Мр. Бранимир: ВОЈВОДА ОД ПРАЗИЛУКА

СРБСКА патријотска идеократија је добила нову узданицу.

Хвала Дикићу што је учинио шире веродостојном моју стару тезу да
нема већих подлаца од хрватских и већих будала од срБских националиста.

  Хрватски подлаци и срБске будалетине, да су тада (1918.) постојали (они су продукт модерних времена неутемељен у традицији)
добили би велики Q
уместо празилука који им данас красе дупета.

fat-cat-art-by-russian-artist-svetlana-petrova

СрБска патријотска идеократија је добила нову узданицу. Вика се Александар Дикић.

Загуглах да заитим његове референце и пронађох „на кеца“ да има нека тајна веза што нас спаја:

„… Представници Клуба навијача СД“ Црвена Звезда – Београд „из Прокупља, у саставу председник клуба навијача Александар Дикић-Саша, потпредседник клуба навијача Бранко Марковић-Бане …

„Номен ест омен“, можда је ово почетак једног лепог пријатељства. Не знам да ли је он овај Саша, на Гуглу ништа друго не излази, а ја немам ништа са својим скоро па хомонимом.

Не знам чак ни дал навијамо за исти клуб, судећи по његовом тексту он би мого да навија за мој клуб у периоду од 1913. до 1918. (СК Велика Србија) и од 1941. (СК 1913.) и од 45. (СД Ц.Звезда) а судећи по мојим тестовима ја би био навијач у периоду од 1918. до 1941. (СК Југославија).

А исти клуб!

Једино што сазнадох је „Дикић јесте Нишлија, али живи у Оџацима и ради у сомборској болници као специјалиста ургентне медицине. Иначе је члан ДС, али не избегава сукобе и с њим се може квалитетно дебатовати без извикивања парола. Написао је занимљиву књигу“ Настанак и нестанак једне државе „у којој врло уверљиво даје своје виђење историје Југославије. По мени, посебно је битно то што је реч о младом човеку који се образовао не читајући искључиво оно што му се допада, већ је способан и да саслуша и уважава (и) туђе мишљење. „

Добре рефренце од веродостојног извора – Дрпа. Посебно ово што болдовах.

Елем, човек нам је предочио нацрт будућег новог Начертанија

хттпс://преврат.цом/2016/12/02/%Д0%Б0%Д0%ББ%Д0%Б5%Д0%БА%Д1%81%Д0%Б0%Д0%БД%Д0%Б4%Д0%Б0 % Д1% 80-% Д0% Б4% Д0% Б8% Д0% БА% Д0% Б8% Д1% 9Б-% Д0% БЕ-% Д0% БД% Д0% БЕ% Д0% Б2% Д0% БЕ% Д0% БЦ-% Д1% 83% Д1% 98% Д0% Б5% Д0% Б4% Д0% Б8% Д1% 9А% Д0% Б5% Д1% 9А% Д1% 83-% Д1% 81% Д0% Б2 / # цоммент -14.740

Свенационална циљ треба да буде држава која би ујединила српски народ на простору Балкана, решила српско национално питање.

Вековни сан срБског народа би решио савез историјских феудалних територије, „круновине“, неједнаког статуса, (таквом збрком под и надређених територије на коју би сам Карл Шмит, апологет западног средњовековља, вероватно био веома поносан), на челу са краљем:

Краљ би столовао у Београду где би се крунисао и одакле би владао (наравно симболично и формално).
Његов наследник или вице-краљ (попут некадашњих зетских краљевића) био би владар Црне Горе,
 док би Република Српска са промењеним именом Српска Крајина, добила свог бана краљевим указом,
а Војводина војводу.
И бан и војвода били би аутентични представници круновине која им је дата на управљање, што је симултано поштовање традиције, историјских заслуга и народног суверенитета.

На први поглед ово је гомила глупости, невиђених чак ни досада.

На други поглед овај недоучени и провинцијални одблесак одлична је илустрација оригинала, покретачког духовног импулса о ком сам писао у (пред- прет) прошлом посту,
хттп://бранали.блогспот.рс/2016/11/деутсцх-сербисцхе-фреундсцхафт.хтмл

који „вечно живи“. Као уосталолом и сви духовни импулси, дух је неуништив.

АустросрБизам, настао као сасвим периферни елемент реформе последње преостале католичке империје и католичке политичке контрареволуције генерално, која траје и даље, нема разлога да не изрони поново, кад конзервативна, демохришћанкса контрареволуција која је изродила и сам концепт Европске уније, успешно „тече“ и даље .

У наше време када један по један њен пион (Орбан прекјуче, Карамарко јуче, данас замало Хофер, сутра Ле Пен (ка) ..) осваја територије привремено ослобођене „покретима пука у Французком духу“, нема разлога не типовати да ће се и у Србији појавити у мање карикатуралном виду од Шешеља.

Другим речима и Вучић ће једном  морати да изложи свој Меморандум, а не само да мрсомуди и празнослови, а други сталеж је одавно у ниском старту са својим провинцијалним недомишљеним теоријама (Ломпар, Антић, Над, Бокан, Анђелковић, Антонића два ..) па што се не би појавио и неки нови.

Оно што Бокан, Ломпар или Над закукуље својим „Харвардовским“ говором и замаскирају русољубљем и православљем, Дикић је „отворено комунистички“ бупнуо. А садржај је исти. Хвала Дикићу што је огољен. Као и исходишта, што одавно тупим, а нико не разуме. После овог Дикићевског стриптиза сваком је ваљда јасно да је аустросрБизам плеоназам. Свако Србство је аустросрБство.

Будућа остварена Србија из снова биће имитација хрватских „круновине“ у оквиру Аустро-угарске империје – краљевина Хрватска, краљевина Далмација, краљевина Славонија и краљевима Рама биће узор, а истовремено и изузете (признато да нису српске земље) из савеза „српских земаља“ – краљевине Србије, краљевине Црне Горе, бановине Крајине и војводства Војводине.

