Mr. Branimir: KATALONIJA I VOJVODINA SU SRCE SRBIJE

Katalonija bez Španije je „slamka među vihorove“ 
kojoj svako može da radi šta hoće.
 Ko, sve je očitije – Srbiji bez Jugoslavije, a tek Vojvodini bez Srbije. 
A to je („nekom“) cilj – da se TO može. 

„Deo naroda u okviru nacionalne države, čak i da ima određeni identitet, u međunarodnopravnom smislu nije narod koji može da se pozove na pravo na samoopredeljenje“

https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2017&mm=10&dd=05&nav_category=78&nav_id=1310786

 

Dva referenduma o nezavisnosti /odcepljenu su se desila u našem širem komšiluku.

Jedan, Kurdski, je prošao u potpunoj tišini kod nas, a oko drugog se Srbadija tradicionalno podelila i uhvatila za revere.

Na navijače „Frankovog“ Reala i „anarhističke“ Barse, klubove čiji rivalitet zaista potiče još iz (španskog) građanskog rata (slično kao Olimpiakos i PAO i Zvezda i Partizan).

Pa su levičari „podrazumeva se“ uz Katalonce zbog brutalno pogaženog prava na demokratsko izražavanje volje građana, a desničari, tzv. srBski nacionalisti uz Madrid, zbog principa zaštite suvereniteta i legaliteta države (referendum je bio protivustavan)  i podrške celovitosti Srbije nepriznavanjem Kosova.

Međutim, ništa nije crno belo, sem dresova Reala i bratskog Frankofilog kluba kojem je Tuđman dresove u Barsinim bojama (kluba vojske iz Moskve) zamenio bojama Frankovog  Reala i Benitovog Juvea, nakon što  je Tita zaokrenuo u NATO pakt 1951.

(Što beše prvi simboličko ikonografski čin. Deceniju kasnije dva identično ustrojena kluba – državna i režimska reprezentativna projekta, sastali su se u finalu Kupa šampiona Evrope 1966Kasnije se država koju je „šumski“ klub predstavljao raspala, a Španija … hm)

Teško da današnji Katalonski separatisti imaju suštinske  veze sa levicom, sem Klintonovsko neokonskom –  po CANVASovskim metodama „spontanih“ mirnih protesta i elitističkom preziru prema stvarnoj većinskoj volji sopstvenog stanovništva i ustavnom uređenju sopstvene države, slično američkim leftardima posle pobede Trampa.

Naime, oni po svoj prilici NEMAJU većinu u biračkom telu Katalonije. U pokrajinskom parlamentu su jedva namakli minimalnu većinu pri izlaznosti ispod 50% na izborima.

I na referendumu je  izašla manjina – 42,3 odsto. 2.020.144 je glasalo “za ”, a Katalonija ima 5.340.000 stanovnika sa biračkim pravom. „Španski premijer tvrdi da je referendum u Kataloniji bio ruganje demokratiji. Nije da nije; vlasti u Barseloni su u poslednjem trenutku, kad je policija zaplenila glasačke listiće i počela da zatvara biračka mesta, pozvale građane da sami štampaju listiće i glasaju gde mogu. Zbog toga one podatke o izlasku i ishodu treba uzeti sa rezervom.“  
http://www.autonomija.info/aleksandar-kocic-katalonija-i-nezavisnost-koje-nema.html

Suporotno stereotipu da su svi Katalonci separatisti, izgleda da je „srpska“ raspolućenost stanovništva na „prvu“ i „drugu“ duboko ukorenjena i tamo.

„Fejsbuk“ u liku izvesnog Vernesa Custovica ukazuje na nama nepoznate istorijske detalje (u kojima je đavo):

„Katalonski nacionalizam i želja za autonomijom nije monolitna stvar oko koje postoji sveopšti konsenzus. 

 
Korjeni katalonskih podjela sežu u španski građanski rat gdje su akcije ljevičarski opredjeljenih katalonskih nacionalista naišle na zgražanje tradicionalno opredjeljenog dijela društva.

Akcije katalonskih ljevičarskih milicija bile su posebno okrenute prema katoličkoj crkvi čije objekte su rušile i ubijale sveštenike, uz posebno omiljeni morbidni ritual: vadjene moštiju svetaca i njihovo strijeljanje.
Ogavnost „revolucionarne pravde“ odbila je veliki dio Katalonaca od bezrezervne podrške separatizmu, usljed čega je Franko nakon pobjede imao oslonac za unitarnu Španiju u tom dijelu nacije.

