Мр. Бранимир: ТУРСКИ ПУЧ И МИ – објашњено деци

шта ћемо … с кршењем уставних начела „на дневној бази“ и потпуним уништавањем институција државе … а нема војске ..

 

rr

Анализирање догађаја које уопште нисам ни пратио показало се као веома успешно на примеру Јевроспског првенства у балуну.
Па настављам са праксом анализа и прогноза на слепо.

Тако сам и о „неуспешном државном удару у Турској“ чуо само у пролазу ка купатилу са таласа радио станице Студио Б. Корисно беше што сам у купатило унишо док су биле вести Радија Спутњик, а изашо током истих у приредби Слободне Јевропе. Те имадох сажетак оба спиновања. Наводно супротстављених страна.

Сваком здраворазумском, тј. Мени јер сам био сам у просторији, намах би сумњиво како нема никакве разлике у званичним верзијамама спиновања. (А ни сутра на насловним странама „супротстављених“ Информер и Блица, које сложно и унисоно тврдја – Блиц преко своје ћерке новине Алоа – да су Амери организовали пуч јер се Ердоган помирио са Русима.)

Наиме и „неуспео“ и „покушај државног удара“ бејаху им несумњиви.
А спонтане демонстрације одушевљеног голоруког народа на који насрнуше зли тенкови током „удара“ ником не беху (сумњиве).

Као ни готови „спонтани спискови“ хиљада завереника за хапшење и вешање, у поседу Медијског јавног сервиса Туркије брже него Бебин списак убица Зорана Ђинђића ономад.

Ем најављена експресна смена хиљада и хиљада тужилаца, судија итд. Што ЈЕСТЕ оно што је нелегитимни преврат, који „случајно“ промаче медијима, аналитицо и званичницима. Суспензија готово целокупног легално и демокрастки изабраног институционалног апарата. И то ни мање ни више него у једној од највећих и најмоћнијих земаља света.

Укратко драга децо – прееевисе глупаво да би се „прогутало“.

Не потресам се ја због Турака, него због нас.

Ми смо – становништво Балкана, „острва“ Илирског Тропоља, миленијумима овде и миленијумима у саобраћању са – нећете веровати – онима који су нам најближе и до којих је технички најлакше доћи. Нећете веровати – баш ТИ с којима смо миленујумима у контакту најбоље нас познају и имају најмање предрасуда и негативних стереотипа о нама.

Иако вам данас изгледа да су ТИ – Северна и Западна Европа, тзв. ЕУ и / или БРАЦКЕ матушка Русија, замислите путовања све минулих миленијума до севера Европе узводно хладним Дунавом и осталим рекама Црноморског слива … које почиње мочварама испред Београда … ил се мора преко лавирината Делте Дунава и данас препуне гусара …

Или путовање Јадранским морем па кроз Отрант – не до оближње Либије безбедно и комотно са сидрењем у Лампедузи, него скроз около Лионски заливом познатим по неверама до Француске обале. Зашто би се неки путник за Океан тамо завлачио кад може уз обалу Магреба право на Гибралтар?

Елем, драга децо МИ, становништво Балкана, миленијумима смо у ИСТОЈ ДРЖАВИ у којој је и становништво Турске и читавог Леванта. Од Александра Македонског, преко Рима и „Византије“ до Отоманске империје. А такође и приобаља Црног Мора.

Чак и онај уски део приобаља Илирика који није био у Отоманскј империји био је у две републике које су имале екскузивно право пловидбе и трговине Левантом, па су опет углавном тамо пловили.
То је наш свет.

Нећете веровати – свака промена у нашем свету надиректније утиче на – НАС. Чудно зар не?

Убрзо после националних револуција по распаду Отоманске империје и нестанку поменуте две републике, мудри владари су пожурили да обнове везе прекинуте међусобним (балканским) ратовима.

У томе су предњачили дојучерашњи непријатељи на бојном пољу Краљ Александар и Кемал Ататурк. Они су пожурили да већ 20 тих година изјаве и прогласе да између наша два народа више нема несугласица.

Краљ Александар је тако обновио (уз покушај Балканске кон-федерације и) „левантински орјентацију“ (Турска је онда још увек била господар целог Леванта) …

… Потоњу тајну успешности Титове политике. Исти је једноставно преузео све спољополитичке приоритете и орјентације човека против кога се борио – ослањање на САД озваничено војним споразумом о „заједничкој одбрани“ ЗНА СЕ ОД КОГА са Турском, Грчком и Ираном 1951. што кобајаги није чланство у НАТО пакту, војно – геополитички темељ политике несврстаности, још једног генијалног вида борбе против совјетског империјализма, чији је планетарни лидер била наша земља. Све до далеке Инидији и острвља Индијског океана.

