Мр. Бранимир: ТРИЈУМФ НАЦИЈА

разлог зашто га (фуЗбал) жене не схватају је систем, поредак и вредности  који надвладавају емоције, страсти и тренутне инспирације, доминантне у осталим спортовима.

Начин на који поједини народ игра фуЗбал, слика је историје дугог трајања.

vels493982020160704101401

Честитам сам себи, успео сам да пропустим СВЕ утакмице јевропског првенства у балуну. А изгледа да је било једно од најзанимљивијих до сада. Што ме квалификује за најмериторнијег за аналитику истог.

Као прво – балун је специфичан спорт по томе што га, не случајно, жене једноставно не могу да схвате. На оваквом закључку позавидео би ми и сам ДрТ мизогиниhttps://prevrat.com/2016/07/03/%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%BD-%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%9B-%D1%81%D0%BE%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%B0%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%98%D0%B0-%D0%BC%D0%B0/

У свим осталим спортовима погодак се постиже или маши у сваком нападу, једино у балуну се разрађује СИСТЕМ. Стрпљиво. А резултати углавном изостају. До одсудног гола. „Најдијаметралнија“ супротност му је кошарка, најпичкастији спорт, па није чудо да је јака у матријархалним срединама,  што би реко ДрТ. Срединама где се присилно или иделошки одраста без очева – америчкикм црначким гетоима и постратовском Илирику и Совјетском савезу нпр. Или где је култ Тере материс дубоко утемељен, свим  разарањима Аргонаута –  Зевсоваца и Јупитеријанаца упркос, као у Италији и Грчкој нпр. А међ Германима уопште не.

Ко што натукнух, разлог зашто га (фуЗбал) жене не схватају је систем, поредак и вредности  који надвладавају емоције, страсти и тренутне инспирације, доминантне у осталим спортовима. Сем ватерпола, најмушкијег од свих спортова, јединог уз балун у ком доминира систем над емоцијама, али он није тема. (а најмушкији је из баналног разлога – резервисан је само за хетеросекуално орјентисане мушкарце – замислите хомосексуалца сконцентрисаног на утакмицу док је  у непрекидном додиру са голим мушкарцем). Укратко, оно што се у процесу одрастања добија од очева. У Илирику хронично недостајућих, што је најсажетији опис разлога наше неуспешности у фуЗбалу. Материнске љубави и страсти нам „не хвали“.

                Начин на који поједини народ игра фуЗбал, слика је историје дугог трајања. О ТОМЕ је овај ураДак.

Нажалост ова круцијална особина балуна престаје да важи у клупским такмичењима матријархализованим деловањем корпоративистичког безумља. Па игра Реала више личи на Лејкерсе или као се већ зову, него на балун. Додуше ту је Атлетико, али нажалост један једини.

Елем да почнем од најгорих.

СЛОВЕНИ су аБсолутни антиталенти за балун. Баш чудно што их нема у полуфиналу. Они играју фуЗбал на начин како су се традиционално бранили од упада организованих коњаничких хорди са источних или западних степа. Никако. Десио би им се изненадни упад у њихово изоловано село, скривено али недовољно, ако не изгину сви, после прве збуњености, организују спонтано и набрзину неки очајнички отпор. Само ако буде неког епског јунаштва и жртвовања, тада неки и преживе.

Тако играју и фуцу – ко деца, још мисле да је фуца надигравање и ко ће коме кроз ноге. Најпарадигматичниј пример те јаловости је репрезентација еСеФеРЈота кад су селектори Босанци. Рецимо злоглани Ивица Осим, уништаватељ  најталентованије генерације у историји европског фудбала, на светском првенству у Италији. Човек који је другу“генетику“ пробуђену успесима Звезде и Хајдука  у клупским  такмичењима (коју ћу описати у наставку) успео да потисне словенством Меа Баждаревића и лошијег Сушића, плавокосог ко у расистичким стереотипима о муслиманима чије мајке црни Турци не силују.

Најочајнији доказ је судбинска немогућност да Руска репрезентација икад одигра ко човек. Фали им систем. Што је уједно и показатељ колико је данашња Русија држава. Тајкуни могу да одреше кесу и покупују најбоље НБА црње и Србе да би руски кошаркашки Партизан био првак у кошарци, али у балуну то не бива.

