Холден Колфилд: Злу се може стати на пут

или

Зашто фашизам није заживео у Француској?

ko neskace

Jedno mišljenje na „Холден Колфилд: Злу се може стати на пут

 1. Hm,hmm..zasto nije uspeo u francuskoj..? pa imao je pretju iz komsiluka iz nemacke, pretila je kako se to danas kaze „prijateljska razmena vatre“.pa su sve oci mahom bile uprte prema nemackoj.A..“opasnost se sirila“..kraljevina Jugoslavija je, po ugledu na fasisticku Nemacku i Italiju, 1935.odine, organizovala , lanac konc logora, za borbu protiv komunizma..hapsenje,sopstvenih „nepocudnih gradjana“..Komunisti su bili treca po snazi parlamentarna stranka,Peder, pardon, Petar Zivkovic je, za razliku od „ovih danas petooktobaraca“..bio „sestojanuarac“..tada, nije postojao pojam „rezervna armija rada“, ni „socijalna pomoc“, radi smirenja „poleterskih pohlepa za hlebom ili kruhom“..kao savremena „izolacija neke mase“. Ekonomska propast, nemanje radnih mesta,kako to neki danas kazu..izbeglicama..“vi ste dosli i uzeli nasa radna mesta“..nacionaljno pravo vlasnistva, na „nepostojeca radna mesta“..vidjeno i „devedestih godina“, kada su „krizni stabovi“, osnivani ranim pobudama sa istm ciljem, delili su titue „tehnoloski visak“..pretpostavljate valjda „drugim krstenicama“..mestima rodjenja, kako ih, „udruzenje staroseedelaca“ nazva okupatorima i slicno..osim, slavne “ memorandum SANU“ i jean od autora pomentog udruzenja je „ugledni srbski akademik“..borac za „istragu Vuka Karadzica“ , kako neki zovu „prvi komunista“ i „Dositeja“, kao valjda drugi Komunista,posle valjda dolazi „treci Tito“..itd,itd..“fasizam ante portas“..na lokalu..

  Sviđa mi se

 2. Овде се само погубила суштина.
  Фашизам/нацизам је суштински социјализам. Између Стаљинове и Хитлерове „методологије“ неке суштинске разлике није било. Раздваја их само што је Хитлер у толико паметнији био да не одузме буквално имовину индустријалцима, свестан да ће привредници ипак боље водити привреду од његових партијских билмеза. Иначе, и у Немачкој економија је била диригована и „вампирска“, односно неспособна да функционише без непрестаног отимања од некога.
  Да се фашизам није запатио у Француској, ноторна је будалаштина. Колико је ваљао француски „социјализам“ видело се 1939.
  Узгред буди речено, Французи су финансирали Мусолинија док није дошао на власт.
  Но, оно што се зна, а багателише се, је да се више Француза борило на стани Хитлера, него против њега. Што у склопу војске Вишијевске Француске, што у оквиру класичне ЅЅ дивизије, која је коначно бранила и Берлин 1945. Што су пресрећни махали америчким и енглеским заставама када су их ови ослобађали од себе обични је општенародни курварлук. Нису једини.
  Није фашизам био компактан покрет. У Аустрији су се борили и убијали фашисти и нацисти. Због Аустрије замало да зарате Мусолини и Хитлер.
  Са друге стране, сарадња социјалиста и нациста – Хитлера и Стаљина, била је до половине 1941., као што се зна, перфектна и плодоносна.
  Отуда, савршено је логично и оправдано што је краљ Александар потпуно једнако третирао комунисте, усташе и вмровце. У осталом, ови свој пакт нису ни крили.
  Тако је и данас. Док неко почне да хвали, па како год, Тита, социјализам ту врсту „антифашизма“, не треба да вас муче дилеме – имате посла са усташом.

  Liked by 1 person

  • Hm,hmm.. pa je, kraljevina Jugoslavija, po ugledu na fasistcku nemacku i italiju,organizovala, koncentracione logore u periodu 1935-1945.godine, za borbu protiv komunizma..navodno (wikipedia koncentracioni logori kraljevine Jugoslavije spsak)

   http://www.Najveci sin naroda svog, bio nam je majka otac i bog

   Sviđa mi se

   • Тиси комуњара и као такав уважени коментатор на „Аутономији“ код усташе Динка Грухоњића. Исти сте. Моје име тамо не сме ни да се помене – софтверски је забрањено јер сам анти-усташа. И шта нам треба бољи доказ? Нема ми шта даље да се убеђујемо.

    Sviđa mi se

  • Hvala na ničim izazvanim uvredama 🙂

   Да се фашизам није запатио у Француској, ноторна је будалаштина. Колико је ваљао француски „социјализам“ видело се 1939.

