Љубодраг Стојадиновић: О усахлим мудима Томислава Николића

наши су викенди на располагању опасним будалама, које су већ годинама уверене да су грађани Србије кротки објекти лудачких експеримената.

ако претходници нису имали то што уместо мозга треба, а то су вођини бели бубрези, ови (овај) сада има то. Дакле, време је.

садашње вође имају тестисе, или како год се то звало, али не тамо где им је место, него у главама

 

kisa

 

Замислите ово: Томислав Николић на белом коњу или белом тенку улази у Приштину. Иза њега српске трубе и трупе, а покорени народ пун љубави баца цвеће под гусенице или копита. Председнички избори се одлажу на неодређено време, Николић постаје доживотни председник захвалне Србије, а његов политички син и шеф, Александар Вучић, више не жели власт, већ нешто много више: да власт контролише. Ту је, као уживалац плодног минулог рада и Војислав Шешељ, творац змијског гнезда.

Овај увод донекле подсећа на Владимира Војновича и његов урнебесни роман о војнику Ивану Чонкину. За разлику од Томислава међутим, смотани регрут у опису Војновича имао је некакво средство за размишљање. А ми смо се, изван литерарне фантастике, затекли у стварности која је гора од сваке душманске замисли.

Рекао бих да је држава заиста угрожена; њу у недостатку разума за паметнија посла претежно угрожава режим. Био је викенд, а тада се у махнитој замисли овдашњих вођа организују државни удари, атентати, рушења или специјални излети по брзим пругама Србије. Могло би се ипак рачунати да међу заљубљеницима у иконе власти има умних људи. Али изгледа да су такви сасвим скрајнути, будући да поседују нешто што им не треба. Зато су и наши викенди на располагању опасним будалама, које су већ годинама уверене да су грађани Србије кротки објекти лудачких експеримената.

Мора да је посебно занимљива физиономија маестра-молера који је фарбао воз за историјски пут у срце решења свих српских траума. Наравно, то је морао да ради уз непрекидне сугестије Марка Ђурића, тежишног носиоца колективног ума СНС-а. Вучић је рекао како до дана кретања историјске железничке композиције није ни знао шта се спрема. Ђурић је наводно планирао да га изненади, али ни то није могао, пошто не постоји ништа што Вучић не очекује. Тако изненађен, Вучић је поступио мудро: зауставио је воз код Рашке да се не би заратило, и то само због воза братства и јединства. У њему није било чувеног Јожета Смолеа, али Миша Вацић, са неколико бутељки ракије („Томоваче“?) беше на најстрашнијем месту. Вучић није чекао да га други оцењују: сам се похвалио својом мудрошћу, а онда кренуо да се жали по свету: од Могеринијеве, преко Бајдена и Ангеле, све до Путина.

За сваки случај позвао је Кустурицу, да се распита шта је са оном атомском бомбом коју уметник симболички држи у џепу, али би јако волео да је стварно има.

Списак опасних глупости које чини режим напросто је бескрајан. Али покушаћу да овај ратнички поклич ракијаша из Бајчетине, уз уобичајену мудрост Господара, образложим из ракурса који је само на први поглед бизаран. Оно јест, то је бизарно на сваки поглед, али повод се може наћи у модерној легенди о тестостерону надмоћног српског мужа.

Дакле, ради се о овоме: још пре пола године, а можда и мало више, омиљени Вучићев таблоид крупним словима на насловној страни пише: „Вучића мрзе зато што има муда“. Поводом оклоности да му је омиљени новинар мерио тестисе премијер тада није рекао ништа, пустивши ваљда да се нагађа има ли он то што познаваоци тврде да има, или је његов сеиз претерао са завиривањем, или је можда користио додатне оптичке инструменте.

На тај оглед о премијеровим главним адутима скоро да је пала архивска прашина, све док се пре недељу дана није огласио функционер СНС-а Мирослав Лазански, који је своје стратешке погледе илустровао анатомско физиолошким одликама вођа. Па је тај високи дужносник владајуће елите закукао над прошлим временима, и околностима да нико није смео да поведе војску на Косово, јер није имао, шта? Па то што почиње на слово „м“, а међу пристојнијим светом се може препознати и као тестис.

Шта је Мирослав желео да каже? Па ово: ако претходници нису имали то што уместо мозга треба, а то су вођини бели бубрези, ови (овај) сада има то. Дакле, време је.

Занимљиво, Лазански је то образложио само неколико дана пре него што је Касандрин воз кренуо на пут од пола пута. Па је можда стога и Николић помислио да је он носилац те државничке супстанце, од виталне важности за опстанак Срба, а пре свега за њихову погибију.

Скоро да сам сигуран да због својих амбициозних, но будаластих изјава, Николић мора да одговара кривично, јер је узнемирио јавност, а поводом несреће да је на месту на коме јесте довео у опасност грађане Србије и погазио своја уставна овлашћења. Ако Вучић није толико глуп, а није толико, морао би да нађе неки бољи начин за обликовање предизборне атмосфере, пред изборе које је спреман да изгуби и зато га је страх, јер се они на овај начин не могу добити. То није успео ни Милошевић са својих 68 одсто подршке у априлу 2000. године.

На крају овога текста, у коме сам покушао да бар делимично сакријем огорчење и срам што живим у држави коју воде овде овлаш описани, морам ипак да се сложим са бившим колегом Лазанским. Тачно је, наиме, да садашње вође имају тестисе, или како год се то звало, али не тамо где им је место, него у главама. Са свим оним што им претходи уласку у мисаони корпус.

(Пешчаник)

Наслов и илустрације: Преврат

5 mišljenja na „Љубодраг Стојадиновић: О усахлим мудима Томислава Николића

 1. Како се размишљања мењају. Даде аутор заклетву ЈНА, па је погази. Беше неко време лепо, док је био миљеник Политике и РТС. И дођоше нека нова времена, дође у друштво отписаних и сада му смета сва и свашта, па и Лазански. Нешто се не сећам, да је и шта писао о Лазанском, када је Лазански обилазио НАТО савез уздуж и попреко. Аутор не уђе у нову шему и сада му сви сметају, а колико до јуче, дувао је у исту тикву. И сада му је у непуних седам банки, СВАНУЛО и СРАМОТА га је што живи у овој држави!!?? Па ко ју је правио, некадашњи друже мој? Поред осталих и ТИ!

  Sviđa mi se

 2. Hm,hmm…doslo je bilo do greske, umesto u voz, vodja je, svoja damu i badnjak uneo u „precednicki kabinet“..umesto u voz, da cestita „ostatku zaklanog naroda“. Narod „centralne Srbije“, nece da ratuje,i to je gestom,i potvrdio,“devedesetih godina“,pa ni u momentu „holokaust oluje“, nacelnik Perisic, i pored dogovorenih obaveza u slucaju napada Hrvata, telefonom,odgovorio „Srbin nece da ratuje“..kao da mu se, obratila „vlada NDH iz Knina“. Vodje, Srba,crkve,naravno i navijaca,neka raspisu referendum oko Kosmeta, ako imaju muda.

  Sviđa mi se

 3. @prevrat
  Наравно, да није могао да расправља, док је био пуковник. Колико се сећам, одавно је у пензији, па је ипак могао нешто и да каже о „аматеру“ и његовом тумачењу и писању о војним питањима. Ћутао је, док га не скинуше са ТВ и Политике. Као остављена млада!

  Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s