Хвала Дикић што је учинио шире веродостојне моју стару тезу да нема већих подлаца од хрватских и већих будала од срБских националиста.

Да би се ово сасвим схватило треба подсетити незнавени пук на пар елементарних чињеница. Као што не можеш бити мало трудан и не можеш извршити делимичан абортус, не можеш ни мало по једном а мало по другом правном принципу, како ти се прохте.

Ова фрагментација Југославије у којој као корисна будала учествује и Дикић и сви АУСТРО срБски националисти, посебно они на сиси фондације Конрад Аденауер и Фрајбуршког универзитета, у длаку је иста с предлогом Аустро Угарске за уређењем територије „региона“ после Првог светског рата. Која замало да прође, допуњена компатибилним бугарским предлогом о „историјској“ покрајини Македонији, коју подржаше Британци.

Јер је у кључу историјског права далеко утемељенија.

Није прошла само зато што су, за разлику од ових данашњих будалеТНа, наши тадашњи вође доследно инсистирали на природном праву самоопредељења народа и Вилсоновим начелима. И, за разлику од даншњих, нашли су покровитеље у најмоћнијм силама победници – САД и Француској.

Е сад, драги глупани, кључно питање (самоопредељења) КОГ НАРОДА?

Нису Далматинци добили Далмацију, чак ни уједињени, а поготово не расцепљени на Србе и Хрвате. Далмација је по историјском праву припадала Италији, као сукцесор Млетачке републике, власника у бившем „титулару“. Нису Хрвати добили територију „краљевине“ Хрватске, погово не без православног становништва. Краљевина Хрватска је Хабзбуршке, односно још изворније миленијумска Угарска „круновине“, као и краљевина Славонија (са Сремом) и Јужна земља – Делвидек у ком је Војводство Србија. С тим што су обласни сабори и то само „етничких“ Срба по Срему и Бачкој и Банату (дакле не ни читавог становништва, како је по правди природног права) самопрогласио прикључење Србији, би могли само да се сликају за успомену.

Барања припада данашњој Хрватској зато што су наши представници аргументовали да је за време Ракоцији буне тамо побијено 70 000 Срба, а накнадно су насељени Мађари. У истом пакету је добијено и Међумурје.

Север Бачке припада Србији јер су Буњевци тамо били већина, православних једва да је било, а Суботица сасвим непланирано, по историјском праву на које су се позвали Мађари, па су им наши представници утуковали да је по претходном правном стању била феуд племића Суботе Вранића, по ком је и општеприхваћено и код наших и код Маџара име, насупрот наметан и званичном Маријатерезијанополис. Елем, најлепши град Србије је у Србији захваљујући „лику“ који се није одвајао од свог писара, протестантског пастора Фабијана, један уз другог су и на споменику у центру прелепог града, који је рак рана локалне новохабзбуршке малограђаштине динарског порекла, позадине украшене празилуком.

z

Елем, глупани, народ је један  ЈУГОСЛОВЕНСКИ, тада троимени Срба, Хрвата и Словенаца. Парцијално – расцепљени линијом „леопардове коже“ на Тутси, хуту и Хотентот, ниједни не би доказали своје природно право ни на једном парчету територије и вратили би се покорно у своје „круновине“. Ако нисте приметилии „леопардова кожа“ се случајно трансформисала у „круновине“.

Трансформација није готова срБске корисне будале треба да заврше још један посао за другог – одвајање Српске од Федерације. Јер, ако нисте приметили, граница Српске и Федерације на западу је граница средњовековних држава Босне и Хрватске. Средњовековна Хрватска, као што не знате, није била у овим границама. „Одлучни преокрет у овом правцу догодио се кад је западна, тако звана Горња Славонија (Жупаније загребачка, вараждинска и крижевачка) била пренесена из „Краљевине Славоније „у“ Краљевину Хрватску „. Ово ново разграниþење између две „краљевине“, а у ствари бановине, образлагало се тиме што је Хрватска ( „“Regnum Croatiae”„) била спала на „остатке остатака“ ( „reliquiae reliquiarum“ како се онда говорило). Она је наиме била изгубила више од 9/10 своје територије, која се сад налазила делом под турском окупацијом, делом под млетаþком, а највеуи део под аустријском управом, као ц. кр. vojna Граница.

Click to access 12-Josip%20Smodlaka_Dalmacija%20i%20Hrvati%20kroz%20vjekove%20(1952)-12%20dio.pdf

Хрватски подлаци и срБске будалетине, да су тада постојали (они су продукт модерних времена неутемељен у традицији) добили би велики Q уместо празилука који им данас красе дупета.
У наставку сочно о још много чему будаластом у овом тексту и овим идеологијама, а највише о карактеристичној особини срБских тлапњиста, да је разрадио само естрадне титуларне дворске измотације, а није ни поменуо начин стварног функционисања државе. „Краљ би столовао у Београду где би се крунисао и одакле би владао (наравно симболично и формално)

http://branali.blogspot.rs/2016/12/vojvoda-od-prazilika.html

 

 

43 mišljenja na „Мр. Бранимир: ВОЈВОДА ОД ПРАЗИЛУКА

 1. Ништа ја овог човека не разумем.

  Узгред буди поменуто, по првом аустроугарском попису, у Суботици су живеле две мађарске породице – један цариник и један ковач. У целој Бачкој мање од 5% Мађара. А Срби никога нису протеривали. Истовремено, постоје српске православне цркве у Војводини из тринаестог века…
  И тако даље…
  Сад, било би занимљиво видети колико је Срба (обе вере) живело у Будиму, колико у Сент Андреји итд.
  Треба даље утврдити колико је Срба живело у Монголији, па на основу тога ценити да ли Срби могу полагати право на мађарске територије?