Скоро све државе које су гарантовале овај поредак слободних мора и слободних трговачких путева – нестале су (Југославија, Сирија, Либија, Ирак, неколико реколонизоване афричке државе …) или су се ружно преобразиле (САД, Иран, сада Турска, покушавају све и са Грчком ал се не да … држи се и Латинска Америка) мање више на исте начине. Књига је спала на свега неколико држава још увек устројених на изворним либералним и демократским принципима – Индију, Јужну Кореју, Јапан …

Све државе архинепријатеља овог поретка узјогунио су се више него и 41.

Исувише је ово комплексна тема за један пост .. па да се вратимо војсци.

Војска је у уставним државама последњи гарант уставног поретка.

У хипотетичким и стварним ситуацијама кад узурпатори напусте уставне принципе, а све остале институције затаје (познато?) Умеша се војска.

Да би војска била успешна у очувању поретка официри морају да буду верни и привржени његовим принципима, а не личностима на власти. Друкчије их не би без пардона смењивали.

У тренутцима кризе војска изврши државни удар и заведе ВРЕМЕНСКИ орочене диктатуру – до поновног успостављања услова за наставак демократског поретка. Кад се враћају институти парламентаризма.

Планетарна парадигма овако патриотски и одговорно устројене војске била је Ататурковска турска војска. У неколико наврата спасавали су државу од суноврата, у који су је по правилу вукли популисити, да би се након превазилажења кризе повлачили са власти.

Први пут после дужег времена један популиста на власти крши уставна начела „на дневној бази“, институције су темељнон „очишћене“ од људи који се мешају у свој посао, а војска ништа. Зато овај „неуспешни пуч“ личи на – „да се Турци не досете“.

Искуство распада бројних дојуче стабилних и релативно узорних, нарочито у погледу какве такве социјалне правдсе, држава показује најмање две чињенице:
а) да распад није био „утемељен“ у демократски израженој вољи народа, већ управо у насилном спречавању њеног изражавања и
б) да је увек био „утемељен“ у неизвршавању уставне улоге војске.

Нама нај (не) познатији пример (јер смо заборавили) је сложно спречавање савезних парламентарних избора од стране републичких феудалаца и промптно изазивање грађанског рата распадом војске на ЈНА и на Територијалне одбране.

На јасну узурпацију и издавање уставних начела врх ЈНА не само да није реаговао, него је чак и подржао „страну“ у фингирано „дивиде ет импера“ сукобу.

Трагови новца и адреса раскошних пензонерских резиденција воде ка једној од империјалних сила, која традиционално дели Илире линијма север – југ. И овај пут демагогијом конфесионалним конструкцијама.

На сличан начин се није „снашао“ Асад.

У оба случаја врх војске је био приврженији лику владара него уставним принципима. Са катастрофалним последицама по државу и народ.

Ататурковски генерали у више наврата су учинили управо супротно. Баш као и генерали Краљевине Југославије приликом успешно спроведене Сестојануарске диктауре.

Парадокс је да су бранећи демократска и уставна начела генерали иступили против демагогије популистичке већине. Интимно су и сада као и онда већина Турака више за ислам него за лаичка начела у „Французке духу“, као што су и против прислиног унитаризма као мере да се спречи „ампутација“ који је краљу сугерисао практични војвода Мишић били већина и „Срба“ и „Хрвата“. Међутим официри су се држали принципа и устава „ко пијани плота“.

Проблем не-постојања војске планетарно је актуелније све више и више.
Да је било „Ататурковске“ војске, а не клике увлакача харизматичним владарима, можда би још било и Југославије, Сирије, Украјине … Турска је на њиховом путу, предвођена у длаку истом популистичком будалом која на исти начин уништава, истовремено их присвајајући, тековине фацсинатног економског успона либералне Турске у доба пре него што је засео на власт. И на исти начин патријотске и верском демагогијом прикрива редистрибуцију друштвеног богаства са ситних и средњих обртника на „хиљаду породице“.