Балун је чудним нитима повезан са успешношћу државе – ма колико имао добре играче ако си из труле државе, нема успеха. Џабе Афричким репкама најбољи играчи на свету. И Србији најпоузданији играчи светских корпоративних гиганата … Обрнуто – Исланд и Велс постбрегзитовски. Полуобрнуто, Орбанова Мађарска коју су на сајту Спутњик пожурили једину да нахвале, непосредно пред пораз од 4:0.

Осим словенског, трпног, имамо још три основна чиста типа екипа –

–          А) коњанички освајачки (парадигма – Немци),

–          Б) посада гусарског освајачког брода (Холанђани, Скандинавци, некада Енглези… НЕзачудо, веома слично играју гусари Магреба – Тунис и Алжир, ако нисте приметили) и мени посебно симпатична подврста – посада рибарског чамца на океану  (Велс и Исланд, некада и Шкотска) и

–          В) грађани Рима у одбрани од варвара (Италија, Латиноамеричке државе шпанског говора, некада и Шпанија).

Гусари су на овом првенству извисили, а оно што прижељкујем на сваком – није се десило ни на овом – да Немци испадну.

Зашто су гусари извисили лепо се видело на текми Енглеска Исланд. Довољно ми је било да са бицикла који сам возио по кеју видим само пар минута на кафанском видео биму и да спокојно продужим вожњу сретан и задовољан. Било је предивно гледати како надобудни енглески црња, мајстор фуЗбала, слаже једног па другог па трећег смотаног рибара испред шеснаестерца. Али дотрчи и четврти смотани,  па уз помоћ трећег у паду, ипак одузму лопту и стуште се без комлекса у контранапад. И забију гол главом. Енглезима!

У посади рибарског брода знају се сви добро, јер су из истог места. Од малог се не очекује да диже тешко сидро, ал ће да се узвере уз јарбол. И свеједно да припомогне и великом да дигне, ко у натезању конопа у јадранским сусретима. Велики се неће курчити својом снагом, јер зна да је без малог најебо ако се запетљају конопи на врху јарбола по олуји. И он и сви. То је та врста солидарности и одговорности у којој свако даје највише што може, а сви претпостављају да су само људи са манама и ограничењима, да нико није супермен. Е ти супермени – тај црња у Енглеској или Ибракадабра у Шведској, су сјебали гусаре. Заборавили су да су и они само посада брода и да увек треба припомоћи и малом и великом.

Диван пример посаде острвског рибарског брода била је и репрезентација Грчке, првак Европе ономад. Живео сам кратко у Атини и играо с њима мали фудбал. Не можете замислити колико појма немају. Али они  су били шампиони а не ми. Зачудо, Грчка држава је тада била на врхунцу своје експанзије из либералних 90. тих,  пред (неолиберални) суноврат.

Игру припадника обе ове подврсте карактерише организација, поредак  и систем на сваком делу терена и у сваком моменту утакмице, нужан да би посада функционисала. И СОЛИДАРНОСТ. Систем „тотални фудбал“ су у балун трајно и увели Холанђани Кројфове генерације. И уводе га и даље – све до Барцелоне тика така, коју су опет осмислили Холанђани.

Сличан систем, али усмерен ка одбрани (лимеса), постоји и код Римљана. Катаначо је класичан пример. И исти тип солидарности малих и великих, смотаних и мајстора. Италија је незаслужено испала …јбг јер је ова Италија сада трула држава.

Панцери (супротно од пацера) су парадигматичан пример освајача који уништавају противника до последњег. И једини преостали чист (овај) тип. Римљани раде сасвим супротно – њима је довољно да постигну циљ – да одбране лимес. Италијани ако дају гол или два,  стају и штеде енегрију за наставак такмичења. Панцери никад – ко с јадним Бразилцима усред Бразила. Ко што написах, једини су чисти представници овог типа, али њихов утицај ту и тамо се појави. Рецимо код Пољака на овом првенству или њихових миленијумских вазала Хрвата 1998. Баш против Немачке