  Sviđa mi se

  • ja o BUnjevcima ti o Srbima u Sent ANdreji .. pa nisi ti na ispiti kod mene pa da pričaš ono što znaš a preskačeš pitanja kja nisi prostudirao … постоје српске православне цркве у Војводини i starije mnogo od тринаестог века .. zar nisam pomenuo Srbe u Baranji?
   „по првом аустроугарском попису, у Суботици су живеле две мађарске породице – један цариник и један ковач. У целој Бачкој мање од 5% Мађара. А Срби никога нису протеривали. “ su upravo argumenti za prirodno pravo, ako gledamo istorijsko tih 5% Mađara su živeli u Ugarskoj državi već 1000 godina, kao i nemađarska većina .. al jbg onda treba da pročitaš šta piše u tekstu koji ništa ne razumeš

   Sviđa mi se

  • Срба (обе вере) je живело у Будиму, i у Сент Андреји 1918. zanemarljiv broj jer su svi već bili pomađareni, uključujući i vođu mađarskih nacionalista grofa Čarnojevića

   Sviđa mi se

 2. Као типичној представници“новихабзбуршке малограђанштине динарског порекла“ нико ми још није одговорио када ће Република Србија БИТИ у стању да ОКРЕЧИМО Импозантну грађевину зрењанинскуу Палату правде и да подигне инертну позадину, те попуни празна села „диљем“ ВОЈВОДИНЕ, а и циљу очувања исте у сопственом саставу макар и са браћом Ромима, што се протерани из ЕУ множе геометријском прогресијом и купују, купују, купују куће по праааазним банатским селима! За поменута сам најбоље упућена! Не путовах у Посл. Време по Бачкој и Срему, али ‘тице ми ша’нуше да тамо Хрвати купују, купују, купују. – плодну земљу! И још разни неки туђини! Моје малограђанско: хабзбуршко питање, на које, by the way, нећу добити одговор УОПШТЕ није банално! А бојим се и да овај пут “ historia magistra vitae“ ту слабо може помоћи! Нека су нова времена и трендови су врло непредвидиви! Ево на пр. ( врло ме је срамота што ћу то написати, борила сам се колико год сам могла и изгубила, баш се питам зашто) мог сина апсолутно боли Q за чињеницу да је Србин, нисам чак сигурна ни да је свестан да је мешавина западно динароидне и јужно србијанске крви, а врло је интелигентан дечко, тотално окренут “ трулим западњачким вредностима“ , метафоре су му много боље и вештије на енглеском, него на српском, једва да зна ко су били Туђман и Милошевић, а оТиту да и не говорим! Ни ја, верујте, нисам више сигурна – да ли су му та знања уопште потребна! А верујте ми на реч, он спада међу образованији у својој генерацији! Рођен је страшне 1993 године! Изгубили смо, господо, изгубили, ко ће имати херца да ми одговори – шта је са његовом децом!? А они остају, ми одосмо, па можемо наставити да се ћерамо по друмовима Небеске Србије!

  Sviđa mi se

  • šta ste tačno želei da kažete tim što Hrvati – narod u goroj demografskoj situaciji čak i od nas – kupuje li kupuje? I Nemci, koji uvoze Avganistance da bi imao ko da im zaradi za penzioni fond? Što vi prodajete? Što vi ne kupujete? jel Srbijanci to treba da urade umesto vas ili Crnogorci (njihova mafija je davno pokuppoivala Palić)?
   historia magistra vitae“ bogami pomaže .. ako su Srbi u doba svog uspona u Panoniji činili upravo suprotno nego danas – i rezultat je vrlo predvidljiv .. samo nemoj da vam opet budu krivi Srbijanci – jer i vi ste bili dojučetrašnji Srbijanci dok ste bili u usponu
   a ne znam ni kako ste se VI prepoznali u “новихабзбуршке малограђанштине динарског порекла“
   da li ste i vi protiv spomenika Suboti Vraniću i Fabijanu u Subotici? i JOvanu Nenadu?