Шта је ово битно данас, кад нема ни Југославије ни војске у Срба …

Па да почнемо да размишлајм шта ћемо … с кршењем уставних начела „на дневној бази“ и потпуним уништавањем институција државе … а нема војске .. или бар, што реко руски амбасадор, веома добро, из прве руке, упућен у проблематику , Срба у војсци Србије. ..

а има
– Десетина хиљада – комуне-фашиста (парамилитараца комуналне полиције који сада траже и лично наоружање),
– Десетина хиљада корпорацијских обезбеђења под умреженом командом, без икакве одбрамбене обавезе према држави Србији ..
– Десетине хиљда парамилитарних навијачких група, такође у неком тајном командном ланцу …
и све мање полиције која ионако само слуша моћнике …
– А као шлаг на торту и Цивилна заштита под командом Русије

Шта КАД (не АКО него КАД) сутра победимо на изборима са радикално револуционарним програмом? Нпр. Радикалним напуштањем фосилних горива, са припадајућим гасоводима и ратовима побеснелих Максова око њих.

Басара у једној колумни подсети да је латински превод грчке речи политика – УРБАНИЗАМ. Ерго да је политика САМО брига о лимесу и градским зидинама (безбедности) и о саобраћају. И ништа више … Само оно чиме се нико више не бави.

https://branali.blogspot.rs

 

28 mišljenja na „Мр. Бранимир: ТУРСКИ ПУЧ И МИ – објашњено деци

 1. Срећа наша, да аутор уђе у купатило! Шалим се. Текст је изузетно поучан и упућује нас, да је историја учитељица…..

  Sviđa mi se

 2. ovo je vrlo bitno:

  „Француска тако сматра да је Европска унија већ превелика, док Немачка жели, у перспективи, даље ширење на исток – додуше не неопходно и на југоисток. Француска жели већу контролу политике над монетарном унијом (економска влада), док Немачка жели несметано и аутоматско функционисање супранационалних институција монетарне уније, које види као оптимално калибриране. Француска мисли да ће се судбина Европе решавати у Медитерану, док је централно питање за Немачку однос с Русијом. Низ би се могао лако наставити.

  Четврто, излазак Британије из ЕУ ослабиће НАТО… … имајући у виду да је америчка стратегија у великој транзицији: напушта се метод директне интервенције, долази до заокрета ка источној Азији и игра се на карту баланса регионалних сила у кључним светским театрима.“

  http://www.politika.rs/scc/clanak/359410/Pogledi/Evropa-posle-bregzita-Nice-i-Istanbula#.V43fgfB6XqA.facebook

  Sviđa mi se

 3. Надам се, да је свима познато, да референдум, сам по себи, нема обавезујући карактер. Коначну одлуку доноси ПАРЛАМЕНТ. Колико ми је познато, то још увек није било на седници Парламента. А парлемент може, а НЕ МОРА, да поступи по референдуму. Опустимо се мало. Уосталом, шта нас брига шта Енглези раде?

  Sviđa mi se

  • Parlament ne moze da donese odluku suprotnu odluci gradjana na referendumu. Upravo to i jeste razlog zasto je kod nas tako tesko, prakticno nemoguce organizovati referendum ako to rezim ne zeli. Neslaganje parlamenta sa voljom gradjana izrazenom na referendumu obavezno povlaci raspustanje parlamenta, a ne oduzimanje drzavljanstva onima koji se ne slazu sa posRanicima, a to je ono sto sinekurci i dzabalebarosi zele da izbegnu ne pitajuci za cenu.

   Sviđa mi se

 4. @prevrat
  Наш и јесте проблем, што сви тумаче Устав, како им падне на памет. Станите мало, размислите, а и ред је да поштујемо нечију школу. Аутоматизма са референдумом НЕМА. Ако то мислите у великој сте заблуди, а и мешате се у област коју НЕ ПОЗНАЈЕТЕ. Очигледно је, да нисте приметили, да о овоме овдашњи нису ни реч прозборили. Неће ни Катић Небојша о томе ни реч, да каже. Ћути, а на моје упозорење одговорио је:Ово су моји коментари:

  @Nebojša Katić

  “ Референдум је био консултативан и у том смислу, правно гледано, по њему се не мора поступити.“

  Па што то на почетку не рекосте? Како ови што су Ваши ентузијасти, да знају, све оно што Ви знате? Или се бавите, као и овдашњи манипулатори, непотпуним и нетачним обавештењима. Било је НЕОПХОДНО, да на првом месту све овдашње незналице, које сеире над Вашим текстовима, обавестите о простој ЧИЊЕНИЦИ, да референдум није аутоматски обавезан. За Ваш ниво, то је неопростив ПРОПУСТ!