U takvim uslovima do cilja separatista se može doći samo izazivanjem vanrednog stanja.Još jedan momenat na koji „Fejsbuk“ ukazuje u liku Vidan Marković, pokazuje koliko su ogrezli u neofeudalnoj neoliberalnoj „agendi“ (lista ciljeva neke ideologije, stranke):

„Negde u leto 1992. u jednom časopisu pojavi se članak sa mapom Evrope podeljene na mnogo malih regijica. Mislim da je to bio predlog vlasnika, u to doba, pivare Hejneken. 
Znači umesto država imamo niz pokrajinica… Od Italije, Španije, Nemačke…ostale samo froncle. Sve se pokrajine tih država osamostalile.
To je ova priča sa Katalonijom. Zato kažem – ako se oni žele odvojiti kao etnička grupa, narod.. to je drugo jer je broj tih naroda (u Evropi) ipak zatvoren skup, ne može se ići neznamdokle… 
Sa regijama je drugo, jer je pitanje istorijskih, kulturoloških i političkih raznolikosti klizav teren gde nema jasnog kriterijuma 
(ko može sutra da spreči da se Beograd na vodi ne odvoji od Beograda, npr. 🙂)
Postoji teorija po kojoj nekim krugovima odgovara disolucija nacionalnih država jer je ovako teško da se Evropa ujedini. Nacionalne države su pregabaritne, ne samo zbog veličine već i zbog strukture. Ovako se Evropa deli na pokrajine koje su onda prinuđene jedna s drugom da sarađuju, nema im druge.“

(Mene je ovaj pivarski koncept podsetio na još ranije, iz osamdesetih godina, maštarije gurua „Druge Srbije“ Bogdana Bogdanovića o Evropi poput one iz 17. i  18. veka podeljene na patuljasta vojvodstva, grofovije i sl. kao idealanoj, idiličnoj  i poželjnoj. Kod naših ljudi se nikad ne zna šta je lična vizija a šta se posle puno decenija pokaže kao lobiranje za nečiju „agendu„)Podsećanje na osnovne činjenice iz istorije Španije i Katalonije dužeg trajanja ukazuje da koncept katalonskih separatista nema veze sa etničkim i pripadajućem mu prirodnom pravu (na koje se pozivaju Kosovski Albanci), pa ih je pogrešnon nazivati nacionalistima – em povezivati sa Kosovom. Jer –  niđe veze, iako su neki naši političari (Vučić i Borko Stefanović) po običaju požurili da se razlupetaju.

http://www.infozona.rs/novosti/srbija/gospodo-iz-eu-kako-katalonija-ne-moze-kosovo-moze-sad-je-mecka-pred-vasim-vratima/167608

(A tek nadrieksperi: „Преиспитивање акта о признању независности Косова налажу битно промењене околности изражене правилом „rebus sic stantibus“, односно случај Каталонија је околност која није постојала у време кад је проглашена независност такозване државе „Косово.“ 
http://vidovdan.org/2017/10/02/preokret-srbija-iznenada-dobila-jak-adut-da-vrati-kosovo/

 „Уосталом, то колико је танка можемо одлично видети и из данашњег више него немуштог покушаја „објашњења“ портпарола Европске комисије зашто су Каталонија и Косово неупоредиве ствари (“када је реч о признању Косова, то је врло специфичан контекст…Веома специфичан контекст, са специфичним разлозима“).“
http://www.nspm.rs/kolumne-djordja-vukadinovica/katalonija-i-kosovo-%E2%80%93-ko-je-rekao-presedan-i-zasto-je-zamrznuti-konflikt-trenutno-najmanje-lose-resenje.html)

Nego jedino liči na  „jevropski“ regionalizam, koji nema baš puno utemeljenja u tradicij i istoriji, sem estradnih Bogdanovićevih (i Kalaićevih) bajki o zlatnom dobu feudalnih grofovijica.