   Budalaština ili ne, ali šta se dešavalo u Francuskoj nakon 1934. godine, pa tako i u 1939. ja nisam ni nagovestio a kamo li napisao u svom tekstu jer se nisam bavio svim događajima i kompletnom francuskom istorijom između dva svetska rata… Poenta je bila nešto sasvim drugo, ali nama je svojstveno da poenta uvek izmiče, a na površinu izlaze detalji koji su mnogo zanimljiviji, da ne kažem lakši za komentarisanje i samim tim nebitni za suštinu priče i pokušaj “poentiranja“ na kraju… 😦

   Liked by 2 people

   • За оне који не знају – Ђорђе Ивковић је (врло вероватно) човек који је највише пута банован у српском сајбер-спејсу, и мада воли да мисли како је то искључиво због његове бескомпромисле одбране срБства, ЧИНИ МИ СЕ да много тога има и до ноторног безобразлука који користи када се обраћа саговорницима. Преврат иначе не негује пљувачку традицију, а Бату и поред свега сматрам добро информисаним човеком од кога има одређене вајде, па зато одбијам да га банујем као што је обичај.

    Liked by 1 person

   • Ђорђе Ивковић је (врло вероватно) човек који је највише пута банован у српском сајбер-спејсу,

    ma nemoj
    zna se koga su prvog izbacili i sa nspm-a i sa standarda a pre sa svih NVO glasila

    a Bata kampuje čak i na autonomiji

    Sviđa mi se

   • Рекао сам „највише“ и „врло вероватно“ а не кога су првог провалили као издајника и страног плаћеника

    Sviđa mi se

 3. O fašizmu u Francuskoj, o Hitleru, Musoliniju, Staljinu, konc logorima u Srbiji 1935. komunjarama i ustašama, SANU, pa čak i o Vuku i Dositeju… Izgleda da danas zaista malo ko čita dalje od prvog ili prva dva pasusa… O zaključku ni reči komentara:

  Шалу на страну, све нас од малих ногу уче причи о човеку који на самрти окупља седам синова и каже им да сваки донесе по прут. Нас су учили бесплатно, а кад мало боље погледаш, није то било бесплатно него џаба. Једноставну суштину ове приче, ретко ко је научио.

  Свако ко је за рушење постојећег система и изградњу новог, хуманијег друштва, за социјалну државу и обезбеђење средстава да би држава могла да буде социјална из “прихода“ које себи данас убирају олигарси корупцијом и криминалом – није тренутак да се “препуцавамо“, међусобно вређамо и прозивамо, већ да разговарамо и делујемо! А о детаљима који нас чине другачијима, отом-потом… Или ћемо бити успешни као фашисти у Француској 1934.

  A tek o Lanetu Gutoviću i njegovim zaključcima priča, da i ne pominjem (nadam se da se niko neće prepoznati pa se naći uvredjen): Де-били и де не-били, нека вас срећа прати! 🙂

  Liked by 2 people

 4. prevrat
  18. oktobar 2016. at 09:04

  За оне који не знају – Ђорђе Ивковић је (врло вероватно) човек који је највише пута банован у српском сајбер-спејсу, и мада воли да мисли како је то искључиво због његове бескомпромисле одбране срБства, ЧИНИ МИ СЕ да много тога има и до ноторног безобразлука који користи када се обраћа саговорницима. Преврат иначе не негује пљувачку традицију, а Бату и поред свега сматрам добро информисаним човеком од кога има одређене вајде, па зато одбијам да га банујем као што је обичај.
  ….
  Е фала ти до неба на доброти и широкогрудости. Благодарим, благодарим, благодарим…шта друго рећи…

  Мој став је да они који су до неке позиције, привилегије и сл. дошли клањем и пљачком Срба, не заслужују уважавање у дискусијама, за којим вапе. Пок. Тамара Калитерна, „уредник“ у ТАНЈУГ до ’95., а онда се пензионисала и постала уважена „жена у црном“ те колумнистица „Пешчаника“, „Аутономије“ етц. једном, из своје београдске јазбине напише „Србији је као и свакој кварљивој роби време да заврши на ђубришту историје“. Шта сам јој отписао није за штампу. И ко је јебе. Партизанска дрољетина. И тачка. Сличан став бих имао према сличним нашима, само таквих практично нема. (Дешава се, нпр., када сам написао да је „Партизан“ усташки клуб…) Ређе је вулгарност разлог. Као пример – „случај Карагаћа“: Нека партизанија с план’не сишла у дипломацију. Сад је фаца на Блогу Б-92. Ауторитет јбт, ко Горан Јевтовић. И сав надуван ко ћуран у некој полемици изјави „да су за сва страдања Крајишника криви Србијанци“. Е, ту се ја латим шестоперца. Та нисам га ни ‘цово. Ал сам га лахко докачио. За редакцију је такав атак на њихову комуњарску ведету био прејак, те ме бановаше. Нисам ‘цово ни код усташког монсињора Драга Пилсела на Аутографу, па ме је са пеном на усташким устима бановао. Друга ствар је са Пером Луковићем, његовим „е-новине“ и „Зокстером“. Туди су пак покушали да се зајебавају с моном, пак им је убрзо прешјело.

  Но, за бановање по разним форумима мање-више. Ти ћеш рећи да је то због вулгарности и мени та твоја тврдња иза које малчице вири љубомора не смета. Међутим, ја ЈЕСАМ најцензурисанији човек у овом нашем сајбер простору. И то нема ама баш никакве везе са непристојношћу. Јесте око 70% мојих текстова који су већ објављени и пренети на разне потрале, накнадно побрисано. Појео мрак.