  @Nebojša Katić

  Нисмо сви пратили Вашу емисију. Причао сам о тексту у коме нисте споменули важну чињеницу: Референдум НЕМА обавезујући карактер, нити аутоматску примену. Очигледно је, да ни коментаторима то није познато. Ако сам добро разумео, коментари који су афирмативни, када је у питању Ваш текст, су добро дошли, а они други НИСУ?

  Као што видите, Небојша рече, да је референдум КОНСУЛТАТИВАН
  Надам се, да је могуће разликовати моје мисли у овим коментарима.
  Страшно је, то наслеђе самоуправљања у коме је свако мога, да буде равноправан са професором, па и на Универзитету.

  Sviđa mi se

  • Стварно нисам знао да су и у Ваше време постојали „универзитети“ попут Мегатренда и сличних. Извињавам се због незнања.
   Има ли о моћни свезнадару, неки познати пример да се парламент успротивио вољи грађана израженој на референдуму, а да је наставио са радом по приницпу „хеј, хај баш нас брига…“?

   Sviđa mi se

   • Има – Милошевићев референдум о немешању странаца у „Косметско питање“. До душе, ту се ни парламент ништа није питао, већ је референдумску одлуку на којој је лично инсистирао, Милошевић својеножно погазио.

    Sviđa mi se

 5. Није у питању, шта се десило, него је питање, шта пише. Остаје оно, САМОУПРАВЉАЧКО, а као боримо се против тога, па неко зна више од онога који је учио да ТУМАЧИ право. Поставимо питање обрнуто. Знате ли, где је спроведен референдум и донето нешто по томе? Чак и да нађете пример, то не доказује, оно што је у пропису и стварности.
  Можда би требало, да Вам направим списак професора код којих сам на МЕГАТРЕНДУ учио право? Него, не рекосте ништа, да Катић, директно из Лондона, једва изусти, да је референдум КОНСУЛТАТИВАН. Да га нисам изазвао, не би то ни признао. Није правник, али се од чињеница не може побећи. Жао ми је, што Вас на то НИКО у Србији није упозорио- Драги мој самоуправљачу, наставите да тумачите правни и економски систем, који сте накнадно пабирчили, када је кренуло са МЕГАТРЕНДОМ и сличним училиштима.

  Sviđa mi se

  • @слободан млинаревић
   Можете да напишете списак свих професора свих правних факултета у земљи, али остаје утисак да нам је правни систем катастрофалан а да су за то одговорни правници пре свих. Они могу да знају све србијанске законе на памет – то значи искључиво да имају добру меморију; не значи да су принципијелни, а нарочито не значи да су поштени. Ако закони који су на снази у једном друштву нису засновани на неким општеприхваћеним принципима – то друштво је болесно, труло и склоно паду. А ако законодавац свесно доноси неприменљиве законе проблем је још већи, у том случају бих рекао да је Скупштина легло бандита које постоји само са једним циљем – да тачно одређеним људима и интересним групацијама даје папирнато покриће за марифетлуке, тј. да их у замену за ждерање у скупштинском ресторану, и лукративна постављења ослободи одговорности за криминал (најчешће из области финансија).
   Тумачење закона?! У правној држави закони се не тумаче, њима се влада тј. помоћу њих се управља државом. Само у изузетним споровима законе тумаче судије Уставног суда, који дају оцену да ли је нека одлука суда или другог државног органа законита, тј. да ли је закон правилно примењен или није. У САД има седам судија Врховног суда (њихова верзија нашег уставног суда) на земљу од 350 милиона становника… Јесте ли свесни да би сваки од њих морао да ради дупло више од Вучића када би на сто добијали само десет посто глупости које добијају наше судије Уставног суда? Зато се на њиховој највишој инстанци расправља о принципима, а њихове одлуке су обавезујуће. Тамо нема да се због политичког зихерашења и каишарења судије самопроглашавају ненадлежним, а студенти правних факултета морају да знају набројати све судије Врховног суда од 18. века до данас. Тамо није могуће да кривични поступак против професора правног факултета који су оптужени за корупцију оде у застару, тамошње судије и тужиоци су нарочито ригорозни према „палим“ колегама. Код нас се хорски текбири: „Људи морају од нечега да живе!“ – то се ваљда учи на правним факултетима. Срећан сам што наш образовни систем није пресудно утицао на моје образовање, тако да сам способан да посматрам ширу слику, за разлику од Вас који сте атестирани стручњак па се фокусирате на интерпункцију, ћирилицу и молитве за оне који су на власти.
   Ви мислите да је свако ко је завршио правни факултет позван да тумачи законе и спроводи их како му се накриви?! Да ли је могуће да стварно не схватате како је управо ТО (тумачење и л’ар пур л’артистичко примењивање закона) упропастило све досадашње српске државе, по принципу „добро је оно што је мени корисно“?! Ово је поражавајуће, нарочито због тога што су људи коначно изгубили основни стид и срам, следећа рационализација ће (ценим!) бити да Станија и Тијана Ајфон нису праве курве јер добро зарађују, зна се ко су курве – оне из Пициног парка. Дакле, немамо основну принципијелност и то нас већ дебело кошта, а тек ће нас коштати, толико да ћемо ускоро молити неког просвећеног аутократу да нас окупира и уведе ред 😦