   Sviđa mi se

   • Izvinjavam se što kasnim sa odgovorom, ali ne kupuje hrvatski narod , već hrvatski tajkuni http://www.magazin-tabloid.com/casopis/?id=06&br=284&cl=08, mogu Vam kopirati još mnogo linkova, ali nema potrebe znate Vi to sami, baš mi suprug upravo reče da su Mađari pod palicom Jožefa Kase pokupovali skoro čitavo Potisje i td isl. Nemci, kao što rekoh u komentaru na tekst Aleksandra Dikića, angažuju NAŠE advokate da otkupe njihovu nekdadašnju dedovinu! A država Srbija to posmatra sa filozofskim mirom, kao Bog sa neba!
    Što se historijskog znanja i pamćenja tiče, prosečni Srbi/janci i ostali jedva da dobacuju do 5 oktobarske, ( uh kako to krstiti) promene, ajmo eufemizam!
    Što se habzburške malograđanštine tiče, ma to se malo našalih, opet osvrt na moj komentar Dikićevog teksta, u kome malo nerviram gospodina Mlinarevića izjavom da posle frojdovske seanse u našoj Narodnoj skupštini, od pre neki dan, jedva čekam da ‚‚dođu Nijemci i vaskrsnu Habzburzi‚‚, te sam parafrazilarala Duška Kovačevića na temu ‚‚pristojnih‚‚ okupatora, koji će doći i srediti nas! Sve podvedite pod – gorka šala komika!
    E a sada ozbiljno! Probaću maksimalno da sažmem, jer na ove teme imam sve ozbiljniju nameru da pišem literarno štivo, pa ako Bog da , jednog dana izdam, imaćete priliku da čitate
    Naime, žestoko sam otpatila, što sam pre nekoliko godina morala da prodam zemlju koju mi je otac ostavio u nasleđe, a njemu deda – solunski dobrovoljac ( izvinjavam se Dragoslavu, zna on zašto 🙂 ), hajde, bar sam je prodala Srbinu! Elem, diplomirala sam na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, zamislite sa 10 ( hm, tema rada – Analiza Zakona o osnovnim svojinsko-pravnim odnosima Socijalističke Republike Srbije, u kome sam na profesorkino oduševljenje našla mnoštvo kolizija) i nikada DOSLOVNO NIKADA, mada nema beogradske firme u kojoj potkraj osamdesetih nisam bila sa molbom za posao, DAKLE NIKADA NISAM IMALA STALAN POSAO I TZV UGOVOR O RADU NA NEODREĐENO VREME! Samo ‚‚na određeno‚‚! Vrlo neskromno ću Vam napisati da jako malo ljudi LIČNO poznajem ( srećom svog sadašnjeg i nadam se poslednjeg supruga ubrajam u te), koji mi mogu parirati po znanju i obrazovanju! To što se nisam ‚‚snašla‚‚ davno sam prestala da prebacujem sebi, jer ‚‚društvene okolnosti‚‚ su takve da ‚‚ne znam da l’ da se falim, il’ da se žalim‚‚ što bi rek’o jedan moj drug, by the way elektroinženjer, koji se isto nešto nije snašao! A snašao se, na pr. moj drug iz osnovne škole, koji je i u osmom razredu SRICAO dok čita! Većina mlinova po severnobanatskom okrugu su u vlasništvu njegove kompanije! E stoga ja i meni slični NE MOŽEMO DA kupujemo, kupujemo, kupujemo zemlju po Vojvodini, nego smo morali da prodajemo – da bi elementarno preživeli! Biće da smo vrlo pogrešno vaspitavani i NEpripremljeni za život! Zamislite, ja sam do 20-te godine živela u uverenju da su ljudi, većinom, dobri! Kad ono, međutim! Jedan od mojih hobija je sakupljanje citata, a na temu ljudske patnje i borbe sa nedaćama koje život nosi! I posle svihi iskustava verujem i u ovo: – Moj se optimizam ne zasniva na poricanju zla, nego na vedroj veri da dobro prevladava, te da s dobrim uvek radim ruku pod ruku! – Helen Keler.

    Sviđa mi se

  • evo ga još jedan Nemac i to u Srbiji užoj:
   „Za mene je Srbija Eldorado, raj koji u Švajcarskoj nisam mogao da ostvarim.
   U Srbiji me zbunjuje samo taj nacionalizam u glavama ljudi. Moraju se toga osloboditi u potpunosti.
   Lepo je biti sa ljudima u srpskom selu. Imam malo imanje od 1,5 hektara, gde koristim sve objekte, štalu, salaš, magacin, mlekaru, kokošinjac, konje i to je moja svakodnevica. To je najgenijalnija životna strategija – da čovek obezbedi sebe za svoje potrebe, kao praseljak koji nije bio glup da obezbeđuje i hrani još 50 mlekara u gradu.“
   http://vesti-online.com/Vesti/Svet/530274/Robin-Hud-je-migrirao-u-Srbiju

   Sviđa mi se

 3. primer funkcionisanja srBskog kritičkog uma (netipična fejsbučna rasprava, jer je tipično da odmah prekinu i vređaju):

  N Jc Имаш текстове Страрчевића у Катени Мудни, а имаш и каснији одговор Јована Стерије Поповића. И није само Старчевић у питању, него читав низ показатеља и читав низ догађаја у питању.. Мада сам ја сигуран да ти одлично знаш о чему говорим, али се плански правиш блесав. Иначе те јефтине дисквалификације су примитивне. Ви,преостали југословени сте одрасли са посебним потребама.
  Свиђа ми се · Одговори · 1 · 18 h
  Branimir Marković
  Branimir Marković ahahahaaha каснији одговор Јована Стерије Поповића.. pa ti stvarno rešio da se totalno izblamiraš

  FEB
  8
  УТУК СА ОНОГА СВИЈЕТА
  један од два учесника у расправи за коју нисмо чули, преминуо је у родном Вршцу, 10. марта 1856., пет година пре него што се други учесник у (наводној) расправи уопште „отиснуо“ у политичке воде (1861.) и постао „јавна личност“ „http://branali.blogspot.rs/2016/02/blog-post_8.html

  N Jc Порчитај југословен. Само прочитај сам. http://iskra.co/…/akademik-vasilije-krestic-o-catena…/
  А иначе, расправа је почела тако што је старчевић тврдио да само име Србин потиче од Сервус, то јест од речи Слуга, и да су зато Срби предодређени да буду слуге, те да немогу бити историјски народ, као хрваати. Стерија је објаснио право значење речи Србин и онда дао свој суд.
  Свиђа ми се · Одговори · 17 h
  Branimir Marković
  Branimir Marković alooo pročito sam tekst u katenu mundi ali ti nsii moj
  Свиђа ми се · Одговори · 17 h
  Branimir Marković
  Branimir Marković uporno ispadaš glup u društvu
  Свиђа ми се · Одговори · 17 h
  N Jc Јесам. Па шта те онда збуњује код Старчевића. Да нећеш да кажеш да је и он био југословенски оријентисан. Ја нисма прочитао твој. Па, нисам твој читао. Какво инфантило самиуверење.
  Свиђа ми се · Одговори · 17 h
  Branimir Marković
  Branimir Marković da i pročito sazano bi da starčević i sterija nisu živeli istovrtemeno
  Свиђа ми се · Одговори · 17 h
  N Jc Знам. Па шта. Оћеш да кажеш да ови лажу. Ни ја нисам живо кад и ДОстојевски, па сам више пута писао о њему.
  Свиђа ми се · Одговори · 17 h
  Branimir Marković
  Branimir Marković Nenad Janicijevic „Анте Старчевић је написао да су Срби „накот за секиру”, а Јован Стерија Поповић му је одговорио. .. после сопствене смрти
  Свиђа ми се · Одговори · 17 h
  N Jc Па не после смрти, забога. твоја моћ да искривиш чињенице је чист безобразлук. Како већ рекох, инфантилна самоувереност. У осталом, такав ти је и онај текст горе, што си написао. Пун полуистина, етикетирања и сасвим накарадних тумачења.
  Свиђа ми се · Одговори · 16 h

  N Jc Још ће да испадне да Крестић и Кијук лажу, а да ти говориш истину.