  На „Аутономији“ више не кампујем. Коначно сам бановат када је један од њиови резигнирано констатовао „Готово је. Нимбус је победио. Овде више нема ко да му се супротстави“. Међутим, пошто сам и даље био често помињан, редакција је технички наместила да не може да се објави коментар ако се у њему – у било ком контексту – појави реч нимбус. Е то ја зовем набивањем комплекса.

  По личном опредељењу припадам десном центру, србијански националиста и монархиста.

  Ете ви мој Си-Ви.

  Liked by 1 person

  • Мој став је да они који су до неке позиције, привилегије и сл. дошли клањем и пљачком Срба, не заслужују уважавање у дискусијама, за којим вапе.

   Saglasan, ne vidim ko ovo osporava.

   Нека партизанија с план’не сишла у дипломацију. Сад је фаца на Блогу Б-92. Ауторитет јбт, ко Горан Јевтовић.

   Opet saglasan.

   за бановање по разним форумима мање-више. Ти ћеш рећи да је то због вулгарности и мени та твоја тврдња иза које малчице вири љубомора не смета.

   Opet saglasan, osim da sam ljubomoran. Jbg, ja se potrudim da napišem nešto pametno a oni ne objave već me banuju; ko zdrav bi na to bio ljubomoran?!

   Међутим, ја ЈЕСАМ најцензурисанији човек у овом нашем сајбер простору.

   Preznajem!

   Е то ја зовем набивањем комплекса.

   Mlogo volem što si im ga nabiJo 🙂

   србијански националиста и монархиста.

   ovde fali samo: „… i liberal“ pa da pravimo stranku. Ali ko zna zašto je i ovo dobro; znajući kakvi smo partibrejkeri – posvađali bismo se na prvom sastanku dal je bolja sremačka šljivovica ili drpovača 😦 Tuci Brus Li, možda se i naše dve prave negde sretnu u beskonačnosti, a i ako se ne sretnu, kao što rekoh – ko zna zašto je to dobro 🙂

   Liked by 1 person

 5. Прати наратив несрећо Зрнова. Г. ДРП је покушао устврдити да су његова палинка дрповача и шљивовица из Срема (тачније из Добринаца – моје ненадмашно средство инспирације) исто. Ја кажем да то можно бити не може.
  Друго је ствар поднебља. Фрушку Гору и мој део Шумадије дели само Дунав. Поднебље је потпуно исто, тако да ни разлике у шљивовици нема. Северни део Бачке је ипак нешто другачији, мада немам ништа против тамошњих сората. Дапаче, ракија од зове је нпр. прсте да полижеш.

  Sviđa mi se

  • ракија од зове је нпр. прсте да полижеш.

   Ју, па то овде пеку само Цигани. И то без расистичке конотације, већ јер јер имају лош обичај да кад им понестане огрева – секу воћке и ложе, а онда су им зова, дивљи дуд и сличне егзотичне врсте једино од чега могу да испеку пар литара ракије 🙂 Мислим то традиционално, данас свака шуша може да приушти 400рсд за литрачу, дао Вучић.
   Него, притисак на правосуђе и сличне занимације – шта , како, с ким, с чим?

   ПС. Добринци су у Доњем, тзв „свињском“ Срему па немају везе са „винским“ тј са Фрушком гором. А воће је ионако џабе па није никакво чудо да се у Бачкој прерађују шљиве из Смедерева и ШаБца.

   Sviđa mi se

   • Ма мани се бре, ти правиш ракију од тарабе, па свему другом нађеш примедбу. Правио неки мој другар и ракију од банана. Ништа нарочито. Шљивка је конза, ако ћемо до правосуђа.

    У реду је горња тема, само за мене лично „бајата“. Да идем до краја – више и не постоји „притисак на правосуђе“, постоје спојени судови. Пишем напамет, сад ћу тачније да погледам, Иван Богданов је у моменту када је изазвао прекид утакмице репрезентације у Ђенови имао неких тринаест кривичних пријава на лагеру, а било је спортских посленика и са двадесетпет што пријава што пресуда у дунсту… И све то одавно тако функционише, то је наша хомеостаза.

    Sviđa mi se

   • Hm,hmmm..Fruskogorska vino, vodi poreklo iz Trstenika,jedan,bice da je prota, je na STUDIO B, divanio, kako su, od nekih iz Trstenika, kupili rasad za vinograde,vise hekrara,kleo se domacin da je hamburg vrsta,ali,posle 3-4 godine, kada je pocelo da radja, ispalo je da je „srbski domacin“, iz Trstenika prevarant

    Sviđa mi se

 6. Hm,hmm…trenutno, je u „trendu“, pesma Mihjla Mednice..mili Boze, Trampa velikoga, i, do sada, ne proverena infomcija, da je Soros umro od srcanog udara.Moguce je, da ga je zvao Seselj, i saopstio mu da je postao precednik Serbije. Do ujutru, vest ce biti proverena.

  Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s