   Што се тиче Катића из Лондона – нисам читао текст који цитирате ни не намеравам. Само ме занима (вероваћу Вам на реч) да ли је рекао како резултати референдума нису обавезујући за британску политику, власт, опозицију и алтернативу? Што Камерон поднесе оставку, што човек лепо по угледу на ове Ваше није прогласио победу и наставио по старом? Оно је држава господине Млинаревићу а не шуша и јабана што би рекао последњи српски државник Књаз Милош. Резултати Брегзита су чињенице, а у британској политици ко не уважава чињенице у њој нема шта да тражи, једноставно га сматрају будалом што он и јесте, и нико се не оптерећује његовим трућкањем. Оно о чему се данас расправља на два пола британске политике је како из ЕУ изаћи са што мање штете по британску економију, права британских грађана и фирми које послују у земљама ЕУ, ко и како ће понудити најбољи план (најбољи за британске интересе), спремити се за изборе и за свој план заинтересовати бираче. Дакле, резултати референдума нису нешто што мож’да бидне али не мора да значи, они су и те како обавезујући за парламент, али само поремећена особа које је у спору са основним здравим разумом може да очекује како ће Брегзитом управљати исти људи који су се очајнички залагали за останак у ЕУ. То може у Србији (данас си четник, сутра комунац) – тамо јок. Из разлога које сам напред навео.

   Sviđa mi se

  • О самоуправљању…
   Није привреда СФРЈ пропала јер је „чистачица могла да прегласа директора“ већ јер су руководиоци ООУРа били лопови, које су да краду научили предавачи из Кумровачке школе заједно са професорима ондашњих Мегатрендова које су заједно изабрали јер им баш такви одговарају. Не знам ни једну чистачицу да се обогатила од чланства у радничком савету, руководилаца – знам и више него што ми се допада. Самоуправљање нису измислили Тита и Кардељ, оно у облику акционарских друштава постоји већ више од 200 година. Наши визионари су га само прилагодили свом незнању и уклопили у популистичку демагогију.

   Чистачице су у радничким саветима (заједно са инжењерима, економистима и правницима) учествовале у креирању пословне политике фирме, и то искључиво на принципијелном нивоу, дакле – да ли фабрика намештаја треба да производи кревете за извоз, или регале и стилски намештај за домаће тржиште… Да ли је боље зараду поделити запосленима или је уложити у инвестиције… Да ли се задужити у складу са планом директора и његовог тима, или теглити на минималцу и чекати боље дане… Све на основу плана који је сачинио директор фирме са својим тимом, дакле – није било могуће да се чистачица једног јутра пробуди нерасположена, оде на посао и сазове састанак Радничког савета па предложи дизање кредита ради одласка на море. Даље, у радничком савету чистачице је заступала једна особа, као што је и раднике из производње заступала једна или две особе. Остало су били „стручњаци“, а никада се није десило да су радници смислили план па се он показао промашеним, увек су планирали органи планирања (који су за то били плаћени) а раднички савети у којима су седели (и) радници су планове усвајали или неретко (ако су били баш очигледно будаласти и нереални) одбијали. Нажалост, и сам назив највишег органа самоуправљања је мина у темељу, јер данас чак и вама искусном пензосу, баштинику свих благодети социјалистичког самоуправљања изгледа како су у тим органима седели неки зли радници против којих су се неуспешно борили просвећени стручњаци, али ето – мало руках а малена снага… Осим ако не мислите како чистачице и заваривачи не смеју да имају став о томе да ли је боље бити гладан или сит, го или обучен, богат или сиромашан… У том случају Вам се извињавам, али би било лепо да га образложите, иначе се излажете неугодностима попут оваквих утука 🙂