Елем у полуфиналима се састају два чиста представника типова – Немачка и Велс (јасно је за кога навијам) и два мешана меса …  попут поменутих Хрвата, тј. нас Илира уопште. Француска нам је најсличнија. У њеној игри  као и у тој нацији, образцу појма нације  уопште, помешани су сви утицаји. И црње, безазлени сељаци из афричких степа пред напад колониста, и потомци Астерикса из галских села, умеју да буду јалови и неорганизовани као руса браћа из словенских. У репки су им и Магребски гусари, ал има и германског, франачког освајачког етоса. Јел разбише Исланђане? Чешће испољеног него код нас (са или без наводника по укусу, један једини поменути пут 1998.) Римска компонента и генетика, за коју су везани сви међународни успеси и Звезде (посебно пут до полуфинала купа УЕФА у доба Бранка Станковића – у гостима 0:0 па 1:0 кући, једино у полуфиналу обрнуто)

и Хајдука (а с одсуством истог сви неуспеси репрезентација држава Балкана разних),  је зачудо мање изражена него код Португалаца, такође уједно и океанских рибара и гусара и галских ратара.

Биће занимљиво. Али ћу вероватно и то пропустити. Кад нема наших. A неће нас бити док поново не постанемо нација. Сложна посада различитих.

12 mišljenja na „Мр. Бранимир: ТРИЈУМФ НАЦИЈА

 1. Ух,ух ух сине ал си га забиберио.

  Animum rege, qui nisi paret, imperat или по срБски (Владај својим осећањима, осећање ако влада тобом, оно заповеда)

  Sviđa mi se

 2. Рецимо да је пола истина.
  Аутор је шире начитан али НЕ ЗНА, НЕ РАЗУМЕ, НАТУЦА.

  Проблематика је много комплексија, а аутор као фах-идиот општег знања не може све да повеже.
  Ај’ да тестирамо теорију шире, тј. Светским првенствима? Не ферцера.Ц.

  Знате, потписник ових редова је прочитао, или барем темељно прегледао све стручне радове гледе ове проблематике који су се могли наћи у читаоници Факултета физичке културе у НС (Докторске дисертације, магистарске радове итд. Између осталог Дисертацију доктора фудбала Станимира Трифуновића из Ниш.)

  Знате ли да је у време апсолутне доминације Бразилског фудбала педесетих-шездесетих година 80% бразилских професионалних фудбалера било неписмено? Па како су такви неписмени разумели шта им тренер црта по табли? Систем? Јес’ и Бразил сво то време био систематизована држава.

  Знате ли шта је изнедрило „политичку коректност“? Фудбал, односно Немачка у фудбалу. Немачка никада није играла најнападачкији фудбал, али у њену корист је досуђено највише пенала. Немачка никада није играла мек фудбал, напротив, познати су по грубости, али је играчима репрезентација које су играле против Немачке додељено много више картона него Немцима свих боја. Тако би ћопав нешто остварио.

  Са друге стране, имате УСА, где „фудбал никако да заживи“. То за незналице. „Сокер“ је у УСА већ годинама најпопуларнији спорт међу тинејџерима. А то су године када се формира став према спорту. Имају преко 20 милиона регистрованих фудбалера, али, на жалост, и фудбалерки. То значи да још не разумеју. И кад их гледате, они играју „сокер“ са логиком, резоном, приступом „Америчког фудбала“. Услов да УСА завлада светском фудбалском сценом је да „сокер“ у својим главама преименују у „Фудбал“, а онај спорт који играју са све четири ноге, нека назову како хоће. Тек тада „систем“ може дати резултат…

  Sviđa mi se

 3. naslađujmo se profesionalnošću elitnih medija:
  DANAS danas: „Reprezentacija Francuske prvi je finalista ovogodišnjeg prvenstva Evrope u fudbalu. Domaćin turnira je znalački iskoristio greške rivala i pogocima dvostrukog strelca Grizmana zakazao duel sa Portugalom u nedelju uveče.“
  – See more at: http://www.danas.rs/sport.18.html?news_id=323215&title=Grizman%20kaznio%20gre%C5%A1ke#sthash.0OR0fcHM.dpuf
  a Portugal je peti finalsita.

  Sviđa mi se

   • Rusima,Poljacima,Belorusima,Bugarima,Ukrajincima,a davala je i Cehoslovacka vrsne dizace tegova. Moram da pomenem i Osete (sa kojma delimo sarmatsko poreklo), e oni su ubedljivo najtalentovanije atlete.

    Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s