Jer –

„u Spaniji postoje tri pokrajine u kojima su Katalonci etnicka vecina. Osim Katalonije, to su Valensija i Baleari. Zatim izvan Spanije tu su nezavisna drzava Andora i Severna Katalonija kao deo Francuske. Sve zajedno imaju naziv Katalonske zemlje (Paisos Catalans). Ukupno je to duplo veca teritorija od Katalonije kao pokrajine i ima duplo vise stanovnika (ukupno 70,5 hiljada km2 povrsine i 14,5 miliona stanovnika imaju Katalonske zemlje). Dakle, Katalonske vlasti upravo ne zele da katalonsko pitanje postave kao nacionalno, vec kao pokrajinsko independentisticko. Zato su Katalonci izvan Katalonije nerado posmatrali pitanje statusa ove pokrajine (Nadal je Katalonac sa Baleara i nedvosmisleno je podrzao Spanski integritet).“ upozorava fejsbuk preko Dejan Djuric.:

Katalonske zemlje su bile kljucni cinilac srednjovekovne kraljevine Aragon koja je usla u zajednicu sa Kastiljom preko braka aragonskog kralja Ferdinanda i Izabele kastiljske kraljice. Inace, posle osvajanja Sicilije (Sicilijansko vecernje 1282), Aragon je vladao Juznom Italijom, a u oblasti Atike Katalonci su osnovali vojvodstvo i jedno vreme su dominirali Sredozemnim morem. To je bio vrhunac moci Aragonske (katalonske) kraljevine. 
Cisto da se zna da Katalonija nije nimalo slicna Skotskoj, Flamaniji ili Kvebeku gde imamo princip da jedan narod zivi u jednoj pokrajini. „

 
Istina je, dakle, sasvim suprotna. NIsu Španci – Kastiljani „porobili“ Kataloncenego se „kruna Aragona“ (Kraljevine Aragon, Valensija i Majorka i grofovija Barselonaujedinila sa Kastiljom venčanjem vladarskog para (Godine 1469. tajno se venčavaju Izabela I od Kastilje i Fernando, naslednik aragonskog prestola. Ovim brakom se ujedinjuju krune Kastilje i Aragona 1479.), unoseći bar pola buduće državnosti Španije. 
Ovde dođosmo na teren možda preslobodnih  ali poučnijih analogija.
Sa Srbima!
Kao što su Kataloncima nukleus državnosti bile planine Aragona, tako su i Srbima, Raške i Dinarske planine. Pa su se posle raširili po župnim predelima i primorju.
I Srbi su se, doduše konačno tek 5 vekova kasnije, udružili sa svojim srodnim Kastiljanima – Hrvatima Jugoslovenskog odbora, tj. državom SHS.

Katalonija se razvila u, kažu – a to nije tačno (opet slično „nekima“) –  najprosperitetniju oblast, zaštićena s leđa lancem planinskih kraljevina saveza, a s mora zajedničkom moćnom armadom respektabilne vojne sile.

Današnji Katalonci su zaboravili ta dva konteksta i osnova svoje održivosti, slično stanovnicima našeg najrazvijenijeg regiona – Vojvodine.

Koja je bila do uspostavljanja jasnih i formalnih političko ekonomskiih veza imperije čije su podanstvo bili sa Srbijom – ono što joj govori staro ime (Panonija) – blato i močvara. Tek kad je Srbija postala brana, utvrda upadima „Agarjana“ a Srbijancima, sunarodnicima, Austrija zauzvrat dopustila slobodnu trgovinu po imperiji, Vojvodstvo Srbija (izvorno ime Vojvodiine), tako zaštićena „bezbednosno“ s juga  je ekonomski i kulturno buknula. Ujedinjenje 1918. bilo je logičan sled događaja.

Katalonci su kao i Vojvođani (i ostali Srbi), bili glavni inicijatori stvaranja moćnog i održivog državnog saveza. Sada manji deo stanovništva regiona Katalonije period sa-upravljanja moćnom imperijom, u kom periodu su jedno vreme bili najveća globalna sila,  zovu španskom okupacijom.

Slično delu stanovništva Vojvodine u još manjem procentu. Odričući se tradicje i htenja svojih predaka. Fascinantan novokomponovani samozaborav.

video žabac da se konj potkiva…

Na sličan način i novosrBi period Titove, a neki čak i Aleksandrove Jugoslavije zovu hrvatskom okupacijom. Dok se solunci i partizani prevrću u grobu.

Takođe, ostali Katalonci  – iz Andore, Francuske Katalonije, Baleara i Valensije – dakle van pokrajine Katalonije, slično „ostalim“ Srbima van Vojvodine, energično su protiv otcepljenja Katalonije.

Katalonija bez Španije je „slamka među vihorove“ kojoj svako može da radi šta hoće. Ko, sve je očitije – Srbiji bez Jugoslavije, a tek Vojvodini bez Srbije. A to je („nekom“) cilj – da se TO može. 

