Драгослав Павков: Курона вирус

Разговори са људима који од мене све боље знају, ових дана своде се на две ствари: Уместо са „јеб’о те Вучић психопата“ сада покушавају да ме дисквалификују са „јеб’о те Несторовић шарлатан“, и „лако је критиковати, шта би ти радио да си на месту Преседника (слава му и милост)?“.
nema
 
Прво је уобичајени начин комуникације заблуделе овчице и припадника стада и њега не бих анализовао (ствар психологије, има доста у литератури па кога занима…), друго…
Када бих ја „био власт“ прво бих се добро обавестио о непријатељу и покушао да разумем с чиме имамо посла. За тај посао не бих користио синекурчине и плаћенике фармакомафије, него научнике попут људи из Торлака, лекара који се баве праксом а не трговином, и сл. а једино што би поред њихових стручних референци морало да буде присутно јесте патриотизам. Дакле, јебе се мени да ли је неко либерал, комуниста или фашиста – да би учествовао у одбрани од епидемије он мора да воли ову земљу и њено становништво. Да ли је воли на фашистички, либералан или социјалистички начин је тема за предизборне скупове а не за одбрану од невидљивог непријатеља.
 
Ако је ово што сам до сада „похватао“ барем приближно тачно, мислим, да се #коронавирус не шири аеросолом (да га струјање ваздуха може пренети на велику удаљеност) него директном контаминацијом преко телесних излучевина – концентрисао бих се на подучавање и освешћивање директно угрожених – значи стараца (људи старијих од 65 година) од којих већина вуче неку хроничну бољку.
 
Да контаминација #коронавирусом може да изазове КОМПЛИКАЦИЈЕ њихових болештина на начин да им се обична прехлада компликује у ТЕШКУ УПАЛУ ПЛУЋАи потребу интубације, да их „обична“ упала горњег уринарног тракта може везати на апарат за дијализу (којих ни једна држава света, укључујући ни скандинавске земље нема довољно за све изненадне пацијенте са нефролошким тегобама), да су у случају тог, најцрњег сценарија ЗАВРШИЛИ КАРИЈЕРУ пошто смо свесни где живимо и са каквим навикама имамо посла… Да ће држава учинити све што може, и више од тога, да ти људи буду збринути на најбољи могући начин, али држава НЕЋЕ правити концентрационе логоре за изолацију олдтајмера – њихови животи су ствар њихове воље и осећаја одговорности. Осим у случају људи који немају пословну способност, њих би држава без њихове воље збринула на начин како прописује медицинска струка и наука.
Значи, наши старији суграђани, рођаци, родитељи би морали да се превентивно самоизолују, а потрепштине би им доносили рођаци, потомци и лица које по разним основама (волонтери, људи под радном обавезом…) ангажује држава. Ко се вођен теоријама завере и ноторним српским инатом о ове препоруке оглуши – то чини на сопствену одговорност и пристаје на последице; без обзира на кмечање његове „деце“ и интернет заједнице која је пуна емпатије и хуманости на туђ рачун. Ако неки господин „икс“ или госпођа „ипсилон“ мисли да је држава позванија да његовом/њеном татици забрани кретање него што је њихова дужност да га затворе у стан, кувају му, спремају и праве друштво – мало су се зајебали и то им се мора отворено саопштити. Мени је жао сваког ко пре времена страда, али није сваки појединац моја одговорност. Модерна друштва су давно прописала ред наслеђивања… Није у реду чекати да наследиш некретнину, а на државу сваљивати одговорност јер ти је тата умро од глади или су ти маму појеле изгладнеле мачке. Толико о томе.
 
Сви остали на своје радне задатке. Ово је наравно фраза… Ако неко има средстава за живот наравно да нема никакве задатке, нека седи у стану и куцка по тастатури, гледа ПорнХаб или шта год… Хотели којима фале гости нека се затворе.
Али је есенцијално знати да свако од нас самом посетом у смртну опасност може да доведе старца или хроничног болесника!
 
Због тога би било јако лепо и одговорно старим родитељима, дедама, бабама, старим комшијама пре него што у наступу хуманости однесемо ланч пакет исти испрскати медицинским алкохолом, шпиритусом или обичном домаћом ракијом насутом у боцу од арфа за прозоре. Џаба нам хуманост ако наша дневна доза Курира или Данаса, векна хлеба или литра зејтина неком у кућу, у самоизолацију унесе #коронавирус.
 
Дезинфекција простора где борави велики број људи, сунђери са дезинфекцијоним средством преко којјих се прелази обућом и точковима возила морају постати стандард… Свако ко има симптоме инфекције #коронавирусом мора бити изолован у режији државе; да ли у болници, празном и мобилисаном хотелу или конц-логору је више техничко него етичко питање.
 
Зашто једино овако може да функционише?
Пре свега јер не постоји друштво које има тачне референце за процену опасности. Сви процене доносе на основу написа у „стручној литератури“ и „стручним часописима“ те на „искуствима стручњака“ који се узгред буди речено никада и нигде нису сусрели са конкретним вирусом.
Значи, њихово познавање медицине, хигијене и микробиологије може много да помогне, али срећу нам квари ноторна неодговорност за последице. У случају да се и поред свега примењеног догоди лош исход инклудинг крах нејаких економија вазалних држава, сви идеолози ванредних стања, укидања слобода и права грађана једномислено ће се изузети из одговорности заклањајући се иза „струке“. Они су само читали стручне часописе, нису они криви што у теорији и пракси нема искустава са епидемијом попут ове актуелне.
 
Због тога је одговорност искључиво на политичарима који преко стечених овлашћења доносе законе и прописе, и спроводе вољу грађана. А политичари осим што морају да брину о рејтингу и паблик рилејшну, би морали да обрате пажњу и на интерес заједнице. Иначе ће одмах након епидемије постати окривљени бивши политичари. У длаку исто као што се десило покојном Слоби-Слободи.
Ја тако, па одох да ђубрим шљиве, треба произвести дезинфицијенсе, бога питај докле ће епидемија потрајати… Уздравље

Jedno mišljenje na „Драгослав Павков: Курона вирус

  1. Тешко је било шта приговорити. И суштина и форма су одговарајући.

    Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s