  Branimir Marković što ne objave te sterijine tekstove? što ne stave u fusnote – objavlejno tad i tad .. teški bolesni lažovi

  Sviđa mi se

  • srpske čokoladice proizvedene u subotičkom Pioniru, koje je predsednica delila deci u dubrovačkom vrtiću, našle u korpi punoj hrvatskih proizvoda, te da se među trista proizvoda našlo i nekoliko „spornih“.

   Iz kabineta je T-portalu rečeno da su srpske čokoladice nabavljene od firme Žitnjak, koja je u vlasništvu Agrokora, kao i da je prigodni paket, prema deklaraciji, pakovan u Vukovaru i sadrži jednu ‘spornu’ čokoladicu.

   „Spomenutim prigodnim paketom upotpunjena je korpa puna hrvatskih proizvoda, što je rezultiralo time da se među tristotine proizvoda našlo i nekoliko ‘spornih“’, naveli su iz kabineta Grabar Kitarovićeve.

   Kolinda Grabar Kitarović je, povodom Dana dubroačkih branitelja, grupi dubrovačke dece uz svoju fotografiju podelila i čokoladice iz Srbije.

   Sviđa mi se

   • situacija je obrnuta – ja nemam nijednog a Domagoj ima preko 10 i to uticajnih … više nastupa po sat i po na HRT-u sa ilirijarenjem .. i radio dramu u produkciji hrvatskog radija na istu temu …

    meni brišu i komentare na marginalnim sajtovima

    kao i obično „istina je sasvim suprotna“ što reko najveći sin srBskih naroda i narodnosoti

    Sviđa mi se

 4. @nada2509
  Зашто би Србија кречила зграде у Зрењанину? Не кречи Србија ни зграде у Београду. Лепо је што написасте, да не разумете сопствено дете. Питање је, да ли је неопходно, да дете табана стопама родитеља. Можда дете више зна и боље разуме новонасталу ситуацију? У сваком случају, ако Ваше дете није спремно да живи и ради на оним арима, које Ви стручно проглашавате довољним за леп живот, зашто то тражите од неког другог. Мој син је из безбедног окружења у Бгд, пре десет и више година отишао у неко село у Банату мислећи слично као Ви. Сада има троје деце, која до школе путују десетак километара. И појавише се разни проблеми око свега и свачега. Полако, али тешко схвата, какво је замешатељство, без потребе, направио. Искуствено могу да Вам кажем, да сте пали на испиту из „економије“. Сиротан, одрастао у Бгд и Хамбургу, сада једва чека, да добије прилику, да стигне у, како Ви оно рекосте „дрогерашки Бгд“, да седи у Касини или Скадарлији. Мени се чини, да је Ваш син паметнији и од Вас и од мога сина.

  Liked by 1 person

  • E ovako: Tužno se slažem sa Vama da se ni zgrade u Beogradu ne kreče i da grooozno izgledaju! I ja volim Beograd, tu mladost i dobar deo srednjeg doba provedoh, ne rekoh ‚‚drogeraški‚‚ mada stoji, nego dekadentni, što je mnogo teža i nažalost adekvatnija reč! Ali ne mora Srbija ( mislim uža) da kreči Palatu pravde u Zr! Samo neka ostavi dovoljno novca u budžetiu grada Zrenjanina da ON TO SAM OBAVI!
   Daj Bože da ste u pravu, što se tiče mog sina!
   Na ‚‚ispitu‚‚ iz ekonomije su pali i mnogi moji eminentni profesori, pa što ne bih i ja!
   Ne znam za iskustvo Vašeg sina, ali ću Vam ukratko opisati iskustvo mog! Elem, usled raznih loših životnih okolnosti i propasti prvog braka, ja sam mog sina povukla iz beogradskog prigradskog naselja Vinča ( znate smederevski put, institut ‚‚Mihajlo Pupin‚‚, 13-tak km od Vukovog spomenika, znači, nije neka nedođija, izuzev za one iz kruga dvojke) u moje rodno selo, 30-tak km udaljeno od Zrenjanina! I uradila najbolju stvar za njega! Argumenti. – osnovna škola u Vinči je u to vreme imala 2800 đaka, radila u TRI SMENE, nastavnici hvatali krivine kad god su mogli, ne mešajući se mnogo u svoj posao, deca duvala lepak i svašta još po školskom dvorištu, . . . iii td! Osnovna škola u mom selu je čuvena po broju lekara, inženjera, pravnika, pa eto i ekonomista, koji iz nje potekoše i deo tog starog pedigrea je zadržala do danas! Dakle moj sin je u toj školi dobio NEUPOREDIVO BOLJE OBRAZOVANJE, nego što bi dobio u Vinči! Neverovatno je koliko ljudi u toj mojoj maloj sredini, još uvek cene znanje, školuju svoju decu, poslednjim atomima snage, a rad nastavnika i učitelja se vrlo pažljivo prati i kontroliše, jer se sve zna, te nema prostora za hvatanje krivina!
   Potom, moj sin upisuje zrenjaninsku gimnaziju, putovao je sve četiri godine, to su mnooogo humanija putovanja, nego vožnja GSB.om, gde takođe, dobija mnogo bolje obrazovanje, jer na primer njegova vršnjakinja, ćerka moje koleginice i prijateljice, izuzetno obrazovane žene ( očajne zbog ovog što ću Vam napisati, a nju Vam pritom citirati), je XIV beogradsku gimnaziju završila – noseći u levoj ruci RUŽ, a u desnoj MOBILNI TELEFON! Posle ju je ona upisala na neki privatni menadžment, jedino je to mogla, moleći mog sina da sa njom radi engeski, koji je, eto, u provinciji, fantastično naučio! Dakle, povukavši ga u provinciju, dala sam sinu mnogo bolji obrazovni fundament! Da, zamislite, on je i u osn. školi i u gimnaziji učio i ruski jezik! Pošto studira Filološki fakultet u Bg, znanje oba jezika mu je dobrodošlo, evo upravo sada doživljava hvalospeve od profesorke ruskog, a ako bude neke dobre saradnje sa „матушкой ‚‚ biće i posla za njega! Inače, i ja se vrlo dobro služim sa oba ta jezika! eh, da sad mogu uživo da vam izrecitujem Ljermontova ‚‚ И скучно, и грустно, и не кому руку податъ в минуту душевной невзгоди„ bili biste oduševljeni!
   Искрено се надам да ће и Ваши унучићи добити солидно основно образованње и бити бољи људи, баш зато што ће одрасти у селу!