Zanimljivo je kako niko od naših analitika, inače opijenih geopolitikama, ne postavlja ovaj fenomen u globalnije i ideološke okvire, pa ih tek tako (ne)povezujući s nama (pa ostaju samo glupe analogije sa Kosovom). Sem „omraženog paraistoričara“:

„Kolindina „uspravnica“ Baltik – Jadran dio je stare Spykmanove doktrine po kojoj Amerika da bi opstala kao evropska i svjetska sila mora imati uporište u Španjolskoj, Norveškoj i Jugoslaviji. 

Norveška zbog toga nije dio EU, također nije ni dobar dio Balkana, a Španjolska se trese…

Najnovija kriza oko Katara, ratovi u Ukrajini i Siriji i dolazak američkih trupa u Evropu imaju tri razloga. Prvi je obuzdavanje Njemačke, drugi je pritisak na Rusiju da odustane od svog strateškog naslanjanja na Njemačku, a treći je hvatanje povoljne pregovaračke pozicije Amerike u odnosu na Rusiju. Dakle, cilj je Rusiju prisiliti na popuštanje, razbiti njen pakt s Njemačkom i slabljenjem Njemačke ostvariti stabilnost, jer Amerika, čak i po cijenu nuklearnog rata s bilo kim, neće dozvoliti formiranje velike njemačke vojske makar i pod plaštom EU…“

https://prevrat.com/2017/07/09/domagoj-nikolic-nova-tramposlavija/

U ovom kontekstu jasno je da otcepljenje Katalonije ima veze sa Katalonskim nacionalnim interesima koliko i raspad Jugoslavije sa Srpskim ili Hrvatskim.

Znači samo gubitak održive i bezbedne države.

A i podsećanje na španski građanski rat, rat „slobodnog sveta“ protiv pronemačke falange dobija nova značenja kad se pogleda da Narodna stranka  vlada Španijom. A Narodne stranke su … katolički odgovor na liberalizam, arhineprijatelji koncepta nacionalnih država i kreatori sadašnje nove ujedinjene Evrope, pod Franko-Nemačkom komandom ko i svi „rajhovi“ do sada od Svetog Rimskog carstva Germanske nacije pa nadalje. Možda ideologija vladajuće starnke objašnjava očitu besmislenost bestijalne reakcije policije sa stanovišta španskih nacionalnih interesa.

Inače, sve se događa neposredno pošto su Amerikanci tj, NATO, deo svojih trupa izmestili u Kataloniju, a Franko-Nemački savez u EU pojačao propagandu za stvaranje Evropske vojske, van kontrole NATO.

Slučajnost.

16 mišljenja na „Mr. Branimir: KATALONIJA I VOJVODINA SU SRCE SRBIJE

 1. @branadelmar
  мислим да ћеш следећи текст морати да направиш у форми стрипа или „влога“… Јасно је (барем мени) да је боље бити богат него сиромашан, здрав него болестан, снажан него туњав, али да ме ‘беш не могу да провалим зашто мислиш да ће званична Барселона одустати од независности само зато што је она нерационална. Идеолози каталонске „државе“ су све што си написао знали много пре тебе, исто као што су то знали и идеолози ХСП и словеначког сепаратизма, много пре него што је „кликнуло“ профдр Бранку Хорвату – и ништа их није спречило. Нашли су публику за своје трућкање, месо за федералне топове и игранка је могла да почне… Хоћу да кажем да целовитост Шпаније неће сачувати никакве патриотске анатеме, оно што може да је сачува је евентуално објављивање компромитујућих података о сепаратистичким вођама, њиховим тајним рачунима и компанијама, ликвидација неког од њих… Биомаса одбија да размишља мој БрМ-е, зато су либерали трн у оку свих лидерских идеологија. Овце траже чобанина а не нове пашњаке

  Sviđa mi se

 2. Brandelmar, cestitke na tekstu. Jos da odes korak dalje pa da predvidis dogadjaje za ex Yu prostor.
  Dok su Ameri trazili povecanje izdvajanja za Nato, Merkelica je uporno odbijala stvaranje vecih i jacih oruz. snaga.
  Jedino sto se prije par mj. vrtila prica o klincima u Bundesweru?
  Ja uporno razmisljam (naravno bez rezultata) o tome koji je najbolji, racionalniji nacin zivljenja na prostoru ex Ju? Nemogu se oteti dojmu da se stanovnistvo stoljecima selektiralo na taj nacin da su opstajali samo kolaboratori ( osim ako nisu zivjeli u nekim zabitima). Ovi buntovni ili su ginuli ili odseljavali?

