Драган Томић „Српски свет-Корени зла“, део 4.

У Српском дискурсу, постоји један феномен који сам по себи парадокс. Са једне стране стално се потенцира како су Срби стари народ, међутим у реалности ми се понашамо као изразито млада нација. Прва ствар која одмах упада у очи јесте исконски недостатак мудрости и способности дугорочног планирања и предвиђања. Ово прати недостатак способности да се одложи задовољство као и изразита импулсивност и опортунизам. Када се све сабере, све ове одреднице јесу одреднице младости а не старости.

Наиме, историјски гледано, ми јесмо стар народ али то историјски треба схватити на административан начин. На некој вишој разини, Срби јесу историјски народ, докази о нашем постојању заиста постоје кроз векове, међутим гледано на административан начин, то само значи да ми постојимо кроз време али то не дефинише и начин на којим ми постојимо. И ту настаје та дискрепенција. Историјски гледано, форма у којој ми постојимо није дефинисана.

Форма коју ми имамо, јесте млада форма и то је оно што прави забуну. Како је могуће да нешто постоји толико дуго али да у опште не стари? Врло једноставно, то је могуће једино и само ако је та популација пемранентно изложена масивним покољима кроз време.

Како превише Срба умире, не постоји таложење знања и искустава, јер нема ко да их пренесе а они који претекну, би најрадије да забораве те ужасе, тако да је процес преношења тих искустава врло често изокренут то те мере да постаје конфабулација, тј постаје неистинит. На неки начин, Срби као народ, се константно ресетују када год њихов број нарасте довољно да крену у борбу за слободу али како нема искуства, Срби као народ срљају, вођени емоцијама и младалачким ентузијазмом у порпаст где гину чиме се искуство губи и цео процес почиње из почетка. На то треба додати и врло раширену неписменост народа, где се историја преноси усмено и на тај начин се чињенице губе и са њима реална слика догађаја. На тај начин не постоји пренос знања што доводи до константног, цикличног понављања истих ствари опет и опет и опет.

У Србији не постоји никакво таложење знања а са њим не постоји ни мудрост, већ је сваки покушај нова нада да ће овај пут бити другачије и та нада се базира управо на НЕ ЗНАЊУ јер знање не постоји.То су те рупе у нашем колективном памћењу, које се онда пуне конфабулацијама и на тај начин премошћавају како би се постигао континуитет. Међутим како су конфабулације у ствари лажи, сам континуитет је лажан и доводи до пропасти кад год дође под тест времена.

Због тога је могуће да Срби као народ постоје вековима а да увек имају 20 година и резонују на начин на који резонују.

Начин на који се ствари резонују је веома просто и примитиван. Ту се ствари подразумевају и не постоји места за вођење дијалога. Ово доводи до сиромаштва дијалога, јер дискусије нису могуће ако ствари дефинисане и пре дефинсане. Оне обавезују на моменталну акцију тако да код Срба не постоји никакав облик апстракције већ се са врло мало „команди“ долази у стања у којима се акција покреће. Критичко мишљење се доживљава као напад на истину а истина је оно шта свако зна, тј шта је опште прихваћено као владајући наратив. Нема нијанси,нема влаера, ствари су црно беле, фаталистичке, или/или. Бинарне, једном речју.

Како је млад, Српски народ више цени физичку снагу, непосредно, тј појавно. Оно шта може да искуси својим чулима, директно и непосредно. Оно шта он тражи, јесте својеврсна резонанца која је лака и свима разумљива. Она која комуницира директно и коју свако разуме.

Због тога све шта ради, тежи да упрошћава, своди. Да смањује комплексност јер комплексност аутоматски води у ексклузивност а екслузивност води у расколе и расцепе, који су директно у сукобу са другом ставком а то је константна потреба за јединством. Да збијемо редове, да се сложимо и обожимо, да будемо сви једно. Сингуларни.

Управо из тог разлога, отпор свакој модернизацији је маничан, или је тотално одбијање свега што не подржава општи наратив или је манијакално либералан и прихвата сваки наратив. Бинарна свест не дозвољава градације и меру, не постоји способност расуђивања и разматрања, управо из константне потребе за јединим, простим (што свако разуме).

Све ово чини да је друштво сирово и сурово.

Перманентно у егзистенцијалном грчу, српско друштво је окоштало и фосилозовано, неспособно да се адаптира. Уместо да маневрише и да се савија пред животним изазовима оно тако окоштало и ригидно се распада, пуца и дроби у прах. Оно не иде кроз време и простор, свесно себе и свесно околине у којој се налази, већ попут некакве безумне кугле се котрља и руши све око себе, док не удари у нешто јаче и тада се распада на милион комада. Инерција, гравитацјиа, трење, хабање, све су то карактеристике материјалног, беживотног објекта а не живог бића које је самосвесно и које делује у свом најбољем интересу.

Другим речима, то су све одлике мртвог Српског света.

Наставиће се…

Драган Томић

Jedno mišljenje na „Драган Томић „Српски свет-Корени зла“, део 4.

  1. Daj bre nastavak jbt. Svidja mi se totalno kako si ovo fino sistematizovao i uklopio u nastavcima. Top ti je anamneza jbt. Extra pisanije. Vise si doprineo nego ona geruzija u Knez Mihajlovoj gde „casnim“ starinama za sve nase pare „pistolje glancaju“ talentovane i obdarene sekretarice i vise nego citav BG univerzitet. Truba je samo spoznaja da su nam zene raveku (mada se jbg drugo nije moglo ni ocekivati nakon onolikog visevekovnog ,,jahanja“ azijatskog basibozuka pod satorima i po turskim kupatilima) a narod opancarsko-palanacko-sitnosicardzijsko-boli me kurac za Srbiju-nemoj da si smrdljivi nacionalista jeeeebote-budi tolerantan, woke i multi kulti-samo EU/SAD/braca iz bivse YU-palim iz ove vukojebine sto pre, mentalnog sklopa…i sto sam ja pripadnik ovog razlupanog satro naroda ali jbg sada, sta da se radi. Pozz.

    Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s