Владимир Милутиновић: Ко заиста „равна терен“?

Зар неолиберализам није заравњен терен на коме нико не добија субвенције?

Сада се сматра позитивним те исте, сада незапослене, раднике задужити за милионе евра који одлазе приватном инвеститору који ће их запослити да раде за минималац

укидање субвенција и равнање терена може ослободити много средстава за социјалну политику, универзалну здравствену заштиту, пензије итд. Па, ок, онда ово противљење субвенцијама сигурно није неолиберализам

alan harper

Одавно се нисмо бавили неолиберализмом, па ћемо се опет вратити овом појму који се спорадично појављује и у овој кампањи. Демократска странка га је поменула на једном митингу, „неолиберално“ је друга реч у програму Левице Србије „Србија после Вучића“, међутим, пошто нам цела кампања намерно (чија ли је то намера?) нема тему, ни неолиберализам се није издвојио као тема .

А доста ствари се врти око њега. Само последњих дана, чини ми се да се Вучић похвалио са више од 50 милиона евра које ће добити инвеститори у Обреновцу и Владичином Хану као субвенцију за радна места. Нама је нормално да ауторитарни лидер узима из заједничке касе и после ручка са страним партнером овоме поклони десетине милиона евра које нема, него ће се у наше име још и задужити, можда код исте банке која је кредитирала и страног партнера!?

Овај процес је друга фаза неолибералне транзиције која наступа после прве у којој су постојеће фабрике приватизоване јефтино и на брзину, да би затим биле затворене или да би отпустиле већину радника. Сада се сматра позитивним те исте, сада незапослене, раднике задужити за милионе евра који одлазе приватном инвеститору који ће их запослити да раде за минималац.

Ове субвенције су у делу јавности већ на лошем гласу, али многи не виде везу неолиберализма са овом праксом. Зар неолиберализам није заравњен терен на коме нико не добија субвенције? Па, може бити и то, али ништа не смета да се неолиберализмом зове и овај начин преливања јавних средстава у приватне руке. Јер, обратите пажњу: овде нису субвенционисани радници, већ је субвенционисан приватник који не би да плаћа раднике, па их плаћамо сви ми из буџета. Понекад су ове субвенције исплаћене, а да радници нису ни запослени. Ове субвенције мога давати и дају и људи који су иначе експлицитни идеолошки неолиберали, али ово преливање правдају борбом против незапослености, улагањем у неразвијена подручја итд,
Свака лака пара из јавних средстава је добра.

Покрет „Доста је било“ се најгласније супротставља овој политици која је некад била заштитни знак Г17 плус (да: то је странка која је постојала до пре 2 године), а сад је одлика нове владе која управо тражи други четворогодишњи мандат. По ДЈБ, укидање субвенција и равнање терена може ослободити много средстава за социјалну политику, универзалну здравствену заштиту, пензије итд. Па, ок, онда ово противљење субвенцијама сигурно није неолиберализам?

Нажалост, јесте. У ДЈБ се противе субвенцијама (једнако страним инвеститорима и домаћим јавним предузећима), али немају ништа против широке приватизације, сматрају да је приватни власник у просеку увек бољи, једнако цитирају Ејн Ренд, Фридмана и Маргарет Тачер, хвале неједнакости и једнако не примећују да је привредни терен по природи незаравњен, односно, да у његовом средишту стоји брдо структурних монопола и јавних буџета. Неолиберали се, по правилу, праве да приватизација некако заравнава ово брдо, али то није тачно, монополиста је монополиста било да је државни било да је приватни, а јавна добра ће увек постојати, једнако као и јавни буџети.

Парадоксално, једино Левица је овде за прави заравњен терен. Њено решење је једноставно: брдо структурних монопола треба да буде у јавном власништву, транспарентно и заштићено, а приватна иницијатива треба да се бори на заиста заравњеном терену на коме нема монопола.

Мени се чини да је ово тема о којој се одлучује и на овим изборима, а ако јој се не посветимо сада, она ће нас сачекати у скорој будућности.

Не морамо чекати да Корбин буде премијер Британије, а Сендерс председник САД, да бисмо у Србији имали левицу.

(Двоглед)

2 mišljenja na „Владимир Милутиновић: Ко заиста „равна терен“?

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s