  Liked by 2 people

  • Hm,hmm…pa,taj prostor,je vrlo,sklon raznim “ paroljama“…“ Trepca radi Beograd sevgradi“, svojim usina cuo i „Rijeka Radi Zagreb se gradi“…. U,medjuvremenu,doslo je do „‘transformatormacije svesti“….“ Interes-profit“…naravno,da nije bilo nekih “ Trepci“, ne bi bile zidane ni crkvr ni dzamije oko njih. Da,nije bilo Jadranskog mora, ne bi bilo ni Luke Rijeka, brodogradilista, i nebi to postalo Jugoslavija,sas “ dinastije „‘pa,jedna utepa drugu“.. Kako,u jednoj knjizi napisa Habjanovicka,vajka se neka Crnogorka,kneginja,nije bas citirano..“ pa,sta hoce ( srbija).. i kralja smo im dali“.. hm,hmm.vrlo velikodusno…od Svetozara Vukmanovica Tempa,ali on nije rekao “ sta hoce i Luku Bar smo im dali “ ,drug Mrkonjic je dobio pet kila udarnickih znacki i nagradu AVNOJ.. samo za prugu. A, Politika Zuku Dzumhura,i Momo Kapor (?ratni novinar pocetnik), temu “ zelena coja montenegra“…

   Sviđa mi se

  • Hm,hmm…Amerika trazi izdvajanja za NATO,videla zabavda se konjmpotkiva pa digla nogu…hoce sad i ona da,kupui MIG 21..a,trazilla je neki dan,od svoje embahade,i diplomata,da se,povuku sa plaza u Zalivu svinja,…i,beze,kuci,raspisli su im konkurs,za zaposljavanje,veceg broja vatrogasaca,da imaju posla na Floridi,jeftinije je,toplije je pa barake, ne mora cement iz Popovca i cigla iz Kanjize..

   Sviđa mi se

 3. Buni me ovo sa Kat. crkvom. Misli da Vatiksn drzi novac u London C. Jp Morgan ili nesto slicno. Spekulativni fondovi.
  Hitlet je bio idiot podrzan od Kat. crkve, koji je unistio Njemacku i napravio genocid izmedju ostalog i na njem. narodom.
  Misli da je Kat. crkva radila na unistenju Njem. i Rusije?

  Sviđa mi se

  • jedan protestantski pastor mi s zalio kako su sovjestki savez i nacizam potpuno uni[tili reformaciju u Nemackoj i Evropi .. misleci na protestantsku Istocnu Nemacku i BaltickeZemlje … i gleda cuda posle Hitlera Nemackom dominiraju katolici / Demohriscani od Adenauera pa nadalje… Katolicka tj. globalna>u prevodu, crkva uvek podrzava imperijane politike i unistava nacionalne drzave.. mislim da smo danas slepi za ponovno radjanje stare imperije, ali Tramp izgleda nije

   Liked by 1 person

   • katolicka kontrareformacija buja svuda > pogledaj ko su na vlasti u Francuskoj, kolevci modernog republikanizma .. a ko opozicija > i jedni i drugi ancien regime .. liberalizam je u Evropi unisten

    Sviđa mi se

   • Hm,hmm…ne “ podrzava“ crkva,ona samo salje emisare, da sire kirilicu,i salju uzorke ruda i semenja…pa, neko onda njih podrzava u tom „bogosluzeniju“, mesanja rasa i klasa,i,kad su vec na gomili,pomole se bokcu,zinu,kazu popu,ko lekaru..aaaa..i,izvadi mu zkatne zube,one,krnjave i smrdljive,ne vadi,samo one,neprirodne „GMO-ZLATNE“

    Sviđa mi se

 4. katalonci čitaju prevrat!

  https://rs.sputniknews.com/evropa/201710081112959167-barselona-protest-protiv-referenduma-ulice/
  Док полиција у Барселони наводи да је на скупу учествовало 350.000 људи, организатори тврде да их је било 930.000.

  Марш представља највеће демонстрације за јединство Шпаније откад је дошло до пораста сепаратистичког осећања у Каталонији, које је гурнуло земљу на ивицу кризе, наводи АП.Многи од окупљених носили су заставе Шпаније, Каталоније и Европске уније, а поједини су узвикивали „Не дајте се преварити, Каталонија је Шпанија“ и тражили одлазак у затвор председника те шпанске покрајине Карлеса Пуџдемона.

  На скупу под паролом „Доста! Уразумимо се!“ у организацији Каталонског цивилног друштва говорили су нобеловац Марио Варгас Љоса и бивши председник Европског парламента Хосеп Борел.

  Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s