   Sviđa mi se

   • „Osnovna škola u mom selu je čuvena po broju lekara, inženjera, pravnika, pa eto i ekonomista, koji iz nje potekoše i deo tog starog pedigrea je zadržala do danas! Dakle moj sin je u toj školi dobio NEUPOREDIVO BOLJE OBRAZOVANJe“

    eto o tome ja trubim..
    ne daju Kosovo, (srbuju o Crnoj Gori, vratiće i Dalmaciju), teraju i nagovaraju lljjude da tamo stoje kao mete divljacima sa licence to kuill nekažnjeno,, a nisu u stanju da organizuuju nešto u sredini sa društvenim standardom jačim nego u većini evropskih država.. koja nestaje na naše oči, 30 km od beograda .. a oni rasformirali trase pruga ostale iz AU

    Liked by 1 person

  • Hm,hmmm..Srbija, treba da kreci Zrenjanin,preko vlade i pravosudja, donosenjem zakona, o odrzavanju, koji regulise,obavezna izdvajanja, pa i nekada „mesne samodoprinose“..sas sve inspekcijskim sluzbama za nadzor.

   Sviđa mi se

 5. nada2509
  Понавља се. Код Вас раде емоције, а не разум. Као и са оних 30 ари, тако и сада када причате, да је сеоска школа боља од градске. Где то има, осим у Вашим маштањима. За некога ко је дипломирао са 10(битан је просек, а не дипломски), уобичајено је да остане на факсу, а не да такву диплому показује међу обичним светом, коме то ништа не значи. Реално, то производи природан отпор код оних који воде неку фирму. Како да Вас прими на посао неко ко има просек 6, а није ни имао дипломски? Јесте то нека врста неправде, али то је реалан живот. Као да сједне стране прецењујете људе, а са друге стране потцењујет у зависности од Вашег личног утиска. Што се тиче деце, имам утисак, да је мој син имао неупоредиво боље услове у Бгд, али је отишао на село у недођију. Вашем сину не пада на памет, да се врати на село и срећа је да је успешан. Питање је, да ли и какво правило из тога можемо да извучемо? Ви покушавате, да нешто из емоција и Вашег искуства претворите у општа правила, а то очигледно није могуће.

  Sviđa mi se

  • Али тотално сте у криву овај пут! Хајде, распитајте се од некога како функционише ОШ“ Никола Тесла“ у Винчи,! Послаћу вам сутра на маил неке снимке о томе како функционише Хм школа идентичног имена у Банатском Карађорђеву! Уз вешто руководство способно да анимира људе за донације и тд и сл! Ви, као да НЕЋЕТЕ да МЕ чујете! Боже, сећам се једне београдске даме из Вишњићеве улице, дете јокј је ишло у школу, не могу да се сетим имена, једна од најстаријих београдских у 7 јула ( сада Краља Петра) и имало учитељицу пореклом с Косова, која је говорила “ сечу“ и “ печу“! Аман, у Бг скупљени с ко’ца и конопца, а Ви мени ту, . . . Ако почнемо сада о култури опхођења, нећу стати до поноћи! Давно су још причали, како оно беше, чим је неко фин, Београђани за њега кажу, ил’ је педер, ил’ је Војвођанин!

   Liked by 1 person

  • „За некога ко је дипломирао са 10(битан је просек, а не дипломски), уобичајено је да остане на факсу, а не да такву диплому показује међу обичним светом, коме то ништа не значи. “

   e ovo je tipična Titina škola, ono zbog čega se Nimbus opravdano ježi na konunjare …

   u kraljevini vam je bilo ovako (na ličnoim primeru mog dede i moje babe):
   За некога ко је дипломирао са 10, bila je bitna nacionalna i prosvetiteljska misija među svojim neobrazovanim sunarodnicima.. zbog koje su i izabrali to plemenito zanimanje … pa je posle fakulteta sa svim 10-kama (a zaista je imao sve desetke, sam se iškolovao u roku u internatu, svog oca, nepismenog ovčara, nije ništa koštao) startovao u zabitom čitso alnbanskom selu kod Tetova, u kom je i upoznao moju babu, damu iz stare viševekova bogate gradske trgovačke Prištinske porodice … pa u sledećem selu, pa u sledećem – duž cele Kraljevine – Vrbas, Osijek, Bečej, Novi Sad .. такву диплому показује међу обичним светом, коме то ништа не значи. do penzije.. kad se doselio u NOvi Sad i ja se rodio, do smrti, svako dete, ovčar iz njegovog kraja kao što je i on bio – je dolazilo na školovanej u internat, prvo se javilo njemu i on se brinuo .. nagledo sam se nekoliko destina „likova“међу обичним светом, коме то ништа не значи, koi su se pojavili na pragu stana og ded kao totaslni divljaci, ali baš ko sa grane sišli, koji su veoma brzo postali kulturni ljuid, završili fakultete i oformili porodice najtipičnijih čak imalograđanskih novosađana..

   al tad je srpski narod imao Dositejevu glavu – a danas Palminu i Krcunovu

   Liked by 1 person

 6. „Хвала Дикић што је учинио шире веродостојне моју стару тезу да нема већих подлаца од хрватских и већих будала од срБских националиста.“
  Nađem na YouTube govor Dr Raškovića, ako sam u to vrijeme bio klinac, pa da čujem što je taj doktor govorio…
  Uglavnom kaže Dr Rašković da sada Srbi imaju starijeg brata vjerovatno misleći na Srbiju…
  Koja pamet i politička mudrost srpskog vođe.