   Sviđa mi se

 6. @prevrat
  Видим, да је мој коментар био потстицајан, за излив жучи, са додатним паметовањем. Када кажем, паметовање, мислим, на узимање за пример државе, која је на геноциду и криминалу стварана. А све то на шта изливате жуч је стигло ДИРЕКТНО са те стране. Још, паметовање, допуњавате, са сличном државом, која је на сличан начин стварала свој „систем“. Нису то државе, са којима се треба упоређивати.
  Нисам дао линк на Катићев сајт, али сам цитирао његов коментар: “ Референдум је био консултативан и у том смислу, правно гледано, по њему се не мора поступити.“ Као што видите, РЕФЕРЕНДУМ НИЈЕ ОБАВЕЗАН. Пустимо време да прође, па ће видимо. А из коментара човака, коме се деда обогатио на мобама, видимо како Срби разумеју било који проблем.

  Sviđa mi se

  • „паметовање, допуњавате, са сличном државом, која је на сличан начин стварала свој „систем“. Нису то државе, са којима се треба упоређивати.“
   Dobro, već sam davno rekao da su mi profesorski kapaciteti minorni, da ljudi uglavnom teško razumeju ono što govorim. Ali, ako biste učinili napor i rekli nam na koje države bismo se trebali ugledati, bio bih Vam do groba zahvalan. Jedino – te države moraju biti pravne, demokratske i efikasne/uspešne; diktature me nne zanimaju iz prostog razloga jer ni ja niti iko moj nemamo šansu da postanemo diktatori. Zato, ne vidim zašto bih se trtio da na sopstvenu grbaču vazdignem jahača, pa bio on i „prosvećeniji“ od Vučića.

   Sviđa mi se

 7. vaša polemika je vrlo plodotvorna, DrPu predlažem da svoj opširan odgovor prilagodi kao tekst za Prevrat, jer je vrlo bitan..
  ali moj fokus nije bio na Bregzitu – gledanju iza tuđe tarabe – nego na ovom što se direktno tiče nas i otvara nam neku prespektoivu posle više decenija, samo kad bi mozga imali: “ … имајући у виду да је америчка стратегија у великој транзицији: напушта се метод директне интервенције, долази до заокрета ка источној Азији и игра се на карту баланса регионалних сила у кључним светским театрима.“
  takođe je jako bitno i ovo>: „Француска мисли да ће се судбина Европе решавати у Медитерану, док је централно питање за Немачку однос с Русијом…“

  u svetlu notorne činjenoce da mi sa SAD i FRancuskom nemamo nikakve partnerske odnose a da ne izlazimo iz šupka Nemnačke i Rusije

  Sviđa mi se

  • još jedna jeretička misao – za Srbiju su 100 puta važniji odnosi i situacija u Turskoj, kao najjačoj regionalnoj siuli NAŠEG regiona (mi nismo ni na severu ni na istočnim stepama) nego i Rusija i Nemačka .. uvek bilo i biiće

   Sviđa mi se

 8. @prevrat
  Немам сугестију на коју државу би требало да се угледамо. Сигуран сам, да то нису САД и Уједињено краљевство. Можда би одговор мога да се нађе у чињеници, да је сваки народ имао своју историју, своју државу, те у том правцу, вреди тражити и одговор на Ваше питање. Читај: у се и у своје кљусе.
  Ја, „пензос, баштиник свих благодети социјалистичког самоуправљања“, сам изгубио сто и столицу 1992., после мојих јавно изнетих ставова и упозорења, да је са самоуправљањем завршено. Успут нисам желео, да ставим свој потпис на упутство, које сам писао, које није било готово(по мени), а неки други су мислили, да је и такво какво је функционално и „корисно“, за извлачење девизне штедње. Моја породица никада није добила друштвени стан. Мајка моје деце живи у изнајмљеном стану, као и ја.

  Sviđa mi se

  • „Немам сугестију на коју државу би требало да се угледамо.“
   Јбг, а ја паметњаковић… Српска посла, ајд здраво.

