристојни, јер смо одрасли у ставу да треба да радимо оно што волимо, у чему смо се годинама доказивали, за шта смо се школовали. И да све време имамо свест о ономе што радимо и одговорност, пре свега пред собом, као и пред другима који су нам то поверење указали.

Управо овде долазимо до одговора зашто такви људи, мислећи, културни и пристојан свет не поштују Вучића, ни у лудилу не помишљају да икада гласају за њега и отворено се гнушају свих његових поступака, реторике, начина комуникације и веома добро памте његову политичку прошлост.

Својим поступцима попут постављања нестручних и нешколованих кадрова не само на руководећа места, већ на свако место  где је то било могуће, укључујући и хиљаде непотребних и измишљених радних места, он директно исмева образовање, моралне ставове и професионална достигнућа свих нас који смо васпитавани и одрасли у уверењу да не можемо у животу ништа радити исправно, уколико не радимо – поштено.

Исмева све нас који смо се школовали, године посветили напорном учењу, стицању знања. Понижава наша професионална достигнућа тиме што оваквим постављањима, налик Грчићевом, исмева нашу стручност и школовање које је он и његова власт у потпуности обесмислила, терајући нас да се питамо  да ли смо испали наивни јер смо веровали у важност образовања и стицања релевантних искуства.

Због овог његова власт никад неће имати подршку пристојних људи, образованих, умних и најстручнијих у овој земљи јер су такви људи веома свесни дубоког несагласја између његових речи и конкретних дела којима вређа и поништава све наше вредности и моралне ставове. Управо због тога, јаз између пристојног света и Вучића остаје непремостив.

Ми се боримо за сасвим другачију земљу у којој се радо и лепо живи, у којој најстручнији и најбољи имају могућност да својим знањима и искуствима донесу добро овом друштву и земљи, а не да пуне своје џепове и задовољавају своје сујете.

Подсетимо се да дужност пристојних и мислећих људи није само пасивно критиковање негативних појава, већ активно и бескомпромисно учешће у успостављању друштва и система који подстичу образовање, поштен рад, стручност и стицање искуства, као беспоговорно морално поступање. Глас пристојног света ће пресудити ове изборе јер уместо нас нико други не може да створи друштво о коме сањамо, за које смо васпитавани и које, након свих дугих изгубљених година, заслужујемо.

(Званична страница „Доста је било – Саша Радуловић“)

7 mišljenja na „Ана Стевановић: Пристојан свет не гласа за СНС

 1. Теза да постоје „пристојни људи, образовани, умни и најстручнији у овој земљи“, као посебна група, каста, шта ли је отужно бесмислена. Волиео бих, да видим списак бар скраћени тих „пристојних…….људи). Па човек, са чијег је блога скинут текст, је један од оних, који су сарађивали са нападнутим ликом. Питам се, како ауторка текста мисли, да ће се ова сласт променити, ако уводи поделу на пристојне, образоване, умне и стручне људе и неке друге ОСТАЛЕ. Ваљда би ти УМНИ људи, морали, да ЗНАЈУ и да су способни, да привуку и ОСТАЛЕ? А како да привуку, ако је теза ми ПРИСТОЈНИ и тако то, а ви ОСТАЛИ сте непристојни, необразовани, неумни и нестручни?

  Sviđa mi se

  • Теза да постоје „пристојни људи, образовани, умни и најстручнији у овој земљи“, као посебна група, каста,
   не постоји у тексту, то је ваша надоградња…
   а постоје „пристојни људи, образовани, умни и најстручнији у овој земљи“ .. и то у далеко веће броју него што је перцепцја јавности
   јер да не постоје – једно контра питање
   како мислите да би функиционисали велики системи који су данас овако идиотски вођени од стране политички подобних, а ипак функционишу (грејете се, имате струју, раде болнице и школе, вози ГСП..) ?

   такође стоји и чињеница да неко гласа за те ликове … дакле постоје и ти непристојни, који су нам свима итекакви непријатељи, па би било много боље да им не повлађујете тако демагошки него да их назоветзе стоком што и јесу – пучина стока грдна.

   Sviđa mi se

   • и наравно да изађезте и гласате за пристојне уместо што бојкотом повећавате удео стоке у бирачком телу

    Sviđa mi se

   • Где Ви спадате са таквим речником? Са седамдест година, сигурно је да знам, како функционише држава, велики систем и све остало. Ипак ти системи не функционишу САМО на пристојним и ….. људима, попут Вас. Има тамо онолико народа, по Вашем СТОКЕ, који одрађују и обезбеђују, да системи функционишу.
    Ако овај цитат „Због овог његова власт никад неће имати подршку пристојних људи, образованих, умних и најстручнијих у овој земљи јер су такви људи веома свесни дубоког несагласја између његових речи и конкретних дела којима вређа и поништава све наше вредности и моралне ставове. Управо због тога, јаз између пристојног света и Вучића остаје непремостив.“ стоји у тексту, како би Ви дефинисали те људе? Ја нисам знао, па написах група, каста. Дефинишите Ви, како год Вам одговара.

    Sviđa mi se

 2. Када неки лик нема шта да каже, он каже ХА, ХА , ХА. И још је у редакцији? Морам и ја да кажем ха, ха , ха.

  Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s