  Liked by 1 person

 7. @nada2509
  „Београђани за њега кажу, ил’ је педер, ил’ је Војвођанин!“ Толико оцрнисте Бгд??!! Све на оно наше, прва љубав заборава нема. Постаје очигледно, да се осећате ускраћени по питању Бгд. Ту Вашу пословицу не чух у Бгд, а саставих скоро седам банки у Бгд. Што се тиче, стања и лепоте у Банату, то није спорно. Питање је, да ли је то исконско, или је немачко? У време када сам био приправник, беше ми шефовица, госпођа, којој сам се чинио драг, као да сам јој добар зет. Она ми је причала, како су је родитељи при крају средње школе, а пре Другог рата, на силу послали у Банат код рођака. Причаше, да је после ишла редовно јер је била одушевљена како се лепо проводила и уживала. Касније сам и ја видео банатске градове и села, па сам се могао лако сагласити са њеним утисцима. Хоћу да кажем, да и у Банату и у Бгд има и оваквог и онаквог света, па је Ваше надгорњавање са Бгд, очигледно одраз неких неиспуњених жења из младости. Сигурно би и зграде у Зрењанину биле окречене, да су остали Немци. Остали у Банату Срби, дошли са свих страна, баш као и у Бгд. С тим што су у Бгд долазили масовно и у неупоредиво већем броју. Вероватно би и Бгд био окречен, да су у итом већина Немци.

  Sviđa mi se

  • Nemci su se doselili u Vojvodinu poslednji na gotov- tek kad siu protestanti i pravoslavci proterani iz raznih krajeva carevine ropskim radom isušili močvare i napravili Veliki Bački kanal.. . pre toga Bačka je bila močvara – takva da je to jedina teritorija koja nikad niej bila u satsavu Rimskog carstva – jer mu ije ni trebala, sem kao akvatorija – štit od varvarskih konjanika …

   pre tih protestanata na uzvisinama peščara i na ostrvima te močvare (recimo POdbari, nasjtarijem kvartu budućeg NOvog Sada) su već >živeli uglavnom Srbi, kojima su se kasnije priudužili i oni Čarnojevićevi – urbano i obrazovbano gradsko stanovništvo sa Levanta, neuporedivo razvijnijeg u svakom pogledu od tadašnje zapadne Evrope .. budući OBRAZOVANIJI lako su preuzeli vodstvo, iako nisu bili najbrojniji..

   Marija Terezija je rekla da jedan Srbin vredi za 5 švapskih pijandura.. naselili su Švabe, najsiromašnije Nemce, kod kojih je do 60. tih godina 20. veka bio običaj da zbog siromašrva svoiju decu daju u roblje susednim Švajcarcima

   obožavam predrasude i sterotipe, kao što znate
   a sad recite opet – ja vas niŠ ne razumem

   Liked by 1 person

  • Е браво! Дужи коментар на ово даћу Вам мало касније!Јооој, очигледно ниджсте читали Слободана Селенића! Шта да Вам кажем!:Нађите негде у библиотеци Очеве и оце, нећете се покајати! Не морате само ићи по “ библиотекама“ ! Питајте мало, никад није касно! Београд, као такав, сам максимално оживела, те не оатим за њим, мада га волим! Подједнако сам тужна због СВИХ ољуштених фасада у Републици Србији! А Ево, већ скоро 6 година живим са другим супругом у Новом Бечеју на обали Тисе! Толико је чист, одржаван, умивен, пун цвећа, искључиви захваљујући људима ентузијаста и њиховој култури, да живот овде, више не БиХ мењала за живот у Бг, сем ако БиХ баш морала, мислим, кад постанем бака исл.!

   Sviđa mi se

 8. @branadelmar
  Ђорђе се јежи, али пише јасно и разумљиво. Написа и он: „Ништа ја овог човека не разумем.“. Ту смо се Бата и ја сложили. Што се тиче деда, у то време је и мој деда витлао по Србији и Македонији, као дипл правник. Али нису га баш питали. Био државни службеник, па су га слали тамо где је „требало“. Када би садашња власт, а и она комунистичка тако радила, „угрожавала“ би људска права. Или сте за планску расподелу кадрова? Тако да је затварање очију и етикетирање „e ovo je tipična Titina škola, ono zbog čega se Nimbus opravdano ježi na konunjare …“. Вазда се питам, где сте сви били када је Тита владао? Све ми се чини, да је за Титу било више Срба, него вас „бораца“ против њега. Да вас је било толико, колико се сада јављате не би „српски крволок“ био толико на власти. Као једини ја ишао у Титину школу? А које то школе и чије похађасте Ви?