   Sviđa mi se

 9. Na najružnije načine ugušeno je ono najbolje od Turske. Ti ljudi, mahom mladi idealisti, bili su u svojoj naivnosti uvjereni kako ih onaj svijet prema kojem gravitiraju neće tek tako ostaviti na cjedilu, na milost i nemilost Erdoganovog režima.

  Na njihovu veliku nesreću, desilo se upravo to – Zapadni svijet je okrenuo glavu. Nikada kao do tada nisu Zapadni mediji i dužnosnici bili toliko spremni ignorirati jednu stvarnost kao što su to učinili u slučaju Turske u ljeto 2013. O prosvjedima se izvještavalo krajnje protokolarno, bez ikakve želje da se izgradi solidarnost s tim ljudima, da se na sve načine stane uz njih u njihovoj teškoj borbi.

  Da se razumijemo, Erdogan već tada više nije bio nikakav „reformator“ – njegova transformacija u orijentalnog despota već se kompletirala. Turska je već te 2013. bila zemlja s najvećim brojem zatvorenih novinara na svijetu, bila je zemlja u kojoj se svakoga dana progonilo neistomišljenike – zatvori su bili puni nepodobnih, od odvjetnika, liječnika, novinara, nastavnika do studenata.

  Sviđa mi se

 10. @prevrat
  Како сте прескочили, да написах: у се и у своје кљусе. Желео сам да кажем, да било шта да радимо, вреди радити оно што произилази из историје Срба и српске државе. Немамо ми потребе, да се угледам на било кога.

  Sviđa mi se

  • “ Немамо ми потребе, да се угледам на било кога.“
   Немамо ми памети да се угледамо на било кога, зато издајници србства сваког дана насрћу на београдски и комшијске аеродроме. Живела пензионерско – политичарска прћија Србија, бивша држава за углед и понос коју нису упропастили криминалци са белим крагнама већ чистачице и баба сере на челу са ћопавим шлосером!

   Sviđa mi se

 11. @branadelmar
  Спомињете младе људе? И да су оствљени на цедилу? Па свако, ко било шта зна о историји могао би, да се сети Лумумбе, Аљендеа и многих после њих, који су вазда остављани НА ЦЕДИЛУ. Питам се, да ли су ти „млади људи“, које спомињете МЛАДИ? Одакле Вам то да се ради о некаквим младим људима?

  Sviđa mi se

 12. @prevrat
  Изгледа да сам признат за Фројда? Као да сте на канабету код мене. Није лоше, мошда има смисла и за то. У сваком случају, очекујем, да наставите са изливима жучи. Можда од тога буде и неке личне користи. Врхунац је „ћопави шлосер“. Није више бравар, већ га унапредисте у шлосера. Можда је то пут, да се угледамо на државу у којој ШЛОСЕР има неко значење.

  Sviđa mi se

 13. budalaština dana a možde i nedelje, nisam mogaio da odolim:
  „Знатно оптимистичније гледиште износи Драгомир Анђелковић, који је уверен да ће клинч с Вашингтоном и Бриселом резултирати окретањем Анкаре према Москви, што ће, оцењује он, бити добро и за српске интересе у региону.

  Akо се Ердоган окрене Русији, Турска више не би са САД могла да ради на централизацији БиХ, а за Србију би се можда отворила могућност и да на северу Косова добије додатни простор, сматра Драгомир Анђелковић“
  http://www.politika.rs/scc/clanak/359531/Erdoganova-senka-nad-Balkanom

  a drugi analitik se pita: „Ко стоји иза пуча – кемалисти, Гулен, ЦИА, осветнички расположен Путин, комшија Башар или можда и сам Ердоган?“
  http://www.politika.rs/scc/clanak/359549/Pogledi/Madionicari-sa-Bosfora
  -jel se otelila krava?
  -jeste
  – jel volče
  – nije
  – jel kravče
  jeste
  -kako pogodi svaka ti čast

  lasno je voditi zemlju sa ovakvom analitikom

  Sviđa mi se

 14. @branadelmar
  Добро их прозвасте. Самопроглашени аналитичари, који ни трунке логике намају између некада писаног и онога што данас пишу. Не може се рећи, да се и ми не бавимо сличним послом, али се бар не потписујемо АНАЛИТИЧАР. Будалаштина дана је сигурно, вероватно и недеље, а за будалаштину месеца ће Драгољуб, већ нешто да смисли. Има он и веће амбиције. Ради на будалаштини године.

  Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s