  Sviđa mi se

  • Све ми се чини, да је за Титу било више Срба, него вас „бораца“ против њега.

   tu ste potpuno u pravu

   sećam se mojih muka kad je umro Tito a ja na povratku sa maturske ekskurzije u autobusu ..

   i zapanjim se da SVI sem nas trojice (iz iste ulice) plaču.. ne plaču nego ridaju .. klimaju glavama ko bule … a meni smeeeešno oću da puknem a ne sme da se smejem i tako još 5 sati puta .. nikad se nismo tako histeričnos mejali nas trojica kao na putu do naše ulce.. bukbvalno smo se valjali po ulici.. srećom bila je ora pa nas nisu uhapsili..

   a kad sam čuo tužnu vets mislio sam da je normalna srpska reakcija onako kako sam ja reagovao – „e sad si našo da umreš kad vodimo protiv hajduka usred splita“

   Sviđa mi se

   • branadelmar

    Znači, Vi ste godinu dana mlađi od mene! Ja sam bila na prvoj godini studija i morala sam, Bože mi oprosti, da budem ‚‚govno koje prolazi u mimohodu‚‚ – jedan od besmrtnih fazona Zorana Radmilovića iz ‚‚Radovana III‚‚! Sećam se svađe i pokušaja da ‚‚ideološki‚‚ osvestim koleginicu, koja je ridala!
    Ali, šta ću, ja, od ličkog roda i poroda, imala sam rođake koji su zglajznuli još sa Lekom Rankovićem, te pošto sam uvek volela da prisluškujem razgovore starijih, rano sam se ‚‚osvestila‚‚! A tek kad je ‚‚Joku strp’o u fioku‚‚ e to moja baka nikako nije mogla da mu oprosti, vrlo se živo sećam njenih gunđanja!
    Ali, kakav god da je bio, umeo je da balansira, živelo se dobro i sve bolje, a to je običnim ljudima važno!
    Uh, imam posla, ali hajde da i ovo čujete! prošle godine ( april 2015) pominjala sam već, utrošivši poslednju jaču crkavicu i podigavši čak kredit, ispunili smo veliku želju mog muža i u odličnoj organizaciji Kon Tikija bili na fantastičnom putovanju — Carski gradovi Kine!
    Poslednja destinacija, čudesni, neopisivi Šangaj, kažu New York istoka, veče u njihovom čuvenom pozorištu akrobatike, stojimo i pričamo na engl. sa kineskim vodičem,čekajući da počne predstava i pominjući Srbiju i ex Jugoslaviju, a oko nas obilazi postariji Kinez, zagleda, nas, i muž i ja smo plavi ljudi, plavih očiju, to je za njih bilo vrlo atraktivno i svi su hteli da se slikaju sa nama, dakle, kruži Kinez oko nas i u momentu kad je čuo reč – Jugoslavija – spontano izgovara nešto što je zvučalo ovako: – Tiiitoooouuu! – i skide kapu! Muž i ja se nasmejasmo, klimnusmo glavom i rekosmo: – Yes, yes Tito! i rukovasmo se sa Kinezom! A o saznanjima sa tog putovanja ću neki drugi put! Neverovatna su i vrlo dragocena! Hm, šta bi tek bilo da smo pomenuli Valtera!

    Sviđa mi se

   • Mala ispravka: – nisam ja autonomašica ‚‚po defaultu‚‚ ( što bi rek’o Toma Nikolić), ja samo tragam za rešenjem, jer – ovako NE VALJA, ZDRAVO, NE VALJA!

    Sviđa mi se

 9. He, he, unbelieveable! Mi ( Srbi) i Hrvati smo zaista ‚‚kao sijamski blizanci, koji se ne trpe, ali nemaju izbora‚‚ (ko drugi, nego Basara ) .. U Zagrebu je 4. i 5. lipnja 1848. upriličeno svečano bansko ustoličenje. Promatrajući mnoštvo kočija koje su prevozile dostojanstvenike u grad Zagreb kako bi prisustvovali ovom događaju, francuski grof Edgar Corberon usporedio je Jelačićev ulazak u Zagreb s Napoleonovim ulaskom u Pariz nakon povratka iz izgnanstva na Elbi. Svečano ustoličenje i banska prisega su obavljeni na Trgu svete Katarine. Nakon što je prisegnuo, Jelačić je po starom običaju, uz poklike „Živio“ i pucnjavu topova triput dignut uvis. Obred ustoličenja je nastavljen u crkvi Sv. Marka, a zatim i u pravoslavnoj crkvi Sv. Preobraženja, gdje je srpski patrijarh Josif Rajačić iz Srijemskih Karlovaca ustoličio bana, budući da je zagrebački biskup Juraj Haulik bio spriječen. Proslava se potom premjestila u Banske dvore, a bila je popraćena predstavom u kazalištu i općim narodnim slavljem. Svečanost banskog ustoličenja pratila je svečanost otvorenja prvog hrvatskog građanskog Sabora na temelju izbornoga reda utemeljenog po načelima građanskog liberalizma, s ukupno 191 zastupnikom.
  ————————————————————————————————————————————————————
  ara)

  Sviđa mi se

  • Hm,hmm..negde, u tom dobu, ne secam se, 1846-8,Rvacka je, ulizujuci se, intervenisala i gusila, nacionalne revolucije, te je pocinila, jezive pokolje stanovnistva u severnoj Italiji, nesto kasnije i u Madjarskoj.

   Sviđa mi se

 10. @nada2509
  „Mi ( Srbi) i Hrvati smo zaista ‚‚kao sijamski blizanci, koji se ne trpe, ali nemaju izbora‚‚ (ko drugi, nego Basara )“. То само Басара може усред разних испарења. Да ли Ви уживате у томе, да са Хрватима будете као сијамски близанци? Историјски, а и текуће, то је за мене увредљиво за Србе. Па хрватска председница се уби, да се оправда због чоколадице из Србије. За тако нешто ови наши несрећници, какви такви су, нису способни. Манте се Басаре, способан је само да сопствени народ вређа, ако смо уопште исти народ.

  Sviđa mi se

  • Hm,hmm..doduse, tada su na vlasti bili „danas omrazeni“, Centrotextil, je izvezao nesto vise od 2.000 kamiona slepera, obuce domace proizvodnje, u SSSR, Moskvu,robna kuca Beograd, i „nitko“ se nije zalio,potraznja je bila takva, da se ne retko, roba prodavala ispred robne kuce na ulici,iz kamiona.

   Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s